Arafat: Are şi libertatea individuală limitele ei. E nevoie de legi clare pentru carantină şi izolare

Raed Arafat, şeful DSU, a declarat la DIGI 24 că boala se răspândeşte încă, în condiţiile în care numărul de cazuri a crescut cu peste 30%, iar libertatea individuală are limitele ei, explicând că sunt mulţi asimptomatici sau simptomatici care nu respectă regulile din izolare. Arafat a adăugat că e nevoie de  o legislație clară pe carantină, izolare, luarea deciziilor
Economica.net - joi, 09 iul. 2020, 05:11
Arafat: Are şi libertatea individuală limitele ei. E nevoie de legi clare pentru carantină şi izolare

„Toţi apreciem libertăţile noastre şi libertăţile care ne oferă o democraţie, dar este o limită. Această limită este când dreptul meu deja afectează drepturile celorlalţi din jurul meu şi, fără voia lor şi fără chiar cunoştinţă, pentru că e pot să treacă pe lângă tine, tu eşti un asimptomatic care nu vrea să stea în autoizolare, pleacă din spital, nimeni nu poate să te urmărească, sau eşti simptomatic, strănuţi, tuşeşti, dar te simţi bine. Există şi această formă. Te duci acasă la familia ta. Tu spui că te izolezi, eşti cu familia, strănuţi, tuşeşti, după care familia ta merge şi lucrează, merge la lucru, copilul merge şi se joacă cu copiii vecinilor şi aşa mai departe. Această boală se răspândeşte. Aici deja nu mai putem vorbi de libertate individuală. Există totuşi libertatea populaţiei şi a oamenilor care nu vor să se infecteze”, a spus Arafat la DIGI 24.

„Lăsăm foarte mulți oameni să rămână liberi să circule și să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării. Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu știe în comunitate cum se comportă, această situație  agravează acum situația generală, ceea ce poate duce la o creștere mai mare a cazurilor. Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui. Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, știu că sunt infectat dar nu mă interesează. Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinăm o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate și poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu. Avem nevoie de o legislație clară pe carantină, izolare, luarea deciziilor, altfel instrumentele pe care putem interveni sunt mai puține, suntem vulnerabili pe decizii, iar acestea devin ușor contestabile. E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea„, a adăugat Arafat.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, miercuri seară, că în ultimele 14 zile numărul de cazuri de coronavirus a crescut cu peste 30%, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată lumea. Arafat a precizat că nu va exista o nouă etapă de relaxare. ”Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus”, a afirmat Arafat, przentând cele mai riscante activităţi, conform unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, scrie News.ro.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, miercuri seară, că în ultimele 14 zile numărul de cazuri de coronavirus a crescut cu peste 30%, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată lumea. Arafat a precizat că nu va exista o nouă etapă de relaxare. ”Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus”, a afirmat Arafat, prezentând cele mai riscante activităţi, conform unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, miercuri seară, că în ultimele 14 zile numărul de cazuri de coronavirus a crescut cu peste 30%, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată lumea. Arafat a precizat că nu va exista o nouă etapă de relaxare. ”Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus”, a afirmat Arafat, przentând cele mai riscante activităţi, conform unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

”Haideţi să vedem ce urmează în următoarele zile. Până acum, ceea ce este cert este că trendul este crescător. Nu este descrescător, nici nu este stabil. Este un trend crescător. Toate datele arată acest lucru. În ultimele 14 zile am crescut, dacă nu greşesc, cu vreo 30 şi ceva la sută. Acesta este un semnal. Singura modalitate de a gestiona fără măsuri restrictive, pe care ştiu că nu le vrea nimeni, este ca populaţia să fie cât mai cooperantă şi să respecte regulile care au fost recomandate şi să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe reţelele de socializare”, a afirmat, miercuri seară, la Digi 24, Raed Arafat.

Acesta a făcut referire la ”capanii foarte bine regizate” şi organizate care fac legătura între ”mască şi sclavie” şi s-a întrebat de ce oare au apărut acestea în acest moment.

”Am început să vedem oameni, personaje, care nu au nimic cu medicina. Mai sunt şi din medicină unii care combat ideea virusului, dar care sunt de specialităţi care nu au nicio relaţie cu partea aceasta, cu situaţiile de urgenţă, cu urgenţa, cu virusologia, nici cu bolile infecţioase”, a mai afirmat Arafat.

Acesta a prezentat rezultatele unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii, care arată că asimptomaticii sunt contagioşi.

”Astăzi am primit un studiu care a apărut în Statele Unite. Este un studiu al Universităţii Yale (…) care spune că mai mult de 50% din infecţiile Covid 19 sunt transmise de oameni infectaţi fără simptome de infecţie sau de boală, care nu tuşesc, nu strănută, nu au febră şi pe care nu îi bănuim că ne pot infecta (…) Libertatea individuală are limitele ei. Toţi apreciem libertăţile noastre şi libertăţile care ne oferă o democraţie, dar este o limită. Această limită este când dreptul meu deja afectează drepturile celorlalţi din jurul meu şi, fără voia lor şi fără chiar cunoştinţă, pentru că e pot să treacă pe lângă tine, tu eşti un asimptomatic care nu vrea să stea în autoizolare, pleacă din spital, nimeni nu poate să te urmărească, sau eşti simptomatic, strănuţi, tuşeşti, dar te simţi bine. Există şi această formă. Te duci acasă la familia ta. Tu spui că te izolezi, eşti cu familia, strănuţi, tuşeşti, după care familia ta merge şi lucrează, merge la lucru, copilul merge şi se joacă cu copiii vecinilor şi aşa mai departe. Această boală se răspândeşte. Aici deja nu mai putem vorbi de libertate individuală. Există totuşi libertatea populaţiei şi a oamenilor care nu vor să se infecteze”, a mai afirmat secretarul de stat.

Arafat a anunţat şi că OMS a realizat o listă cu cele mai periculoase activităţi.

”În roşu, avem teatrele – în spaţiu închis, lăcaşele de cult, transportul public în comun, transportul cu avioanele, sporturile de contact, petrecerile în interior, barurile, cluburile de noapte. Toate sunt considerate cele mai periculoase. La nivel portocaliu avem sălile de fitness, frizeria, stomatologia, lucrul în birou – dacă este cu mai multe persoane, restaurantele în spaţiu închis”, a anunţat Arafat.

Întrebat despre o nouă etapă de relaxare, Arafat a prcizat: ”Nu ai cum să vezi 555 de cazuri şi să vii să spui că o să relaxăm în plus. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu aceste cazuri. Mai ales aceste activităţi considerate riscante”.

Referitor la deschiderea restaurantelor, Arafat a precizat că o nouă evaluare se va face în câteva zile, însă situaţia nu are cum să se schimbe radical până atunci.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice din partea Rusiei și Ucrainei care satisfac cererea puternică din......
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...