Arabia Saudită se pregăteşte pentru era post-petrol cu un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari

Arabia Saudită se pregăteşte pentru era post-petrol prin înfiinţarea celui mai mare fond suveran din lume, de 2.000 de miliarde de dolari, care să reunească cele mai valoroase active ale regatului, relatează Bloomberg, citat de News.ro.
Economica.net - vin, 01 apr. 2016, 14:32
Arabia Saudită se pregăteşte pentru era post-petrol cu un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari

Prinţul Mohammed bin Salman a prezentat într-un interviu viziunea sa referitoare la Public Investment Fund (PIF).

În cadrul strategiei, Arabia Saudită va vinde acţiuni la compania mamă a companiei petroliere Aramco şi va transforma gigantul petrolier într-un conglomerat industrial.

Ofeta publică iniţială ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, urmând să fie vândute sub 5% din acţiuni.

„Listarea Aramco şi transferarea acţiunilor la PIF vor face ca investiţiile să devină sursa veniturilor guvernului saudit, nu petrolul. Ce mai rămâne este diversificarea investiţiilor. În 20 de ani, vom fi o economie care nu depinde doar de petrol”, a spus prinţul.

La aproape opt decenii de la descoperirea petrolului saudit, fiul de 30 de ani al regelui Salman vrea să transforme cel mai mare exportator de petrol din lume într-o economice pregătită pentru era viitoare.

Pe măsură ce strategia va prinde formă, viteza schimbărilor ar putea şoca societatea conservatoare a regatului, obişnuită cu subvenţiile guvernamentale.

Vânzarea de acţiuni Aramco este planificată pentru 2018 sau chiar mai devreme.

Fondul de investiţii va juca apoi un rol major în economie, investind în ţară şi în străinătate.

La mărimea planificată, fondul suveran ar avea capacitatea să cumpere Apple, Alphabet (compania mamă a Google), Microsoft şi Berkshire Hathaway, cele mai mari companii tranzacţionate la bursă.

PIF va majora ponderea investiţiilor străine la 50% din activele sale, până în 2020, de la 5% în prezent, a spus Yasir Alrumayyan, secretar general al board-ului acestuia.

Planul de schimbări structurale vine după adoptarea, anul trecut, a unor măsuri de reducere a cheltuielilor şi de prevenire a creşterii deficitului bugetar la peste 15% din PIB.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile au mărit preţurile carburanţilor şi electricităţii şi s-au angajat să oprească cheltuielile excesive, după scăderea cotaţiilor petrolului.

„Guvernul obişnuia să depăşească cu 40% bugetul planificat, dar deficitul a fost redus la 12% în 2015. Nu cred că avem o problemă când vine vorba despre preţurile scăzute ale petrolului”, a spus Salman.

Întrebarea este dacă reacţia saudiţilor la înjumătăţirea preţurilor petrolului nu este tardivă, în special având în vedere influenţa ţării pe piaţa ţiţeiului.

Arabia Saudită va îngheţa producţia doar dacă Iranul şi alţi mari producători vor face acest lucru, a precizat prinţul.

Un raport al FMI din 2014 a arătat că sunt mulţi producători de petrol care nu au reuşit să îşi diversifice economiile şi puţine exemple de succes.

Este posibil ca monarhiile din Golf să fi ratat cea mai bună ocazie, aceea în care preţurile petrolului erau de peste 100 de dolari pe baril, fiind mai greu să facă acest lucru la 40 de dolari pe baril, notează Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...