Arafat: RO-ALERT se află la stadiul specificaţiilor tehnice realizate de STS şi la pregătirea negocierilor cu furnizorii

Aplicaţia 'RO-ALERT' se află la stadiul specificaţiilor tehnice realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi al pregătirii negocierilor cu furnizorii de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a declarat, luni, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 16 oct. 2017, 09:09
Arafat: RO-ALERT se află la stadiul specificaţiilor tehnice realizate de STS şi la pregătirea negocierilor cu furnizorii

‘Adaptarea (la schimbările climatice – n. r.) trebuie să înceapă, în primul rând, cu omul. Omul trebuie să înţeleagă că lucrurile nu mai sunt ca înainte, că la o vijelie mare trebuie să se adăpostească. Educarea populaţiei este foarte importantă, să recunoască, să ştie ce are de făcut, să ţină cont de sfaturi. Dacă eşti anunţat că vine o vijelie, iar afară este totuşi soare, trebuie să ţii cont de avertizare, pentru că vremea se schimbă foarte repede (…) Soluţia este să venim cu mai multe modalităţi de avertizare care să fie complementare şi în centrul lor să avem o modalitate de bază. Aici vorbim despre ‘RO-ALERT’, un sistem care ne va permite să transmitem mesaje care vor fi altfel decât SMS-urile, în sensul că vor fi transmise instantaneu. Este un sistem care se numeşte ‘Cell Broadcasting’ şi care în multe ţări europene a început să fie implementat. Acest sistem a fost deja aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă. Suntem în faza în care specificaţiile sunt realizate de către STS şi colegii de la IGSU se pregătesc cu negocierile care vor fi cu mai mulţi furnizori pentru alegerea sistemului cel mai potrivit. Etapa următoare va fi crearea sistemelor corespondente la nivelul operatorilor de telefonie cu care colaborăm foarte bine’, a explicat Arafat.

În viziunea oficialului MAI, ‘sistemele de avertizare pe care le-am avut până acum nu sunt suficiente şi nu sunt adecvate’.

‘Sistemul sirenelor nu face nimic în situaţia acestor vijelii, mai ales aşa cum este acesta organizat. Colegii de la IGSU au făcut un test, însă ce vedem este că acest sistem nu are acoperirea necesară şi de cele mai multe ori nu este suficient de reactiv, în sensul în care să pornească imediat. De asemenea, nu este specific pentru că atunci când porneşti sirena omul nu ştie pentru ce risc ai pornit-o: problemă de atac aerian sau problemă de vijelie sau de o viitură?’, a subliniat Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat din MAI, în afara noului sistem ‘RO-ALERT’, va rămâne în vigoare şi aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

‘Ştiţi cu toţii despre aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Asta nu ne permite numai să avertizăm, ci să şi primim şi mesaje, să fie interactivă. Chiar dacă apare sistemul ‘RO-ALERT’, sistemul existent rămâne. Ultimul pas pe care l-am făcut este că am reuşit să conectăm aplicaţia direct cu sistemul de avertizare al ANM, iar de vreo două săptămâni aplicaţia a scurtat timpul de alertare. Pe lângă acest lucru, am mai făcut un pas cu mass-media. Televiziunea Română a fost prima semnatară de acord de colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, urmată de Antena 3. Am trimis la toate televiziunile private şi toate instituţiile media private şi publice rugămintea să semneze acest acord de colaborare pentru avertizarea populaţiei. De asemenea, avem un acord semnat şi cu Radiodifuziunea Română. Suntem în ultimele testări şi veţi vedea că anumite mesaje vor începe să fie afişate pe croll – Cod galben, Cod portocaliu. Vor fi mesaje şi cu ce este nevoie de făcut, iar în situaţii extreme este posibil să ajungem la întreruperea emisiei, cu un mesaj din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pe un ecran roşu. Mesajul va fi citit în română şi engleză şi va fi foarte clar despre ce este de făcut în situaţia respectivă’, a spus oficialul.

În data de 5 octombrie, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă, prin care sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti, ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase. Prin intermediul acestui sistem, vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, cu ajutorul tehnologiilor moderne din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor.

Sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Sistemul va fi pus în aplicare de către MAI, prin IGSU, cu suportul tehnic al STS, şi va fi operat de structurile cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi ale structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune de un terminal cu aceleaşi funcţionalităţi.

Secretarul de stat – şef al DSU din MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, derularea procedurii de achiziţie, livrarea şi punerea în funcţiune a ‘RO-ALERT’ , se precizează în comunicat.

Achiziţia echipamentelor hardware, a aplicaţiilor software şi a serviciilor de instalare şi punere în funcţiune aferente, necesare pentru implementarea ‘RO-ALERT’, va fi realizată de IGSU în regim de urgenţă, conform Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.’

Ministerul Mediului şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) organizează, în perioada 16-17 octombrie, conferinţa internaţională ‘Fenomene meteo extreme şi sisteme de avertizare timpurie în contextul managementului riscului dezastrelor naturale’.

Evenimentul se desfăşoară în contextul proiectului ‘Săptămâna adaptării la schimbările climatice’, iniţiativă finanţată din Fondul pentru Relaţii Bilaterale în cadrul programului RO 07, prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014, Ministerul Mediului având rol de Operator de Program.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...