Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro: Tot mai multe magazine online din România vor să iasă pe piața internațională. Cumpărătorii sunt mai temperați în achiziția de produse sau servicii ne-esențiale

După doi ani de creștere accelerată a pieței online, 2022 a adus provocări afacerilor din eCommerce, care, odată cu toată economia, se confruntă cu instabilitate, inflație, stagnarea sau reducerea consumului, dar și cu clienți mai precauți. Despre provocările pieței, dar și despre cum poate comerțul transfrontalier să ajute antreprenorii din online-ul românesc, am stat de vorbă cu Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro, furnizor de soluții IT pentru crearea de magazine online.
Lidia Neagu - mar, 27 sept. 2022, 22:08
Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro: Tot mai multe magazine online din România vor să iasă pe piața internațională. Cumpărătorii sunt mai temperați în achiziția de produse sau servicii ne-esențiale

Platforma MerchantPro este folosită la nivel regional, iar peste 5.000 magazine online i-au utilizat funcționalitățile în cei peste zece ani de prezență pe piață.

MerchantPro este un proiect al companiei ShopMania Net, care se adresează antreprenorilor din eCommerce din România și Europa. Numărul magazinelor online active care folosesc platforma depășește 1.500.

La cât estimați că s-a ridicat piața de comerț online din România în primul semestru comparativ cu S1 2021? Și ce segmente de business au fost mai bine evidențiate?

Anul trecut, piața a fost estimată la peste 6,2 miliarde de euro, iar anul acesta vine cu o creștere, temperată, de circa 10%. Practic 2022 este un an în care se ciocnesc doi factori cu impact in piață, unul pozitiv și unul negativ: pe de-o parte creșterea bazei de clienți, urmare a adopției cumpărăturilor online din anii trecuți, pe de altă parte precauția în creștere a clienților și scăderea puterii de cumpărare, pe fondul scumpirilor generalizate, crizei energetice și conflictului de la graniță.  

Prima jumătate a anului reprezintă aproximativ 40% din valoarea anuală a vânzărilor online, astfel că pe creșterea estimată de 10%, estimăm că valoarea în primele 6 luni a fost de circa 3 miliarde de euro. 

Care au fost factorii care au influențat piața în primele șase luni?

Inițial, anul 2022 a marcat o creștere îmbucurătoare, constantă, o maturizare clară, organică, susținută. Evenimentele de la finalul lui februarie au curmat brusc această creștere. Chiar dacă după câteva săptămâni cifrele au început să revină pe trendul obișnuit, influențele conflictului din Ucraina sunt evidente. 

Sancțiunile economice ce au urmat evenimentelor din februarie au crescut costurile și au creat lipsuri. În paralel, în China, blocajele din cauza COVID-19 au încetinit producția multor consumabile și produse, agravând și mai mult întreruperile din lanțul de aprovizionare.

Ratele dobânzilor au crescut pentru a combate inflația, iar consumatorii plătesc mai mult pentru credite, pe lângă costurile deja în creștere ale energiei și utilităților. Toți acești factori converg într-o schimbare semnificativă a obiceiurilor de cumpărături. Astfel, cumpărătorii sunt precauți, mai temperați în achiziția de produse sau servicii ne-esențiale. Sunt înclinați să ia decizia de achiziție mai greu, după ce studiază bine piața. Cei mai mulți fac această cercetare online, mergând spre platforme de comparație de prețuri, spre canalele de social media, recomandările și review-urile pe care le primesc comercianții. 

Este unul dintre motivele pentru care, deși ne întoarcem la un stil de viață pre-pandemic, tendința este de a face achiziții tot online. În plus, cei mai mulți comercianți au investit în fluidizarea proceselor de comandă și plată, au diversificat metodele de livrare și au eficientizat returul produselor. Astfel de optimizări contribuie la creșterile pe care le observăm în online, în numărul comenzilor, dar și în valoarea medie a comenzii. 

De altfel, aceiași factori care influențează comportamentul de consum influențează și deciziile de optimizare și automatizare pe care le iau comercianții. Aceștia își doresc eficientizarea businessului și reducerea costurilor, acolo unde se poate, astfel încât să balanseze majorările de preț pe care nu le pot controla direct. 

Care este ponderea comerțului online transfrontalier în piață, precum și în cadrul platformei Merchant Pro? Cât de mare este dimensiunea oportunității?

Un raport al EuroCommerce publicat recent arată că 44% dintre români fac cumpărături online. Procentul a rămas constant din 2020, când aproape s-a dublat față de anul precedent. Dintre aceștia, 95% fac achiziții de la comercianții locali. 21% fac achiziții de la comercianți din alte țări, UE sau non-UE. Prin comparație, 36% dintre bulgari fac cumpărături online de la magazine din alte țări. Procentul este mult mai ridicat în Austria sau Cipru, unde achizițiile non-locale sunt la un nivel asemănător cu cele locale (peste 70%), în timp ce în Malta se fac mai multe achiziții de pe site-uri din afara țării decât din țară. Media europeană este la 27%.    

Raportul mai arată că peste 40% dintre români fac cumpărături online de 3-5 ori în decurs de trei luni, iar 12% de mai mult de șase ori în același interval. În Cipru, Malta sau Olanda procentul celor care fac achiziții online de cel puțin șase ori în decurs de trei luni este de aproximativ 50%. 

Este clară tendința de a face achiziții cât mai liber, mai variat și cu siguranță și în România procentele vor crește. La fel de evidentă este și posibilitatea comercianților din România de a ieși tot mai mult pe piețele internaționale. Avem câteva exemple de succes, cum este dEpurtat.ro, care activează pe trei piețe europene și își va extinde curând operațiunile pe alte trei sau Military-Shop.ro care s-a extins recent pe piața din Ungaria. Există un interes tot mai mare din partea magazinelor de pe platformă de a dezvolta funcționalități care să le permită să iasă pe piața internațională pentru că realitatea este că orice piață locală are limitele ei. Iar atunci cand contextul economic nu este ideal, diversificarea și abordarea unor strategii noi de business pot face diferența.

Foarte puțini antreprenori iau în considerare extinderea și scalarea internațională a unui brand. De ce credeți că se întâmplă acest fenomen?

De cele mai multe ori, comercianții care aleg să se extindă spre alte piețe au business-uri mature, optimizate din punct de vedere tehnic, cu fluxuri foarte bine puse la punct. Noi am traversat o perioadă extrem de bună în ultimii ani, cu recorduri peste recorduri, dar acestea au venit și pe fondul unei piețe în formare. Practic, pandemia a adus creșteri pe care le-am fi văzut altfel în 3-5 ani. Suntem într-o perioadă de consolidare și de creștere mult mai temperată și, în același timp, orientată mai mult spre scalarea business-ului. 

De la nevoia imediată de a trece în online în 2020 – 2021, acum comercianții privesc în perspectivă, analizând piața în ansamblu. Până recent, mulți nu au avut timp și poate nici interes să se documenteze despre potențialul pieței regionale și ce implică dezvoltarea operațiunilor specifice, România fiind o piață destul de ofertantă. Însă, odată cu creșterea pieței, crește și concurența. 

Care sunt avantajele și de ce ar trebui comercianții români să ia în considerare opțiunea de a vinde și în afara țării?

Scalarea businessului, acces la noi segmente de consumatori – sunt avantajele evidente. La acestea se adaugă faptul că, deși poate comercianții români nu au fost interesați să se extindă, piața internă a devenit în ultimii ani mult mai atractivă pentru jucătorii internaționali. În ultimii ani, tot mai multe branduri de renume și-au făcut loc în eCommerce-ul local, iar acest lucru se traduce prin concurență nu doar mare, ci și puternică. 

Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că infrastructura logistică la nivel regional este foarte bine dezvoltată – iar aici menționez în special serviciile de curierat și fulfillment. Totul pleacă însă din casa fiecarui business, adică de la platforma pe care funcționează un magazin. 

Tocmai de aceea, în ultima perioadă am dezvoltat pe MerchantPro o infrastructură completă pentru a susține demersurile de internaționalizare. Soluțiile noastre pot susține sisteme multi-store, o administrare optimă a catalogului de produse multi-language, ERP integrat, facilități de plată și livrare cu care consumatorii din piața respectivă sunt familiari. De altfel, 18% din totalul consumatorilor UE sunt preocupați de siguranța sistemelor de plată și a intimității, arată același raport EuroCommerce. Practic, noi nu vorbim de localizarea interfeței magazinului, ci de diferențiatori de piață pentru cei care optează pentru extinderea internațională. 

Pe lângă capabilitățile tehnice, un rol important în strategia retailerilor MerchantPro care optează pentru scalarea cross-border îl joacă birourile noastre locale, cum sunt cele din Bulgaria și Grecia, care ne permit o înțelegere profundă în dinamica pieței și astfel să oferim clienților servicii suplimentare de consultanță.

Ce cifra de afaceri estimați că veți în acest an și cum o veți atinge?

Estimăm o creștere de 35%-40% în cifra de afaceri pe anul acesta, nu doar pe fondul contextului de creștere, ci mai ales datorită suitei de funcționalități lansate, automatizările implementate, dar și lansarea MerchantPro Next și, în curând MerchantPro Flex, un sistem de configurare și personalizare a panoului de control, care să permită adaptarea acestuia la fluxurile de lucru specifice fiecărui client.

Ce proiecte de investiții aveți pentru a doua jumătate a anului, dar și pentru 2023?

În prima parte a lui 2022 ne-am axat pe dezvoltarea MerchantPro Next care a însemnat o investiție de 400.000 de euro. A fost prima etapă, care a asigurat o flexibilitate crescută a platformei prin sistemul de storefront-uri. Acesta asigură și un grad crescut de independență al clienților noștri, aceștia având la dispoziție un sistem nou de Widget-uri, destinat proiectării în manieră vizuală a interfețelor, precum și o nouă suită de teme de design preconfigurate. De asemenea, MerchantPro Next asigură o viteză superioară de încărcare a site-urilor, o experiență fluidă de check-out, dar și o suita puternica de automatizări ce cresc performanța magazinelor online. 

În prezent, lucrăm la MerchantPro Flex, un sistem de configurare și personalizare a panoului de control al magazinelor ce activează pe platforma noastră, iar acesta este principalul proiect pe care ne concentrăm în prezent. 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...