Aproximativ 35% din populaţia activă a României a plecat, în ultimii ani, să lucreze în străinătate – consilier de stat

În ultimii 10 ani, 3,5 - 3,6 milioane de cetăţeni ai României, un procent de 35% din populaţia activă, a plecat la muncă în străinătate, a declarat, la Satu Mare, consilierul de stat Borbely Laszlo, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Economica.net - mie, 11 oct. 2017, 10:18
Aproximativ 35% din populaţia activă a României a plecat, în ultimii ani, să lucreze în străinătate - consilier de stat

Acesta a demarat miercuri, la Satu Mare, consultările cu autorităţile locale în vederea revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă, urmând să se deplaseze în mai multe judeţe pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiilor publice în vederea identificării unor soluţii la problemele societăţii.

‘E o premieră, pentru că e primul judeţ unde vin, în teritoriu. S-a înfiinţat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, pe lângă primul ministru, un departament pentru dezvoltare durabilă în luna mai. (…) E vorba despre Agenda 2030, care a fost adoptată pe Agenda ONU 2015 şi pe care, în mod voluntar, fiecare ţară trebuie să o implementeze. Sunt 17 obiective, de fapt tot ceea ce există într-o societate este cuprins în aceste 17 obiective. Din România, conform datelor ONU, după Siria, unde este război civil, în ultimii 10 ani, au plecat cei mai mulţi în afară, să lucreze, evident, în Uniunea Europeană, dar şi în altă parte, 3,5 – 3,6 milioane de cetăţeni, care înseamnă cetăţeni activi, 35%. Deci 35% din cetăţenii activi din România, în momentul de faţă, lucrează în străinătate. Trebuie să analizăm, evident, sunt multe cauzele acestei emigrări, dar sunt şi probleme sociale şi economice, de toate felurile. Din 2009 până în 2015, au plecat din România 28.000 de asistente medicale şi 14.000 de medici’, a declarat Borbely.

Potrivit acestuia, o altă problemă este speranţa medie de viaţă, care în România este sub media europeană.

‘Speranţa medie, care e destul de înaintată în Uniunea Europeană, faţă de Bucureşti, în Satu Mare, şi la femei şi la bărbaţi, e cu 4 ani mai mică. La Satu Mare, speranţa de viaţă la bărbaţi e de 69 de ani, la femei de 76 de ani. Aceste lucruri trebuie analizate, dar trebuie să fie cineva care să coordoneze şi de aceea s-a înfiinţat acest departament şi de aceea am această primă întâlnire cu cei din teritoriu, cu acele instituţii pe care trebuie să le informez ce dorim, pornim revizuirea strategiei de dezvoltare durabilă. România are din 2008 o strategie de dezvoltare durabilă, dar care, din varii motive, n-a fost o analiză foarte amănunţită. Noi ce trebuie să facem? Să revizuim strategia, să avem indicatori statistici şi pe baza acestora să încercăm, prin proiecte guvernamentale, toate instituţiile să înţeleagă cât de important e să schimbăm mentalitatea cetăţenilor’, a mai spus Borbely.

Borbely consideră că o altă problemă a României este risipa de alimente, conform statisticii prezentate anual fiind aruncate 2,2 milioane tone de alimente, în condiţiile în care unele persoane nu au ce mânca.

El speră ca într-un an strategia să aibă toţi indicatorii şi să poată fi adoptată.

‘Este o primă şedinţă de informare. Am dori să se formeze nu neapărat nuclee de oameni care să priceapă ce înseamnă dezvoltarea durabilă şi să fie de fapt promotorii acestui concept, dar ar fi bine, şi asta o să propunem prin memorandum la Guvern, şi la nivelul instituţiilor centrale mai ales, dar şi locale, să fie desemnaţi oameni care trebuie să înveţe, să aibă acest concept holistic, cum e la modă, adică să aibă o viziune şi la nivelul unui oraş, la nivelul unui judeţ să vină cu unele soluţii care ţin şi de partea tehnică, pentru că trebuie să faci studii şi să prezinţi aceste date, dar să pornim o mişcare, să avem o masă critică de acei oameni, politicieni, de la instituţiile statului, ONG-uri, să pornească o mişcare de aceasta care să pornească pentru o societate benefică’, a mai spus Borbely.

Următoarea întâlnire programată este cu autorităţile din Zalău.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Producătorii de componente din România, forțați să se adapteze la schimbările industriei auto
Producătorii de componente din România, forțați să se adapteze la schimbările industriei auto
În timp ce state precum Ungaria, Polonia, Franța sau Italia anunță noi investiții în uzine de baterii și componente ...
10.000 de angajați aduși din Asia muncesc deja în restaurantele și hotelurile din România, și e bătaie și pe ei! Problemele de acum ale sectorului HoReCa
10.000 de angajați aduși din Asia muncesc deja în restaurantele și hotelurile din România, și e bătaie și pe ei! ...
Pe lângă scăderea activităţii, sectorul HoReCa se confruntă şi cu o mare problemă de la începutul pandemiei şi ...
Producătorul de PAL Kronospan îşi consolidează afacerile din ţară într-o singură firmă – Kronospan Trading – în contextul crizei economice şi sociale de Covid-19
Producătorul de PAL Kronospan îşi consolidează afacerile din ţară într-o singură firmă – Kronospan Trading ...
Grupul austriac Kronospan, unul dintre cei mai producători de plăci aglomerate din lemn (PAL) din lume, îşi concentrează ...