Arabia Saudită, cea mai mare producţie de petrol din ultimii 24 de ani, în august

Producţia de petrol a OPEC a urcat în august cu 0,4% faţă de luna precedentă, la 31,04 milioane de barili pe zi, susţinută de livrările Arabiei Saudite, care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, de când sunt înregistrate date de acest fel.
Economica.net - lun, 02 sept. 2013, 05:17
Arabia Saudită, cea mai mare producţie de petrol din ultimii 24 de ani, în august

Este pentru a şase oară în ultimele şapte luni când producţia OPEC a evoluat în creştere, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul companiilor şi analiştilor.

Livările saudite de ţiţei au urcat în august cu 150.000 de barili, la 9,95 milioane de barili pe zi, înregistrând a şasea creştere lunară consecutivă şi cel mai ridicat nivel din 1989, de când sunt înregistrate date lunare.

De asemenea, este cea mai mare creştere a producţiei în rândul statelor membre ale OPEC.

„Cantitatea de petrol extrasă de saudiţi este impresionantă. Piaţa ar putea deveni mai precaută în octombrie-noiembrie”, a declarat Sarah Emerson, analist la ESAI Energy în Wakefield, Massachusetts.

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în octombrie a scăzut vineri cu 1,2%, la 115,16 dolari pe baril, la bursa din Londra.

O sursă apropiată situaţiei a declarat că Arabia Saudită va menţine producţia din septembrie la nivelul lunii august, cu excepţia cazului în care condiţiile din piaţă se vor modifica.

Emiratele Arabe Unite au majorat la rândul lor livrările cu 120.000 de barili, la 2,92 milioane de barili pe zi, tot un nivel record după 1989.

Producţia Libiei a scăzut în schimb pentru a cincea lună consecutiv, cu 225.000 de barili, la 575.000 de barili pe zi, la cel mai redus nivel din octombrie 2011. La doi ani de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, eforturile guvernului de a relansa industria petrolieră sunt împiedicate de violenţe şi proteste.

„Este clar că saudiţii şi Emiratele au mărit deliberat producţia pentru a compensa deficitul masiv din Libia”, a declarat Julius Walker, analist la UBS Securities în New York.

Angola a livrat luna trecută 1,74 milioane de barili de petrol pe zi, Nigeria 2,02 milioane barili, iar Iranul 2,57 milioane de barili.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...