Aproape 30% dintre românii de la oraş vor face cumpărături de „Black Friday” – studiu

Mai mult de un sfert dintre locuitorii din mediul urban (28%) vor face cumpărături de Black Friday ('Vinerea Neagră'), eveniment ce va avea loc în România în week-endul 21-23 noiembrie, arată rezultatele unui studiu privind obiceiurile de cumpărare de produse electronice, electrocasnice şi IT, dat publicităţii marţi.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 10:17
Aproape 30% dintre românii de la oraş vor face cumpărături de

Principalele categorii de produse la care consumatorii îşi doresc promoţii de ‘Black Friday’ pentru a le achiziţiona sunt electrocasnicele (28%), urmate de telefoane mobile (18%), televizoare (18%), produse de îmbrăcăminte/încălţăminte (12%) şi laptopuri /notebookuri (10%), scrie Agerpres.

Conform cercetării, aproximativ 28% dintre locuitorii din mediul urban au afirmat că vor face cumpărături pe durata week-endului cu reduceri, în timp ce mai mult de jumătate (54%) nu ştie sigur dacă va face cumpărături, urmând a lua o decizie în acest sens în funcţie de promoţiile existente.

În acelaşi timp, consumatorii au declarat că preferă să cumpere produse electronice, electrocasnice şi IT în special din magazinele tradiţionale specializate (63%), urmate de magazinele online specializate (36%) şi de hipermarketuri / supermarketuri / magazine de tip ‘Do It Yourself’ (31%).

Studiul relevă, de asemenea, că vor achiziţiona produse de Black Friday în special persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (38%), precum şi consumatorii din categoria de vârstă 35-44 de ani (34%).

Pe de altă parte, femeile par mai indecise în ceea ce priveşte cumpărăturile de ‘Black Friday’, 59% dintre acestea (faţă de 49% dintre bărbaţi) afirmând că nu ştiu sigur dacă vor face cumpărături cu acea ocazie.

În ceea ce priveşte promoţiile aşteptate, laptopurile şi telefoanele sunt dorite, în special, de către consumatorii tineri, din intervalul de vârstă 15-24 de ani (22% sunt interesaţi de laptopuri şi 30% de telefoane). De asemenea, interesul pentru promoţiile la telefoane este ridicat în rândul consumatorilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (27%).

În plus, 29% dintre respondenţii din această categorie de vârstă îşi doresc promoţii la televizoare, în timp ce electrocasnicele sunt vizate de către persoanele cu vârste între 45 şi 54 de ani (41%).

Sondajul a fost realizat online pe un eşantion de 1.000 de persoane, membrii ai Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani, din mediul urban din România, iar rezultatele au un grad de eroare de +/ -3%, şi un nivel de încredere de 95%.

În acest an, sărbătoarea reducerilor ‘Black Friday’ este programată în România în week-endul 21-23 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât evenimentul tradiţional din Statele Unite ale Americii /SUA/. În acel interval, retaileri din toate domeniile vor face discounturi semnificative la mii de produse, precum IT, electrocasnice, haine, încălţăminte, cărţi, ceasuri, decoraţiuni, dar şi imobiliare sau auto.

Anul trecut, peste 4 milioane de români şi-au manifestat intenţia de face cumpărături din magazinele tradiţionale şi online în ‘Vinerea Neagră’, vânzările ajungând la 100 de milioane de euro.

La nivel mondial, ultima zi de vineri din luna noiembrie – Black Friday – dă semnalul începerii promoţiilor de sărbători, originea zilei cu mari reduceri de preţ fiind în SUA, unde prima vineri de după Ziua Recunoştinţei marchează debutul cumpărăturilor pentru Sărbătorile de iarnă, iar retailerii oferă discounturi semnificative.

Te-ar mai putea interesa și
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care va fi dominat în mare parte de războiul din Ucraina, transmite AFP....
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre ...
Erdogan insistă asupra condiţiilor de acceptare a Suediei şi Finlandei în NATO
Erdogan insistă asupra condiţiilor de acceptare a Suediei şi Finlandei în NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă ...
Gaze. Engie vine cu o ofertă de preț de 2,7 ori mai mare decât prețul actual. Scumpirea resimțită va fi însă mai mică
Gaze. Engie vine cu o ofertă de preț de 2,7 ori mai mare decât prețul actual. Scumpirea resimțită va fi însă mai mică
Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale al populației, trimite în aceste zile o nouă ofertă de preț celor care ...