Aproape 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite, depozitate în casele românilor – studiu

Ion Dobreanu - mie, 03 mart. 2021, 21:33
Aproape 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite, depozitate în casele românilor - studiu

Mare parte dintre români nu vor să se despartă de telefoanele mobile vechi pe care nu le mai folosesc și preferă să le păstreze, în loc să le ducă la reciclat. Acest fapt reiese dintr-un studiu realizat de reBuy, magazin online de electronice uzate din Germania, și care claseză România printre primele țări din cele 27 analizate, cu o cifră ridicată de telefoane mobile neutilizate, informează Asociația Respo DEEE prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.

Telefonul mobil a devenit una dintre cele mai folosite tehnologii în ziua de astăzi. Acesta a ajuns însă, să genereze cantități tot mai mari de deșeuri, prin simplul fapt că oamenii îl înlocuiesc în mod periodic, nu neapărat că ar fi stricat, ci mai mult din prisma faptului că „nu mai este la modă”. În acest fel, românii ajung să depoziteze în casă, telefoanele mobile vechi pe care nu le mai folosesc sau chiar mai rău de atât, ajung să le arunce la gunoi, în loc să le recicleze. Odată ajunse la gropile de gunoi, acestea devin nocive pentru mediu din cauza substanțelor chimice toxice pe care le conțin, cum ar fi plumbul și cromul.

Cutii de colectare DEEE, puse la dispoziție de Asociația Respo DEEE

În România, există aproape 22 de milioane de telefoane mobile care sunt nefolosite și care stau probabil, închise în sertarele dulapurilor, arată datele din studiul realizat de reBuy. Acest lucru poziționează țara noastră pe locul 9, între cele 27 de țări analizate (24 din Europa: Suedia, Finlanda, Lituania, Estonia, Anglia, Portugalia, Danemarca, Austria, România, Slovenia, Franța, Italia, Germania, Irlanda, Spania, Bulgaria, Letonia, Grecia, Elveția, Belgia, Ungaria, Croația, Olanda, Polonia, plus Canada, SUA și Noua Zeelandă care au fost adăugate pentru o imagine globală), ceea ce relevă o cifră destul de mare de telefoane mobile nefolosite și păstrate, care nu iau drumul reciclării, cum ar fi normal.

De asemenea, se poate observa în clasament că cel mai mare număr de telefoane mobile nefolosite, de 223 milioane aparține SUA, fiind urmate de Germania, cu 84,7 milioane și Marea Britanie, cu 83,1 milioane. La polul opus se află Slovenia, Letonia și Estonia, cu 2,3 milioane, 1,7 milioane și respectiv 1,6 milioane de telefoane.

Dacă telefoanele nefolosite din cele 27 de țări ar fi duse la reciclat, suma obținută din extragerea metalelor prețioase existente în aparate precum, aur, argint, paladiu, platină și cupru, ar atinge cifra de 1,9 miliarde de euro, mai arată statistica celor de la reBuy.

Este esențial să urmărim și rata de reciclare și reutilizare a telefoanelor mobile din România, care era anul trecut, de 69%, înregistrând astfel, cea mai mică rată între toate țările analizate.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă nu numai asupra valorii potențiale a telefoanelor mobile uzate și care stau în casele românilor, ci și asupra beneficiilor existente dacă toate acestea ar fi reciclate sau refăcute. Sperăm ca prin acțiunile noastre să putem informa, educa și inspira oamenii, să se gândească de două ori la modul de eliminare a electronicelor nedorite. Iar în acest scop, noi punem la dispoziția românilor cutii speciale pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice (DEEE) și pe care le trimitem prin curier. Tot ce trebuie să faceți este să completați un formular pe site-ul asociației, iar cutiile vor sosi la domiciliul dumneavostră”, susține Cristian Pocol, președinte Asociația Respo DEEE.

653 tone de deșeuri de telefoane mobile, produse de România în 2020

Cifra totală de deșeuri generată de telefoanele mobile din cele 27 de state a atins anul trecut, numărul de 23.964 de tone, ceea ce echivalează cu peste 54 de avioane Boeing 747-8, având greutatea maximă la decolare (442 tone fiecare) sau cu mai mult de 138 de balene albastre (cu 173 tone fiecare). Potrivit estimărilor din studiu, România a produs 653 de tone de deșeuri de telefoanele mobile.

În privința ratei generale de reciclare a telefoanelor mobile din România, aceasta a fost de 11%, din nou cea mai mică între țările prezente la studiu. De cealaltă parte, țările cu cea mai mare rată de reciclare sunt: Slovenia, cu 75%, Germania, cu 67% și Lituania, cu 59%.

„La nivel global, am generat anul trecut, aproximativ 54 de milioane de tone metrice de deșeuri electronice, potrivit Statista. Iar, prin acest studiu ne-am propus să le oferim oamenilor o altă viziune în ceea ce privește electronicele vechi sau stricate, prin cumpărarea de produse recondiționate și pentru a oferi tehnologiei o viață secundară. De asemenea, dacă fac achiziții noi, să se asigure că reciclează în mod corespunzător aparatele vechi, căutând agentul local de reciclare, în loc să le arunce pe gropile de gunoi. Aproape toate deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) conțin un anumit tip de material reciclabil cum ar fi, plasticul, sticla și metalul”, a menționat Torsten Schero, CEO reBuy.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...