Arabia Saudită vrea să lanseze un „super-fond” de 2.000 de miliarde de dolari, asigurare pentru era post-petrol

Arabia Saudită se pregăteşte pentru apusul epocii petrolului. Regatul vrea să lanseze cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, cu active estimate la peste 2.000 de miliarde de dolari, care va îngloba acţiuni la cele mai de preţ companii ale saudiţilor.
Economica.net - sâm, 02 apr. 2016, 10:22
Arabia Saudită vrea să lanseze un

Planurile au fost dezvăluite de prinţul Mohammed bin Salman al Saud într-un interviu acordat Bloomberg. Fondul Public de Investiţii ar urma să ajungă, cu timpul, la active de peste 2.000 de miliarde de dolari şi să joace un rol decisiv în reducerea dependenţei Arabiei Saudite de veniturile generate din exportul de petrol. Un element esenţial al strategiei va fi vânzarea de acţiuni la monopolul Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, şi transformarea gigantului într-un conglomerat industrial – adică diversificarea afacerilor. Oferta publică iniţială prin care ar urma să fie vândute acţiuni la Aramco ar putea avea loc chiar anul viitor, Regatul vizând pentru moment un plasament de sub 5% din acţiunile companiei.

„Listarea Aramco şi transferul de acţiuni către PIF (acronimul sub care va fi cunoscut Fondul Public de Investiţii – n.r.) va transforma, tehnic, investiţiile în sursa de venit a guvernului saudit. Ce mai rămâne de făcut este să diversificăm investiţiile. Deci, peste 20 de ani, vom fi o economie sau un stat care nu depinde în principal de petrol”, a declarat pentru Bloomberg bin Salman, fiul regelui Salman.

Listarea Aramco – prescurtarea pentru Saudi Arabian Oil Co., este planificată pentru anul 2018, cu posibilitatea de a fi realizată încă de anul viitor. Fondul PIF va investi atât în Arabia Saudită, cât şi în străinătate. La active de 2.000 de miliarde de dolari, fondul saudit ar putea cumpăra dintr-un foc Apple, Google, Microsoft şi Berkshire Hathaway, cele mai mari companii listate la bursă la nivel global.

Până în 2020, saudiţii vor activele străine să ajungă la 50% din activul total al fondului suveran, faţă de 5% în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...