Aproape 2.000 de îmbolnăviri cu rujeolă şi 10 decese în ultimul an. Majoritatea sunt complet nevaccinaţi cu ROR

De la începutul anului până la data de 29 decembrie 2016, 1.969 de oameni s-au îmbolnăvit de rujeolă iar zece oameni au murit din cauza bolii. Epidemia de rujeolă a cuprins 33 de judeţe. Imensa majoritate a oamenilor confirmaţi cu rujeolă în anul 2016 nu au fost vaccinaţi deloc împotriva bolii, potrivit informaţiilor făcute publice de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Creşterea numărului de îmbolnăviri este alarmantă faţă de anul 2015 când am avut doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.
Cristina Şomănescu - vin, 30 dec. 2016, 09:39
Aproape 2.000 de îmbolnăviri cu rujeolă şi 10 decese în ultimul an. Majoritatea sunt complet nevaccinaţi cu ROR

De la începutul anului până la data de 29 decembrie, au fost confirmate 1.969 de îmbolnăviri cu rujeolă, iar zece oameni au murit din cauza bolii, conform informaţiile făcute publice de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Cel de-al zecelea deces din cauza rujeolei a fost confirmat chiar astăzi de Ministerul Sănătăţii.

Dintre persoanele care s-au îmbolnăvit în cursul anului 2016 de rujeolă, imensa majoritate, adică 1.874 de oameni, nu au primit nicio doză de vaccin ROR, potrivit informaţiilor făcute publice de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. 64 de persoane au primit au primit o singură doză de vaccin împotriva rujeolei, iar 31 de oameni au primit două doze de vaccin ROR.

Epidemia de rujeolă din anul 2016 a afectat şi copiii cu vârsta sub un an

  • 339 bebeluşi cu vârsta sub un an au fost confirmaţi cu rujeolă de la începutul anului până pe 29 decembrie.
  • 846 de cazuri de rujeolă au fost confirmate la copii cu vârste cuprinse între un an şi patru ani. Cei mai mulţi dintre copii nu au primit nicio doză de vaccin ROR.
  • 364 de copii cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani au fost confirmaţi cu rujeolă de la 1 ianuarie până pe 29 decembrie 2016. Imensa majoritate a acestora nu au fost vaccinaţi deloc împotriva rujeolei.
  • 182 dintre persoanele confirmate cu rujeolă de la începutul anului până pe 29 decembrie au peste 20 de ani. Cei mai mulţi dintre adulţii confirmaţi cu rujeolă nu au primit nicio doză de vaccin ROR. Mai mult, persoanele diagnosticate cu rujeolă în cursul anului 2016, care au între 30 şi 34 ani, dar şi cele care au peste 40 ani nu au primit nicio doză de vaccin ROR.

Focarele de infecţie cu rujeolă în Arad, Caraş Severin, Timiş, Mureş

De la începutul anului până la data de 29 decembrie, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă sunt în judeţele Arad (462 de cazuri confirmate), Caraş Severin (345 persoane confirmate cu rujeolă), Timiş (296 de îmbolnăviri), Mureş (256 de persoane confirmate cu rujeolă), Bistriţa Năsăud (129 de persoane diagnosticate cu rujeolă), Dolj (110 îmbolnăriri), Cluj (90 de cazuri confirmate cu rujeolă).

După ce ECONOMICA.NET a demonstrat cu date oficiale că peste 74% dintre copiii nevaccinaţi cu ROR în 2015 sunt nişte „fantome” pentru sistemul medical, despre care autorităţile nu ştiu nimic, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a publicat informaţii detaliate despre copiii diagnosticaţi cu rujeolă în anul 2016.

Majoritatea cazurilor confirmate cu rujeolă reprezintă focare de comunităţi cu acoperiri vaccinale suboptimale; familii din aceste comunităţi călătoresc în mod repetat în afara ţării (de exemplu, Italia) şi migrează alternativ între judeţe învecinate; o parte dintre acestea nu sunt pe listele niciunui medic de familie, altă parte însă, din cauza deplasarilor frecvente, nu se prezintă cu copiii la vaccinare, spun oficialii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

ECONOMICA.NET a dovedit cu date oficiale că refuzul părinţilor nu e principala cauză a nevaccinării cu ROR, ci neprezentarea copiilor la medic, fie pentru că nu sunt în evidenţa unui medic de familie, fie pentru că nu au domiciliu stabil.

Medicii de familie încearcă să recupereze prin vaccinare copiii sub cinci ani, complet nevaccinaţi cu ROR, şi copiii din grupa de vârstă cinci – nouă ani, care au primit o singură doză de vaccin împotriva rujeolei

Ministerul Sănătăţii, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai UNICEF au elaborat şi au pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns până pe 16 decembrie la 1.725 de cazuri.

  • Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie şi cu prevederile caracteristicilor produsului, fiindcă principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme vor fi apoi vaccinaţi conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani.
  • De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a recupera cât mai repede copiii din grupa de vârstă sub cinci ani, care nu au nicio doză de vaccin, şi copiii din grupa de vârstă cinci – nouă ani, care au primit o singură doză de vaccin ROR, conform Calendarului Naţional de Vaccinare.

Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între nouă luni şi nouă ani, complet nevaccinaţi cu ROR, şi pe cei cu vârsta între cinci şi nouă ani, care au o singură doză de vaccin ROR. În plus, acolo unde este posibil, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.

Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare, cât şi pentru cele la termen. Astfel, la nivel naţional sunt disponibile în jur de 300.000 de doze de vaccin ROR, susţine Ministerul Sănătăţii.

Limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinţilor care înţeleg responsabilitatea pe care o au de a-şi proteja copii împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viaţă. Vaccinul este singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli grave. Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil. Medicii de familie şi părinţii care vor să afle informaţii corecte despre vaccin şi vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro.

Rujeola o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Debutează ca o răceală banală cu febră foarte înaltă, secreţii nazale, ochi înroşiţi şi erupţie măruntă. Aceasta începe pe pielea feţei şi a capului, se extinde pe restul corpului, până ia aspectul de ”copil stropit cu vopsea”. Starea generală a bolnavului este profund alterată, informează Ministerul Sănătăţii pe platforma desprevaccin.ro.

Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului (care poate duce la deteriorarea funcţiei lui), iar unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.
O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi şi care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii.
O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură, în situaţia în care nu au protecție (prin boală sau prin vaccinare). Şi fătul poate fi afectat de virusul rujeolic, informează Ministerul Sănătăţii pe platforma desprevaccin.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...