Arabia Saudită şi Kuweitul vor fi afectate de scăderea preţului petrolului pe plan mondial – Iran

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat marţi că statele care se află în spatele scăderii preţului petrolului vor regreta această decizie, iar Arabia Saudită şi Kuweitul vor fi afectate, alături de Iran, de reducerea cotaţiei barilului de ţiţei pe plan mondial, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 13 ian. 2015, 12:07
Arabia Saudită şi Kuweitul vor fi afectate de scăderea preţului petrolului pe plan mondial - Iran

‘Cei care au planificat scăderea preţului petrolului în detrimentul altor state vor regreta această decizie. Dacă Iranul va avea de suferit din cauza reducerii cotaţiei barilului de ţiţei, ştim că şi alte state producătoare de ţiţei, cum ar fi Arabia Saudită şi Kuweitul, vor suferi mai mult decât Iranul’, a afirmat Hassan Rouhani într-un discurs rostit la Televiziunea Naţională.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei. În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naştere la speculaţii că este mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor, scrie Agerpres.

OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre (inclusiv Iran, Arabia Saudită şi Kuweit), furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât marţi sub pragul de 46 de dolari, pentru prima dată după luna aprilie 2009, analiştii avertizând că noi scăderi sunt posibile, pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste.

În jurul orei 9,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie a scăzut la 45,36 dolari, în timp ce în SUA cotaţia barilului de ţiţei a coborât sub 45 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009.

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotaţia barilului de ţiţei se va situa la aproximativ 40 de dolari, preţ la care investiţiile în industria gazelor de şist din SUA vor fi întârziate. Producţia companiilor care exploatează zăcămintele de şisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze şi petrol, stimulând reducerea preţului.

De asemenea, încetinirea cererii pe plan global şi aprecierea dolarului faţă de alte monede au dus la scăderea preţului ţiţeiului.

Preţul ţiţeiului, care a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. Dacă preţul barilului de ţiţei rămâne la aproximativ 55 de dolari, companiile energetice vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investiţiile, avertiza săptămâna trecută agenţia de evaluare financiară Moody’s.

În timp ce pe partea ofertei producţia de petrol a Rusiei a atins un nivel record, iar exporturile de petrol ale Irakului au revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scăzută, în condiţiile în care Europa se confruntă cu o criză a datoriilor, în Asia economia chineză încetineşte, iar Japonia se confruntă cu recesiunea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
 Grupul francez de telecomunicaţii Orange şi rivalul britanic Vodafone, companii prezente şi pe piaţa din România, ...
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că, până la ...
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...