Arhiepiscopul Ciprului vrea să reprezinte acţionarii Bank of Cyprus pentru a face „ordine” în bancă

Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos, a declarat că este tentat să ceară tuturor acţionarilor Bank of Cyprus să-l numească drept reprezentant la adunarea generală a acţionarilor, pentru a pune "în ordine lucrurile" din bancă, scrie publicaţia Cyprus Mail.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 16:37
Arhiepiscopul Ciprului vrea să reprezinte acţionarii Bank of Cyprus pentru a face

Cipru a fost nevoit să închidă a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, şi să restructureze cea mai mare instituţie de credit, Bank of Cyprus, inclusiv printr-o recapitalizare cu fonduri din conturile deponenţilor, pentru a obţine un pachet de ajutor financiar de la statele zonei euro şi FMI.

Principala problemă a arhiepscopului pare să fie legată de implicarea băncii centrale a Ciprului la Bank of Cyprus, situaţie pe care o consideră inacceptabilă.

„Nu se poate ca o autoritate de reglementare, cum este banca centrală, să decidă ce se va întâmpla la Bank of Cyprus. (…) Sunt tentat să cer tuturor acţionarilor să mă nominalizeze ca reprezentant, astfel încât să-mi fac apariţia la adunarea generală a acţionarilor pentru a pune lucrurile în ordine”, a declarat Chrysostomos pentru postul public de televiziune.

Biserica Ortodoxă din Cipru este un acţionar important la Hellenic Bank, a treia mare instituţie de credit a ţării înaintea restructurării sectorului bancar, dar deţine acţiuni şi la Bank of Cyprus.

Acţionarii Bank of Cyprus vor fi consultaţi în curând pentru alegerea unui nou consiliu director şi a unui director general.

Totodată, arhiepiscopul a avertizat, fără să dezvăluie nume, că anumite persoane încearcă să preia controlul Bank of Cyprus.

Banca centrală a Ciprului discută noua structură a acţionariatului Bank of Cyprus cu părţile interesate. Cel mai mare pachet de acţiuni la bancă, de 18%, este deţinut de administratorul Cyprus Popular Bank, instituţie de credit închisă, ale cărei active bune au fost preluate de Bank of Cyprus.

De asemenea, Bank of Cyprus a folosit fonduri reprezentând 47,5% din depozitele negarantate, de peste 100.000 de euro, constituite la bancă pentru a se recapitaliza. Deponenţii au primit în schimbul banilor acţiuni la bancă.

Potrivit unor informaţii din presa cipriotă, circa 15% din acţiunile Bank of Cyprus se află în posesia unor străini, mai ales certăţeni ruşi.

În România, Cyprus Popular Bank deţinea filiala Marfin Bank România, în timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.

Marfin Bank România a preluat de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat în 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Marfin România a fost capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eşuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dobânda la care se împrumută România a crescut cu aproximativ 2% în ultimele 6 luni, iar Robor va încheia anul cu valori în jur de 2,5%
Dobânda la care se împrumută România a crescut cu aproximativ 2% în ultimele 6 luni, iar Robor va încheia anul cu valori ...
Aşa cum arată vicepreşedintele CFA, Adrian Codîrlaşu, dobânda la titlurile de stat pe 10 ani emise de Ministerul Finanţelor ...
Cătălin Bordei, Innobyte, dezvoltator de software pentru eCommerce: Oamenii cu experiență sunt greu de găsit. Marile magazine online au ajutat formarea specialiştilor din piaţă
Cătălin Bordei, Innobyte, dezvoltator de software pentru eCommerce: Oamenii cu experiență sunt greu de găsit. Marile ...
Există o criză a forței de muncă în toate domeniile, iar industria de eCommerce nu face excepție și, pentru că este ...
Povestea unei investiții în bitcoin cu iz penal. ASF: crește numărului de”oferte” din partea entităților neautorizate, cu consecinţe negative asupra investitorilor
Povestea unei investiții în bitcoin cu iz penal. ASF: crește numărului de”oferte” din partea entităților neautorizate, ...
În perioada 2020-2021 cel puțin 37 de investitori s-au considerat înșelați de operatorii de pe piața FOREX, astfel ...