Arabia Saudită, datoare cu miliarde de dolari către mai multe firme de construcții occidentale, printre care și Bechtel

Compania americană Bechtel Corp. şi alte firme internaţionale de construcţii au de recuperat mai multe miliarde de dolari de la Arabia Saudită pentru lucrările efectuate la reţeaua de metrou din Riad, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 05 apr. 2021, 18:26
Arabia Saudită, datoare cu miliarde de dolari către mai multe firme de construcții occidentale, printre care și Bechtel

Bechtel ar avea de recuperat aproximativ un miliard de dolari pentru acest proiect, un punct central din strategia guvernului de la Riad de a decongestiona traficul în capitala Arabiei Saudite. Celelalte companii implicate în acest proiect: firma spaniolă Fomento de Construcciones & Contratas SA, compania britanică WS Atkins Ltd. şi firma italiană Salini Impregilo SpA, care între timp a fost rebotezată Webuild, au acumulat şi ele facturi neplătite în valoare de mai multe miliarde de dolari, însă cea mai mare sumă o are de recuperat Bechtel, susţin sursele citate de Bloomberg.

Citiți și: Kuweitul a ajuns în criză de lichidități. Fitch i-a menținut ratingul AA, dar i-a revizuit perspectiva la negativă (economica.net)

Plăţile restante au legătură cu întârzierile înregistrate de lucrările de construcţii şi depăşirile de costuri provocate de pandemia de coronavirus, care a blocat unii muncitori în afara regatului şi a făcut dificilă continuarea lucrărilor într-un ritm susţinut, susţin sursele. Disputa legată de facturile neplătite a ajuns şi la nivel diplomatic, după ce ambasadele Statelor Unite ale Americii, Franţei şi Spaniei au trimis o scrisoare guvernului saudit.

Firmele care lucrează pentru guvernul saudit se plâng de mai mulţi ani de neplata facturilor, după ce prăbuşirea preţului la petrol în 2015 a determinat autorităţile din Arabia Saudită să ia măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Chiar dacă aceste măsuri au ajutat la un control mai strict al cheltuielilor statului, au afectat încrederea sectorului privat care se bazează pe contractele guvernamentale.

Oficialii de la Riad susţin că sunt decişi să plătească la timp facturile şi au luat măsuri pentru a rezolva problema. Însă, prăbuşirea cotaţiei barilului de petrol în primăvara anului trecut pare să fi provocat noi întârzieri la plăţile către unele companii, chiar dacă problema nu mai este la fel de gravă ca în trecut.

Citiți și: Prima săptămână din ultimii 35 de ani în care SUA nu au mai importat petrol din Arabia Saudită (economica.net)

Metroul din Riad este un punct central din planurile prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, vizând dublarea suprafeţei capitalei Arabiei Saudite şi transformarea acesteia într-un hub internaţional de afaceri. Este vorba de unul din cele mai mari proiecte de metrou din lume cu şase linii construite de trei consorţii, iar sursele susţin că lucrările sunt gata în proporţie de aproximativ 90%.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...