Aproape jumătate dintre români consideră SUA principalul aliat în cazul unor ameninţări – INSCOP

Aproape jumătate dintre români (49,7%) consideră Statele Unite ale Americii drept principalul aliat al ţării noastre în cazul unor ameninţări la adresa siguranţei naţionale, se arată într-un sondaj realizat de INSCOP.
Economica.net - joi, 14 apr. 2016, 08:42
Aproape jumătate dintre români consideră SUA principalul aliat în cazul unor ameninţări - INSCOP

La o distanţă apreciabilă se află Germania (9,2%), Franţa (4,5%), Republica Moldova (3,5%), Marea Britanie (2,4%), Italia (1,7%), China (0,9%), Polonia (0,3%) şi Spania (0,2%). Conform cercetării, 27,5% din populaţie nu ştie sau nu răspunde la această întrebare.

”Alegerea românilor este firească în contextul în care ţara noastră are încheiat cu SUA un parteneriat strategic, iar Washingtonul şi-a întărit prezenţa militară în regiune după izbucnirea crizei din Ucraina”, susţin realizatorii cercetării sociologice, într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte simpatia, deşi de multe ori o critică, cei mai mulţi dintre români (85,4%) au sentimente mai degrabă pozitive pentru ţara lor, mai relevă datele sondajului.

De o simpatie ridicată, apropiată de cea a României, se bucură şi statele care reprezintă principalele destinaţii pentru imigraţia românească. Astfel, 83,5% dintre respondenţi au sentimente mai degrabă pozitive pentru Italia, 83% pentru Spania şi 82,3% pentru Marea Britanie.

Urmează Olanda şi Franţa, care se bucură de sentimente mai degrabă pozitive din partea a 78,7% dintre respondenţi, respectiv 78%. 77,8% dintre români declară că au sentimente mai degrabă pozitive pentru SUA. Japonia este asociată cu un sentiment mai degrabă pozitiv de 77,3% din populaţie, Grecia de 76,4%, Polonia de 74,5%, Germania de 73,7%, Austria de 72,6% şi Belgia de 72,1%.

Republica Moldova este cea mai simpatizată ţară dintre statele vecine României, 71,7% dintre români având sentimente mai degrabă pozitive. Urmează Israelul cu 53,5%, China cu 53,2%, Bulgaria – 51,1%, Turcia – 51% şi Serbia cu 50,6%. 39,3% dintre români au sentimente mai degrabă pozitive faţă de Ucraina, iar 38,5% faţă de Ungaria. De asemenea, 27,9% dintre respondenţi declară că au sentimente mai degrabă pozitive faţă de Rusia.

Ţările pe care românii le privesc cu cea mai puţină simpatie sunt Siria – cu 17,5% şi Iran cu 16,5%.

Sondajul ”Barometrul INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, în perioada 21 – 28 martie 2016, pe un eşantion de 1.063 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului este multi-stratificat, probabilistic.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...