Aproximativ 150.000 de militari vor adera la Pilonul II, începând de luna viitoare

Procesul de aderare la fondurile Pilonului II, în cazul salariaţilor bugetari din categoriile speciale, militarizate, va începe în luna mai şi vizează aproximativ 150.000 de noi potenţiali participanţi, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Economica.net - lun, 09 apr. 2012, 09:06
Aproximativ 150.000 de militari vor adera la Pilonul II, începând de luna viitoare

Potrivit documentului, în prezent, sistemul de pensii private are în faţa sa două priorităţi imediate: aderarea la fondurile de Pilon II al salariaţilor bugetari din categoriile speciale (militarizate) şi promovarea de către autorităţi a legii privind plata pensiilor private.

Procesul de aderare, potrivit normelor emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), va începe la 1 mai 2012 şi vizează aproximativ 150.000 de noi potenţiali participanţi pentru fondurile de pensii. Cât priveşte legea de plată a pensiilor private sub formă de anuităţi, aceasta se afla în circuitul de avizare interministerială şi, fiind considerată ‘o prioritate legislativă’ de către actualul Cabinet, va primi avizul acestuia în prima jumătate a anului.

Proiectul legii privind plata pensiilor private, elaborat de către Ministerul Muncii, prevede ca fondurile de furnizare a pensiilor private să aibă, la înfiinţare, cel puţin 100.000 membri, iar rata de finanţare să fie de cel puţin 105%.

Conform proiectului legislativ, limita inferioară a capitalului social subscris a fost redusă cu 50%, propunerea fiind de cinci milioane euro.

Activele pot fi investite în conturi şi depozite în lei la bănci (până la 20%), în titluri de stat româneşti sau europene (până la 70%), extraeuropene (15%), obligaţiuni locale sau municipale (până la 20%). Furnizorul de pensii private mai poate investi în obligaţiuni şi alte valori mobiliare ale organismelor străine neguvernamentale, tranzacţionate pe pieţe reglementate şi care îndeplinesc cerinţele de rating, în procent de până la 10% din valoarea totala a activelor fondului de furnizare a pensiilor private.

Sumele acumulate în contul individual al fiecărui participant la Pilonul II vor fi încasate la data ieşirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I). Până în 2030, vârsta de pensionare va ajunge la 63 ani pentru femei şi 65 ani în cazul bărbaţilor.

Pentru Pilonul III, plata pensiei se va face după ce participantul la un fond de profil a împlinit 60 de ani şi a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 luni.

Pensia privată poate fi ‘viageră’ sau ‘limitată’, aşadar acordată pentru o perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani, dar sunt permise şi alte tipuri reglementate prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Proiectul legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private introduce principii prudenţiale şi cerinţe minime de funcţionare pentru furnizorul de pensii private şi s-a aflat în dezbatere publică până la începutul lunii octombrie a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...