Armeanu, ASF: Informarea participanţilor prin mijloace online, un pas important în digitalizarea sistemului de pensii private din România

Transmiterea prin mijloace electronice a informaţiilor esenţiale privind situaţia conturilor personale ale participanţilor la fondurile de pensii private reprezintă un prim pas calitativ în creşterea transparenţei sistemului de pensii private prin digitalizare, a afirmat, luni, Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-o declaraţie transmisă Agerpres.
Economica.net - lun, 10 aug. 2020, 07:47
Armeanu, ASF: Informarea participanţilor prin mijloace online, un pas important în digitalizarea sistemului de pensii private din România

„Digitalizarea accentuată din ultimul deceniu şi contextul actual generat de pandemia cu COVID-19 au impus oferirea alternativei de transmitere a informărilor anuale din sistemul pensiilor private prin mijloace electronice, ca opţiune cerută în mod expres de participanţi, existând în acest sens numeroase solicitări adresate administratorilor de fonduri de pensii private. Mulţi participanţi şi-au modificat temporar reşedinţa şi utilizează frecvent poşta electronică în relaţia cu diferiţi furnizori de servicii, astfel încât în ultimii ani au întâmpinat dificultăţi în recepţionarea informării anuale prin intermediul serviciilor poştale. Drept urmare, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis modificarea prevederilor normei nr. 24/2015 privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor administrate privat şi a normei nr. 25/2015 privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor facultative, în sensul acordării posibilităţii de transmitere a informării anuale privind activul personal prin mijloace electronice, conform opţiunii exprimate de participanţi”, a declarat Armeanu.

În acest sens, noua prevedere vizează informarea participanţilor la sistemul privat de pensii într-un timp cât mai scurt.

„Prevederea vizează fondul problemei şi anume informarea efectivă a participanţilor prin creşterea gradului de recepţionare a informării anuale într-un timp cât mai scurt. Aceasta măsură a fost aşteptată de peste 10 ani şi reprezintă un prim pas important în digitalizarea sistemului de pensii private, prin modernizarea comunicării dintre administrator şi participant. Astfel, creşte atât gradul de interes faţă de participarea la fondurile de pensii private cât şi nivelul de informare cu privire la evoluţia activului personal, a fondului şi a situaţiei financiare a administratorului. Odată cu distanţarea socială şi perturbarea activităţii generată de epidemia cu virusul COVID -19 a crescut interacţiunea şi comunicarea la distanţă prin mijloace electronice şi utilizarea pe scară largă a acestor alternative de desfăşurare a activităţii. Temerile faţă de un nou mod de lucru şi vechile uzanţe au fost practic spulberate în câteva luni, de nevoia de adaptare pentru continuarea activităţii în condiţii optime”, a explicat vicepreşedintele ASF.

Acesta a adăugat că digitalizarea a schimbat fundamentele desfăşurării multor activităţi din domenii diferite, atât în mediul industrial, cât şi în cel al vânzărilor sau al serviciilor financiare.

„În acest context, ASF a luat rapid măsuri pentru facilitarea interacţiunii cu entităţile reglementate şi consumatorii prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă, fără ca aceasta să împieteze asupra continuităţii şi coerenţei activităţii desfăşurate. Totodată, a adaptat Regulamentul nr. 11/2016 privind activitatea de control periodic şi inopinat în sensul creşterii interacţiunii digitale pentru a răspunde la noile provocări şi a permite desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă din perspectiva distanţării sociale. Digitalizarea a schimbat fundamentele desfăşurării multor activităţii din domenii diferite, atât în mediul industrial în condiţiile în care activităţile au fost automatizate şi sunt comandate de programe, cât şi în cel al vânzărilor sau al serviciilor financiare, contribuind la creşterea productivităţii şi totodată la modificarea semnificativă a structurii şi specializării salariaţilor”, a spus Dan Armeanu.

Oficialul ASF a menţionat, totodată, că beneficiarii digitalizării pe piaţa financiară sunt intermediarii şi consumatorii care dispun de conturi online.

„Impactul digitalizării în domeniul financiar este notabil, în măsura în care astăzi vorbim de tranzacţionarea la distanţă pe mai multe pieţe simultan, în timp real sau de tranzacţionarea algoritmică. Beneficiarii digitalizării pe piaţa financiară sunt intermediarii şi consumatorii care dispun de conturi online, fie că ne referim la conturi bancare, de investiţii sau de pensii şi care au acces la informaţii actualizate, astfel încât deciziile să poată fi luate rapid şi în cunoştinţă de cauză, crescând numărul de operaţiuni şi gradul de intermediere financiară. În prezent, există chiar şi roboţi (digital chatbox) care oferă consiliere financiară pentru produse simple pe măsură ce inteligenţa artificială devine din ce în ce mai uzitată. Tehnologia digitală aduce oportunităţi pentru furnizorii de servicii financiare şi pentru consumatori, dar şi provocări cu privire la respectarea în permanenţă a confidenţialităţii datelor şi operaţiunilor”, a subliniat Armeanu.

Vicepreşedintele ASF este de părere că nevoia de digitalizare a serviciilor financiare a devenit stringentă în contextul evenimentelor din ultima perioadă, iar „posibilitatea de transmitere prin mijloace electronice a informaţiilor esenţiale privind situaţia conturilor personale ale participanţilor la fondurile de pensii private reprezintă un prim pas calitativ în creşterea transparenţei sistemului de pensii private prin digitalizare”.

Te-ar mai putea interesa și
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă 5.000 de dolari, atingând un minim situat în jurul valorii de 61.000 USD....
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...