1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 10 º

Extern

Argentina îşi va onora datoria şi nu va intra în incapacitate de plată - Kirchner

Argentina îşi va onora datoria către creditori şi nu va intra în incapacitate de plată, a dat asigurări luni preşedinta Cristina Kirchner, în prima sa reacţie la o decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite favorabilă fondurilor speculative, relatează AFP şi Reuters.

17 iun, 2014 | Agerpres

'Vrem să ne onorăm datoria şi vom face acest lucru. Am cerut Ministerului Economiei să pregătească toate instrumentele necesare pentru a face plăţile către cei care au avut încredere în Argentina', a afirmat ea într-un discurs televizat, deşi nu a precizat cum va face guvernul acest lucru.

Şeful statului a spus totuşi că decizia instanţei americane 'este contrară intereselor a 92% dintre creditorii' care au acceptat restructurarea datoriei argentiniene între 2005 şi 2010.

Curtea Supremă de Justiţie a SUA a respins luni apelul Argentinei faţă de o decizie a unei curţi inferioare prin care era obligată să plătească 1,33 miliarde de dolari unor fonduri speculative, transmite Reuters.

Fără a comenta decizia sa, Curtea Supremă a confirmat o decizie din 2003 unei curţi de apel din New York prin care autorităţile de la Buenos Aires au fost condamnate să-şi ramburseze datoriile către fondurile speculative NML Capital şi Aurelius Management, care au refuzat restructurarea datoriei argentiniene după ce această ţară a intrat în incapacitate de plată.

Disputa are drept subiect intrarea în incapacitate de plată a Argentinei în anul 2001 pentru o datorie de 95 de miliarde de dolari. După zece ani de renegocieri şi după ce a obţinut reduceri de datorii de ordinul a 70% din partea creditorilor, Argentina a soluţionat 93% din datoria sa. În schimb, autorităţile din Argentina se confruntă în continuare cu procedurile juridice lansate de fondurile speculative americane, care refuză orice restructurare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO