Armistiţiu în Siria: Kerry anunţă Încetarea ostilităţilor la nivel naţional într-o săptămână

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München (sudul Germaniei) să pună în aplicare o 'încetare a ostilităţilor' parţială în Siria în termen de o săptămână şi asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populaţia civilă, a anunţat secretarul de stat american John Kerry, informează agenţiile DPA şi AFP.
Economica.net - vin, 12 feb. 2016, 05:45
Armistiţiu în Siria: Kerry anunţă Încetarea ostilităţilor la nivel naţional într-o săptămână

‘Am convenit asupra unei încetări a ostilităţilor în întreaga ţară într-o săptămână’, a declarat şeful diplomaţiei americane într-o conferinţă de presă.

Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de oraşe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea ‘reluate cât mai curând posibil’, a adăugat Kerry.

‘Încetarea ostilităţilor la nivel naţional’ stabilită de puterile mondiale să fie implementată în Siria într-o săptămână nu se va
aplica la gruparea militantă Statul Islamic, a precizat secretarul de stat american John Kerry mai devreme vineri, notează agenţia germană de presă DPA.

Reuniunea celor 17 ţări ale Grupului Internaţional de Susţinere a Siriei (ISSG) de la München a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru ‘accelerarea şi extinderea’ livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry.

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape şase ore cu miniştri de externe europeni şi din Orientul Mijlociu înainte de anunţarea încetării ostilităţilor, cu câteva ore înaintea Conferinţei de Securitate de la München, mai notează DPA.

Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuţiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva.

Înalţi diplomaţi din Iran şi Arabia Saudită – puteri regionale considerate cheie pentru orice armistiţiu durabil şi tranziţie politică în Siria – au participat la discuţii. A fost prima lor întâlnire după ce aceste ţări au rupt relaţiile diplomatice la începutul lunii ianuarie.

Ostilităţile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuţiilor, aminteşte DPA.

Acordul asupra Siriei va funcţiona doar dacă Rusia va opri bombardamentele – Marea Britanie

O încetare a ostilităţilor în Siria poate avea succes doar dacă Rusia îşi opreşte loviturile aeriene pentru a sprijini înaintarea forţelor guvernamentale siriene împotriva opoziţiei, a declarat secretarul britanic de externe Philip Hammond vineri, informează Reuters.

‘Dacă este implementat complet şi corect… acest (acord) va fi un pas important spre oprirea crimelor şi suferinţelor în
Siria’, a afirmat Hammond într-un comunicat.

‘Dar (acordul) va reuşi numai dacă există o schimbare majoră de atitudine din partea regimului sirian şi a celor care-l sprijină’, a notat el.

‘Rusia, în special, pretinde că atacă grupări teroriste dar încă bombardează constant grupuri non-extremiste inclusiv
civili. Pentru ca acest acord să funcţioneze, aceste bombardamente trebuie oprite: nicio încetare a ostilităţilor nu va rezista dacă grupurile opoziţiei moderate continuă să fie vizate’, a subliniat Hammond, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) privind înmatriculările de autoturisme din Europa arată ...