Aragaz pe gaz sau pe curent electric? Care e cea mai bună opțiune? (P)

Când vine vorba de gătit în bucătărie, principalele două opțiuni continuă să fie: pe gaz sau pe curent electric. Fie că vorbim despre un aragaz convențional sau despre plită și cuptor, luate separat sau împreună, cele două variante sunt singurele disponibile. Evident, atunci când nu discutăm despre combinație: plită pe gaz și cuptor electric sau invers. Care sunt mai avantajoase, însă?
Ion Dobreanu - mie, 04 mai 2022, 20:22
Aragaz pe gaz sau pe curent electric? Care e cea mai bună opțiune? (P)

ARAGAZ PE GAZ

Aragazurile pe gaz sunt cu siguranță mai economice decât cele electrice, dar înainte de a vă decide asupra lor ar trebui să vă gândiți dacă aveți spațiu disponibil acasă, deoarece majoritatea modelelor vin cu un cuptor încorporat într-o structură metalică, deși puteți găsi și unele modele încorporabile care sunt instalate pe suprafețe plane pentru a optimiza spațiul.

Pe de altă parte, trebuie să țineți cont și de tipul de combustibil pe care îl veți folosi. Acest factor este important atunci când faceți alegerea și ar trebui să întrebați vânzătorul cu ce tip de gaz funcționează aparatul.

– Aragazuri cu gaz lichefiat (GPL)

Acest tip de aragaz este conectat la butelii de gaz pentru uz casnic, care este modul în care GPL este distribuit în prezent în gospodării. GPL este mai ieftin decât energia electrică, dar mai scump decât gazele naturale.

Aragaz Zanussi – descoperă ofertele

– Sobe de gătit pe gaz natural (GN)

Acest tip de aragaz necesită o conexiune la rețeaua de conducte de gaze naturale, pentru a le accesa trebuie să vă consultați cu distribuitorul local. Pe lângă faptul că este cel mai economic combustibil, gazul natural emite mai puțin dioxid de carbon, generând un impact mai mic asupra mediului înconjurător prin utilizarea sa.

Avantajele aragazurilor cu gaz

✔ Sunt mai economice. Acesta este unul dintre principalele avantaje pe care le au aragazurile pe gaz față de cele electrice. Dacă sunteți în căutarea unui aparat care consumă mai puțină energie și vă permite să economisiți, aceasta este opțiunea perfectă pentru dumneavoastră.

✔ Vă încălzește instantaneu mâncarea. Spre deosebire de aragazurile electrice, care au nevoie de timp pentru a concentra o cantitate mare de energie și a genera căldură, aragazurile pe gaz necesită doar o simplă rotire a butonului.

✔ Puteți găti pe o varietate de materiale. Aragazurile pe gaz vă oferă posibilitatea de a folosi oale, tigăi sau cratițe din oțel inoxidabil, fier, lut sau ceramică, printre alte materiale.

✔ Oferă o gătire mai stabilă. Aragazurile pe gaz mențin o temperatură constantă în timpul gătitului, ceea ce conferă un gust deosebit alimentelor noastre.

Dezavantajele aragazurilor cu gaz

✘ Acestea necesită mai multă întreținere. Din cauza materialului folosit la aragazurile cu gaz, cum ar fi oțelul sau fierul, acestea sunt mai predispuse la rugină, astfel încât este necesară o întreținere constantă a pieselor acestora.

✘ Acestea necesită o curățare mai dificilă. Spre deosebire de aragazurile vitroceramice sau cu inducție, care au o suprafață plană, aragazurile pe gaz necesită curățarea arzătoarelor, a grătarelor și a altor părți.

✘ Ocupă mai mult spațiu. Aparatele de gătit pe gaz au de obicei un cuptor încorporat într-o structură metalică, iar cele care utilizează GPL necesită un spațiu separat pentru butelia de gaz.

✘ Există un risc de scurgere de gaze. Atunci când se utilizează o resursă inflamabilă și gazoasă, există riscul unei scurgeri de gaz din cauza unei conexiuni defectuoase sau a unei manipulări necorespunzătoare a aragazului.

ARAGAZ ELECTRIC

Aragazurile electrice sunt de obicei încorporabile sau de blat, ceea ce le face mai practice pentru optimizarea spațiului. Cu toate că există și modele de sine stătătoare. Acestea se diferențiază, de asemenea, prin metoda pe care o folosesc pentru a genera căldură, care poate fi prin intermediul vitroceramicii sau prin inducție.

Descoperiti si noile modele de plită încorporabilă – oferte, opinii.

Merită reținut faptul că acest tip de aragaz are un consum ridicat de energie electrică și, prin urmare, generează un cost mai mare decât aragazurile pe gaz. Cu toate acestea, ele au și alte avantaje pe care le vom explica mai jos.

– Aragazuri din sticlă ceramică

Aragazurile vitroceramice utilizează elemente de încălzire electrice sub o platformă de sticlă pentru a genera căldură. Odată ce întreaga suprafață este caldă, putem plasa recipiente, cum ar fi oale sau tigăi, pentru a găti alimentele.

Aragaz Zanussi – idei  

– Aragazuri cu inducție

Aragazurile cu inducție se încălzesc mai repede decât cele din sticlă-ceramică, deoarece acestea folosesc plăci electromagnetice care generează căldură direct în zone focalizate și nu pe întreaga suprafață, ca în cazul aragazurilor menționate mai sus.

Avantajele aragazurilor electrice

✔ Acestea sunt ușor de instalat. Aparatele de gătit electrice cu inducție sau vitroceramice sunt de obicei instalate pe suprafețe plane, ceea ce permite o optimizare excelentă a spațiului.

✔ Sunt ușor de curățat. Aragazurile cu inducție sau vitroceramică au o platformă din sticlă neaderentă care necesită o curățare foarte simplă.

Plită încorporabilă – oferte

✔ Sunt mai sigure. Aparatele de gătit cu inducție sau vitroceramică, fiind electrice, nu prezintă riscul de scurgere a gazelor, ceea ce le face mai sigure. În plus, acestea pot fi programate să se oprească la o anumită oră.

✔ Acestea optimizează spațiul. Aragazurile cu inducție sau vitroceramică sunt, de cele mai multe ori, modele încorporabile sau cu blat de lucru care ocupă puțin spațiu și sunt ideale pentru optimizarea spațiului.

Dezavantajele aragazurilor electrice

✘ Necesită întreținere specializată. Aparatele de gătit electrice cu inducție, deoarece funcționează cu ajutorul electromagnetismului, au nevoie de o baterie specială care trebuie reînnoită periodic.

✘ Are nevoie de timp pentru a se răci. Atunci când arzătoarele aragazurilor vitroceramice sunt oprite, acestea rețin căldura reziduală a rezistenței, așa că este necesar să scoateți recipientele pentru a nu vă mai găti alimentele. De asemenea, trebuie să aveți grijă să nu vă ardeți la suprafață.

✘ Acestea generează costuri mai mari. Aragazurile electrice consumă mai multă energie decât cele pe gaz, ceea ce generează o cheltuială lunară mai mare în facturile de utilități ale gospodăriei.

✘ Le ia mai mult timp să se încălzească. Plitele ceramice folosesc elemente de încălzire electrice pentru a concentra căldura pentru a găti alimentele, ceea ce reprezintă un dezavantaj în comparație cu aragazurile pe gaz care se încălzesc instantaneu cu flacăra lor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...