Arabia Saudită: Prima licitaţie pentru grâu deschisă ofertelor din regiunea Mării Negre

Arabia Saudită a anunţat luni că a cumpărat 780.000 de tone de grâu, la o licitaţie organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (SAGO), fiind prima licitaţie în care au fost permise oferte pentru grâul din regiunea Mării Negre, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 sept. 2019, 09:03
Arabia Saudită: Prima licitaţie pentru grâu deschisă ofertelor din regiunea Mării Negre

Grâul oferit a fost din UE, din regiunea Mării Negre, din America de Nord (excluzând Canada) şi din America de Sud, a informat guvernatorul SAGO, Ahmad A. Al Fares. Grâul a fost achiziţionat la un preţ mediu de 217,79 dolari pe tonă.

SAGO, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului arab, a anunţat în august relaxarea criteriilor privind pagubele provocate de insecte pentru următoarele licitaţii de importuri de grâu. Anterior, grâul din regiunea Mării Negre nu îndeplinea criteriile din Arabia Saudită privind un nivel zero al pagubelor provocate de insecte.

De mai mult timp Rusia încearcă să obţină acces la piaţa grâului din Arabia Saudită, ca parte a încercărilor Moscovei de a-şi majora cota de piaţă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în detrimentul UE şi SUA.

Întrebat de Reuters dacă cea mai recentă achiziţie ar putea include furnizări din regiunea Mării Negre, Al Fares a răspuns: „SAGO nu specifică originea ci doar parametrii de calitate. Furnizorul are opţiunea de a aduce grâu de la oricare din cele trei opţiune ale sale oferite ca parte a licitaţiei. La licitaţia de luni cele trei opţiuni furnizate de ofertanţi au fost: UE, regiunea Mării Negre, America de Nord (excluzând Canada) şi America de Sud. Furnizorul doar confirmă către SAGO originea grâului în momentul încărcării navelor”.

Şi traderii cred că un procent substanţial de grâu va veni din regiunea Mării Negre, deşi unii susţin că va veni şi de la UE – furnizorul tradiţional al Arabiei Saudite.

Un trader a apreciat că „până la 60% din achiziţiile de luni ar putea proveni din regiunea Mării Negre şi aproximativ 40% din UE, inclusiv Germania, Polonia şi statele baltice”.
Un alt trader a declarat: „Se parte că regiunea Mării Negre va obţine o bună parte din afacere, dar nu pe toată”.

În sezonul agricol 2018/2019, care a început în iulie 2018, Germania a exportat 673.000 de tone de grâu către Arabia Saudită până la 31 mai 2019. Exporturile totale de grâu german s-au ridicat la 2,2 milioane de tone, arată datele oficiale.

Deşi intrarea grâului rusesc în Arabia Saudită se bucură de o atenţie majoră, traderii subliniază că ar putea creşte şi cantităţile de grâu exportate de Ucraina, România sau Bulgaria. Însă succesul grâului de la Marea Neagră pe piaţa saudită depinde de calitatea sa, apreciază traderii.

Aceştia se aşteaptă ca grâul rusesc să fie vândut masiv pe piaţa saudită, provocând dificultăţi semnificative actualilor furnizori din UE.

Până în 2015, Rusia intenţionează să investească zece de miliarde de dolari în sectorul grânelor şi vrea să-şi extindă exporturile în ţări ca Algeria şi Arabia Saudită, care sunt cruciale pentru exporturile UE

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...