Aproximativ 3,2 miliarde de oameni utilizau internetul, la sfârşitul anului 2015 – raport Banca Mondială

Numărul utilizatorilor de internet la nivel mondial a ajuns, la finele anului 2015, la aproximativ 3,2 miliarde, triplu faţă de cifrele înregistrate în ultimul deceniu, arată Raportul Băncii Mondiale 'Digital Dividends World Development 2016', dat, marţi, publicităţii, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 09:27
Aproximativ 3,2 miliarde de oameni utilizau internetul, la sfârşitul anului 2015 - raport Banca Mondială

Cu toate acestea, conform documentului, decalajul digital rămâne una dintre problemele existente în întreaga lume, iar în acest sens statistica arată că aproape 60% din populaţia lumii este offline şi nu poate participa activ la economia digitală.

În plus, per ansamblu, şase miliarde de oameni nu au acces la o conexiune de internet de mare viteză, aproximativ patru miliarde nu au acces la o conexiune internet şi circa două miliarde de oameni nu deţin un telefon mobil. Pe de altă parte, în multe dintre gospodăriile din ţările în curs de dezvoltare, există un telefon mobil, dar membrii gospodăriei nu au acces la electricitate sau la apă potabilă. De asemenea, aproape 70% dintre gospodăriile aflate într-una din ultimele cinci ţări la nivel mondial privind gradul de dezvoltare economică sunt în aceeaşi situaţie.

Potrivit sursei citate, la nivel mondial, numărul utilizatorilor de internet s-a triplat în ultimul deceniu, de la un miliard, în 2005, la 3,2 miliarde, raportat la sfârşitul anului 2015.

La nivelul Uniunii Europene, un număr de trei ori mai mare de cetăţeni care provin din ţările dezvoltate folosesc serviciile online, comparativ cu cetăţenii europeni din statele sărace, ‘ceea ce adânceşte şi mai mult clivajul dintre bogaţi şi săraci’, se menţionează în Raportul Băncii Mondiale.

În ceea ce priveşte costurile serviciilor de telefonie mobilă standard, rezultatele raportului citat arată că, în 2013, acestea erau de 50 de ori mai ridicate în ţările dezvoltate decât preţurile practicate în statele sărace.

Pe de altă parte, în sectorul guvernamental, rămân actuale o serie de probleme ce au în prim-plan lipsa managementului în relaţiile cu clienţii pe zona de servicii, precum şi un grad scăzut al implicării cetăţenilor.

‘Multe guverne utilizează tehnologia digitală în mod eficient pentru furnizarea adecvată de informaţii, monitorizarea serviciilor, precum şi eliberarea de autorizaţii pentru afaceri şi derularea alegerilor electorale. Guvernele, în schimb, nu au reuşit să rezolve două probleme de maximă importanţă: cum să îmbunătăţească managementul relaţiilor cu clienţii pe zona de servicii şi cum să crească implicarea cetăţenilor. În prezent, rămâne un clivaj semnificativ între tehnologie şi instituţii, sectorul public, în care gradul de transparenţă este destul de scăzut, poate fi îmbunătăţit cu ajutorul tehnologiei digitale care creşte eficienţa funcţiei de monitorizare şi de control, însă acest lucru nu creşte implicarea civică’, relevă raportul Băncii Mondiale.

Cele mai recente date ale Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) arată că, în România, conexiunile la internetul mobil de bandă largă (broadband) se situau, la jumătatea anului 2015, la 12,7 milioane, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în timp ce în sectorul telefoniei mobile erau activi 22,7 milioane de utilizatori, cu 1,8% mai mulţi decât în S1 din 2014.

În ceea ce priveşte traficul la internet, prin intermediul conexiunilor mobile, utilizatorii români au efectuat, în semestrul I din anul anterior, 38.400 TB, în creştere cu 87% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Totodată, în privinţa conexiunilor broadband la puncte fixe, statistica ANCOM arată faptul că, la jumătatea anului trecut, 4,1 milioane de români accesau internetul folosind acest tip de conexiune, iar traficul total realizat a fost de 2,2 milioane TB. Din totalul celor 4,1 milioane de conexiuni în bandă largă la puncte fixe, 48% permiteau viteze de cel puţin 100 Mbps, 14% viteze de cel puţin 30 Mbps şi mai mici de 100 Mbps, 23% viteze de cel puţin 10 Mbps şi mai mici de 30 Mbps, 14% viteze de cel puţin 2 Mbps, dar mai mici de 10 Mbps, iar restul de 1% conexiuni cu viteze sub 2 Mbps.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) organizează, marţi, în parteneriat cu Banca Mondială, conferinţa de lansare, în România, a raportului ‘Digital Dividends World Development 2016’.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...