Primele două tramvaie Imperio produse de Astra Vagoane au fost livrate companiei de transport public din Arad

Primele două tramvaie "Imperio", produse de SC Astra Vagoane Călători Arad SA şi cumpărate de municipalitate, au intrat joi în patrimoniul Companiei de Transport Public Arad, fiind livrate de către producător cu mult înainte de termenul prevăzut în contract.
Economica.net - joi, 30 oct. 2014, 17:38
Primele două tramvaie Imperio produse de Astra Vagoane au fost livrate companiei de transport public din Arad

Încărcate cu oficialităţi locale, dar şi cu reprezentanţi ai mass media, cele două tramvaie vopsite în verde, au ieşit din depoul CTP Arad şi au pornit la drum, traversând oraşul până la Staţia CFR Aradul Nou.

În faţa Primăriei, municipalitatea a pregătit o festivitate simbolică de predare-primire oficială a primelor două tramvaie „Imperio” din cele şase contractate pentru CTP Arad. Cu acest prilej, primarul Gheorghe Falcă a afirmat că nimeni din Arad nu credea în urmă cu 10 ani că municipalitatea va reuşi să modernizeze infrastructura de transport din Arad sau că arădenii vor putea circula cu tramvaie de ultimă generaţie.

„Ne bucurăm că azi a câştigat şi industria arădeană, şi oraşul Arad, cât şi arădenii care, sperăm ca pe zi ce trece, să devină clienţi ai transportului în comun, un transport ecologic. Iar aceasta în condiţiile în care ultimul tramvai nou a fost cumpărat în Arad în anul 1982”, a subliniat primarul Gheorghe Falcă. El a mai spus că în perioada 2015-2020 municipalitatea intenţioneze să atragă fonduri europene pentru achiziţia altor şase tramvaie noi.

La rândul său, Valer Blidar, preşedintele companiei Astra Vagoane Călători Arad SA, şi-a exprimat speranţa ca nivelul calităţii produsului pus la dispoziţia arădenilor să răspundă pretenţiilor publicului călător. „Începând de azi, tramvaiul Imperio va circula în Arad, oraşul beneficiind de un preţ promoţional, din respect faţă de arădeni. Preţul celor şase tramvaie este cel de producţie, preţ la care am pus un profit simbolic de un leu la fiecare tramvai. Însă la viitoarele licitaţii, preţul va fi în mod cert mai mare. Pe mine nu m-a interesat să câştig aici, m-a interesat ca la Arad să apară primele tramvaie moderne. Şi sunt sigur, aşa vom putea demonstra competitivitatea acestui mijloc de transport”, a declarat Valer Blidar.

La finalul festivităţii, Mariana Birău, directorul CTP Arad, a susţinut că tramvaiele „Imperio” vor circula pe linia nr 3, al cărei traseu traversează de la un capăt la altul oraşul şi care a fost recent modernizată printr-un credit contractat cu BERD.

Aceasta a mai arătat că aceste două tramvaie „Imperio” vor intra chiar de vineri în probe, urmând să intre în serviciu regulat în jurul datei de 15 decembrie.

Contractul de achiziţie a celor şase tramvaie „Imperio” realizate sub licenţă Siemens la SC Astra Vagoane Călători Arad SA a fost parafat de Primăria municipiului Arad în data de 13 iunie a.c. Celelalte patru tramvaie prevăzute în contract urmează să fie livrate în prima parte a anului viitor.

Valoarea achiziţiei se ridică la 8,3 milioane de euro, cu TVA inclus, mai mică decât estimările făcute înainte de licitaţie, când suma anunţată era de 9,4 milioane de euro.

Potrivit producătorilor, tramvaiul „Imperio” are cel mai mic consum energetic din lume pentru tramvaiele din clasa sa, respectiv de 0,63 de KW/ kilometru, consumând de patru ori mai puţin în comparaţie cu tramvaiele care circulă în prezent în Arad. În plus, beneficiază şi de un sistem de recuperare a energiei la frânare. Un vagon are lungimea de 27 metri şi lăţimea de 2,5 metri. Capacitatea totală este de 216 călători, dintre care 44 au locuri pe scaune.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...