Arseni Iaţeniuk: Rusia vrea să ocupe „militar şi politic” Ucraina şi să declanşeze al treilea război mondial

Rusia vrea să declanşeze al treilea război mondial prin ocuparea 'militară şi politică' a Ucrainei, creând astfel un conflict care se va întinde în restul Europei, a declarat vineri premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 25 apr. 2014, 09:16
Arseni Iaţeniuk: Rusia vrea să ocupe

‘Încercările Rusiei de a declanşa un conflict militar în Ucraina vor conduce la un conflict militar în Europa’, a spus vineri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk membrilor cabinetului în cadrul unei şedinţe.

‘Lumea nu a uitat încă Al Doilea Război Mondial, dar Rusia deja vrea să înceapă al treilea război mondial’, a mai spus Arseni Iaţeniuk cu acelaşi prilej.

Riscul unei invazii ruse în Ucraina a crescut. Washingtonul avertizează Moscova
     
Nivelul de ameninţare cu o invazie rusă în Ucraina a crescut, în comparaţie cu situaţia dinaintea acordurilor de la Geneva din 17 aprilie, a declarat vineri adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrei Sencenko, într-o intervenţie la postul de televiziune ucrainean Kanal5, potrivit media ucrainene Unian şi Ukrainskaia Pravda.

‘Cred că nivelul de ameninţare (cu o invazie a trupelor ruse în Ucraina) a crescut. Este evident faptul că pentru Putin obiectivul nr.1 rămâne perturbarea procesului de stabilizare a situaţiei în Ucraina şi eşecul alegerilor prezidenţiale anticipate’, a afirmat acelaşi oficial.

Referindu-se la prezenţa rusă în regiunile din sud-estul Ucrainei, fapt negat de către Moscova, şeful administraţiei de la Kiev a indicat că autorităţile ucrainene au reţinut în ultimul timp 25 de ofiţeri GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) pe teritoriul Ucrainei.

‘Unii dintre ei au trăit şi câte doi-trei ani sub nume false, cu documente false, contrar acordului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, desfăşurând activităţi subversive şi de colectare de informaţii pe teritoriul ucrainean’, a indicat Sencenko.

‘Am fost criticaţi pentru debutul lent al operaţiunii antiteroriste, dar acest început a fost consacrat separării grupurilor de cetăţeni care participă la proteste. Am reuşit practic pe teritoriul Donbasului /regiune carboniferă din estul Ucrainei/ să separăm manifestanţii paşnici, care s-au ridicat împotriva vieţii de mizerie, a corupţiei totale şi a nedreptăţilor. Am reuşit să-i să-i îndepărtăm de proteste’, a afirmat reprezentantul preşedinţiei de la Kiev.

‘Celor care nu sunt implicaţi în acte criminale şi nu au mâinile pătate de sânge noi le spunem:,,Plecaţi, suntem gata să vă amnistiem’, dar este o altă discuţie cu privire la cei care doresc să instituie un control asupra Donbasului şi resurselor acestuia şi care încearcă să-şi aroge dreptul de a controla populaţia de circa 10 milioane de locuitori ai regiunii’, a mai spus el.

Pe de altă parte, Washingtonul a avertizat Rusia cu privire la o invazie militară pe teritoriul Ucrainei, după ce joi armata rusă a lansat noi exerciţii în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanşată de Kiev împotriva separatiştilor din sud-estul ţării, potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

‘O avansare în teritoriul ucrainean ar fi o greşeală gravă’, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind că de la 17 aprilie, când au fost convenite acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de şase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov în legătură cu măsurile privitoare la detensionarea situaţiei din Ucraina.

Ministrul rus ‘nu a vorbit niciodată despre responsabilitatea aplicării de către Rusia a prevederilor acordului, menţionând că acest document nu impune acţiuni din partea Federaţiei Ruse, ci vizează doar afacerile interne ale Ucrainei’, a afirmat Psaki.

Referitor la operaţiunea militară a autorităţilor de la Kiev în estul Ucrainei, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a spus: ‘Guvernul ucrainean gestionează întreaga Ucraină şi are dreptul să asigure ordinea, liniştea şi stabilitatea în ţară’, conform Interfax-Ukraina.

Te-ar mai putea interesa și
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Selina Grup a anunțat că a finalizat lucrările de extindere a pistei Aeroportului Oradea, proiect finanțat prin POIM 2014 - 2020. Constructorul bihorean a prezentat și imagini video cu pistă......
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului ...
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...