Aproximativ 200 de sindicalişti din CFR au protestat la sediul Ministerului de Finanţe

Aproximativ 200 de sindicalişti de la Federaţia Mecanicilor de Locomotivă au protestat marţi la sediul Ministerului de Finanţe, nemulţumiţi de disponibilizările care ar urma să aibă loc la CFR, de lipsa plăţilor compensatorii şi de reducerea timpului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână.
Economica.net - mar, 16 iul. 2013, 12:09
Aproximativ 200 de sindicalişti din CFR au protestat la sediul Ministerului de Finanţe

Sindicaliştii au spus că vor ca salariile pentru angajaţii de la CFR să fie de cel puţin 500 de euro, precizând că dacă sunt bani pentru salarii foarte mari acordate „generalilor şi coloneilor”, ar trebui să se găsească resurse şi pentru ei.

Aceştia solicită reducerea numărului de disponibilizări vehiculate, respectiv aproximativ 4.000 de persoane, acordarea de subvenţii pentru CFR, precum şi alocarea de bani pentru investiţii.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că programul de lucru al celor care nu vor disponibilizaţi ar urma să fie redus de la cinci la patru zile pe săptămână, cu o reducere de 20 la sută a salariului.

O delegaţie a protestatarilor a discutat, în timpul protestului, cu reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe.

Liderul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, după discuţii, că ministrul Liviu Voinea, Gheorghe Gherghina şi alţi secretari de stat din Ministerul Transporturilor şi din Ministerul de Finanţe au promis că încearcă să facă ceva la rectificarea bugetară, spunând că, deocamdată, nu au soluţii din punct de vedere financiar.

„Este inadmisibil să dai o ordonanţă, respectiv ordonanţa 36, fără să ai acoperire bugetară”, a spus Măntescu.

El a precizat că sindicaliştii vor picheta şi miercuri dimineaţă, de la ora 10.00, sediul Ministerului de Finanţe, mai ales că de la ora 9.00 se va afla acolo pentru discuţii delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

Protestatarii au scandat „Grevă generală”, „Demisia”, „Jos Ponta” şi „Gherghina, poporul îţi cere demisia”

Ministerul Transporturilor a arătat, într-un comunicat de presă, că prin semnarea contractului de privatizare a SNTFM CFR Marfă SA nu este prevăzută nicio înţelegere oficială referitoare la disponibilizarea salariaţilor.

„Restructurările de personal de la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă se vor face prin disponibilizări voluntare, iar angajaţii acestor companiilor vor beneficia de prevederile OUG nr. 36/2013, privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare”, a precizat MT.

Potrivit Ministerului Transporturilor, la ultima întâlnire pe care conducerea MT a avut-o cu partenerii sociali din sistemul feroviar, aceştia au primit asigurări că se vor întreprinde toate demersurile necesare astfel încât salariaţii care vor fi disponibilizaţi să beneficieze de protecţie socială, prin acordarea de salarii compensatorii, conform OUG 36/2013.

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut informaţii că aproximativ 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă vor fi disponibilizaţi, iar alţi 2.000 de angajaţi ar urma să plece de la CFR Călători şi CFR SA.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber capitalul în interiorul blocului comunitar, o declaraţie care se adaugă......
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde ...
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ...
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...