Armata ucraineană mobilizează unităţi suplimentare în est – Poroşenko

Situaţia rămâne extrem de tensionată la Doneţk (estul Ucrainei), unde patru civili au murit, iar alţi cinci au fost răniţi ca urmare a tirurilor efectuate pe parcursul nopţii de joi spre vineri, în timp ce lupte crâncene s-au dat joi pentru controlul aeroportului din Doneţk între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi, relatează Ria Novosti şi AFP.
Economica.net - vin, 16 ian. 2015, 12:51
Armata ucraineană mobilizează unităţi suplimentare în est - Poroşenko

Deşi confruntările au mai scăzut în intensitate, tirurile au continuat şi în cursul dimineţii, potrivit unui comunicat postat pe site-ul primăriei din Doneţk, centrul regiunii cu acelaşi nume.

‘Noaptea de 15 spre 16 ianuarie s-a scurs la Doneţk sub vacarmul tirurilor artileriei grele. La ora 09:00, artileria grea se auzea în oraş’, relevă autorităţile municipale, indicând că în urma tirurilor un depozit a luat foc.

‘La locul incendiului am descoperit patru morţi şi un rănit (ca urmare a tirurilor de artilerie). Toţi erau angajaţi ai acestui depozit’, precizează municipalitatea.

Potrivit serviciilor de urgenţă, alte patru persoane s-au ales cu răni de gravitate diferită, se afirmă în acelaşi comunicat.

După o acalmie relativă în timpul nopţii, luptele intense s-au reluat dimineaţă în zona aeroportului din Doneţk, conform surselor ucrainene.

De importanţă strategică şi simbolică, acest obiectiv, distrus aproape în totalitate, a fost joi epicentrul unor ostilităţi sângeroase între armata ucraineană şi rebeli, care încearcă să-i alunge pe ucraineni, însă aceştia au respins atacurile. Doi soldaţi ucraineni au murit joi în luptele de la aeroport.

La Kiev, preşedintele Petro Poroşenko a anunţat trimiterea de unităţi suplimentare ale armatei în cele mai ‘fierbinţi puncte’ din Donbas – zonă minieră care include regiunile Doneţk şi Lugansk, teatrul unui conflict armat din luna aprilie – într-o întâlnire cu lideri ai facţiunilor parlamentare din Rada Supremă (legislativul unicameral ucrainean).

‘Acum se desfăşoară o regrupare a forţelor şi sunt trimise unităţi suplimentare pentru a reface capacitatea de luptă a formaţiunilor din teren în cele mai periculoase zone’, a declarat preşedintele ucrainean, adăugând că, în ultimele patru luni, armata ucraineană şi-a consolidat capacităţile într-un grad mare.

‘Toate acestea se fac pentru a demonstra că armistiţiul nu reprezintă o slăbiciune, ci o forţă. Şi cine încearcă să-l încalce în mod cinic şi insidios va plăti cu viaţa’, a avertizat şeful statului.

Conflictul armat din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 4.800 de morţi de la declanşarea sa la începutul lunii aprilie, a cunoscut o recrudescenţă după sărbătorile de iarnă, în pofida armistiţiului din septembrie.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de organizarea şi înarmarea rebeliunii proruse, precum şi de trimiterea unor trupe regulate în Ucraina, ceea ce Moscova neagă categoric.

Mai multe surse ucrainene au afirmat că în asaltul contra aeroportului de joi au fost implicaţi în special militari ruşi, a a căror prezenţă în Ucraina este estimată la ora actuală de Kiev la 8.500 de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...