Aproximativ 500 de manifestanţi împotriva proiectului Roşia Montană, în marş în Capitală

Aproximativ 500 de manifestanţi împotriva proiectului Roşia Montană au pornit în marş de la Universitate spre Palatul Cotroceni, în cea de-a 10-a duminică de proteste faţă de proiectul minier.
Economica.net - Dum, 03 nov. 2013, 17:24
Aproximativ 500 de manifestanţi împotriva proiectului Roşia Montană, în marş în Capitală

Protestatarii s-au adunat, duminică seară, pe trotuarul cu statui, vizavi de Universitate, şi au pornit în marş spre Cotroceni, pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Nu sunt jandarmi pe traseul marşului, dar manifestaţia este supravegheată de echipaje mobile ale Jandarmeriei Capitalei.

Protestatarii au steaguri naţionale şi pancarte cu mesaje precum: „Cianura şi fractura ne alimentează ura”, „Depontaminaţi România”, „Mii de caschete şi de bulane. Păzesc la protest. Hoţii fură din păduri, vamă, Guvern şi Parlament!!! Incompetenţă sau trădare?”, „Opriţi genocidul poporului român” şi „Rezistenţa civilă nu v-arată milă”.

De asemenea, ei scandează „Uniţi, salvăm Roşia Monană”, „Roşia, Roşia, vine revoluţia” şi „Nu corporaţia face legislaţia” şi fac zgomot cu peturi umplute cu pietricele, vuvuzele sau bătăi la tobă.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

În timpul manifestărilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...