Arafat: Activităţile mai mari de 1.000 de persoane, interzise

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus. Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Arafat a reluat recomandarea ca cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România, scrie News.ro.
Economica.net - Dum, 08 mart. 2020, 08:39
Arafat: Activităţile mai mari de 1.000 de persoane, interzise
Autorităţile române impun, în contextul existenţei cazurilor de COVID-19, măsuri de limitare a organizării activităţi în aer liber sau în incinte care implică mai mult de o mie de persoane şi interzic, până la 31 martie, accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor.
 
Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunţat, duminică, decizii care prevăd interzicerea organizării unor activităţi care implică participarea a mai mult de o mie de persoane, până la 31 martie.
 
”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii considerăm că o astfel de măsură devine necesară”.
 
Autorităţile române au decis, de asemenea, sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii de la facultăţile medicină sau farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Excepţie fac studenţii care participă voluntari în spitale.
 
De asemenea, s-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci ţin cont şi de contextul social. 
 
Cetăţenii români care au fost în zone afectate de coronavirus care, la revenirea în ţară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în ţara respectivă, a mai anunţat secretarul de stat din MAI.
Nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus.
 
„Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi” a explicat Arafat. 
Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.
 
Guvernul pregăteşte de asemenea o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină dar şi pentru aflate n izolare, dar care nu se pot autosusţine.

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.

Sâmbătă a fost confirmat şi primul caz de coronavirus din Capitală. 

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...