Arabia Saudită va reduce livrările de ţiţei către clienţii săi din Europa şi SUA

Arabia Saudită i-a informat pe clienţii săi din Europa şi SUA că va reduce din ianuarie livrările de ţiţei, după ce Rusia a indicat că angajamentul statelor din afara OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol) de a se alătura limitării producţiei decise de cartel se confruntă cu dificultăţi, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - vin, 09 dec. 2016, 16:55
Arabia Saudită va reduce livrările de ţiţei către clienţii săi din Europa şi SUA

Anunţul Arabiei Saudite vine după ce săptămâna trecută statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-şi reduce producţia cu 1,2 milioane barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani.

‘Am anunţat clienţii în legătură cu alocările de ţiţei şi reducerea producţiei de ţiţei conform angajamentelor asumate de Arabia Saudită. Reducerea livrărilor va fi mai mică pentru rafinăriile din Asia decât pentru cele din Europa şi SUA, unde stocurile sunt mai ridicate’, susţin sursele.

Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, dar care alături de Arabia Saudită şi SUA reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunţat că este gata să îşi reducă propria producţie de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Sâmbătă, va avea loc la Viena o reuniune a statelor din afara OPEC cu cele care sunt membre ale cartelului, unde se speră să se ajungă la un acord privind reducerea producţiei.

Surse din OPEC au declarat că nouă state care nu fac parte din cartel vor participa la reuniune: Azerbaidjan, Kazahstan, Oman, Mexic, Rusia, Sudan, Sudanul de Sud, Bahrein şi Malayezia. De asemenea, Bolivia ar putea participa la negocieri, adaugă sursele.

Până acum, doar Oman şi Rusia s-au angajat să facă reduceri, una dintre surse menţionând că şi Mexicul ar putea contribui. În schimb, Kazahstan vrea să-şi majoreze anul viitor producţia, după ce a lansat proiectul gigant Kashagan.

Rusia observă că vor fi dificultăţi în încheierea unui acord dacă nu sunt rezolvate toate problemele, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală rusă.

Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane barili pe zi.

Producătorii din afara OPEC ar urma să îşi reducă producţia lor combinată cu 600.000 de barili pe zi, iar jumătate din scădere ar urma să fie asigurată de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...