Artmark vinde la licitaţie vechiul liceu Tonitza şi speră să obţină circa 4 milioane de euro

Casa de licitații Artmark Historical Estate a scos la licitație trei imobile speciale din București, printre care vechiul sediu al liceului Tonitza, al căror preț total de pornire e de aproape cinci milioane de euro. 
Răzvan Zamfir - joi, 25 iul. 2019, 19:03
Artmark vinde la licitaţie vechiul liceu Tonitza şi speră să obţină circa 4 milioane de euro

Cea mai valoroasă proprietate e fostul sediu al Liceului Nicolae Tonitza de lângă parcul Cișmigiu, al cărei preț de pornire e de trei milioane de euro. Monumentul istoric de clasă B a fost construit în 1895 în stilul eclectic al epocii, influențat de şcoala franceză de arhitectură. Clădirea are 18 camere și o suprafață utilă de 1.045 mp.

Fațada simetrică este împărțită în trei registre și decorată cu elemente de sorginte neoclasică: ancadramentele ferestrelor cu frontoane și arcade, pilaștri cu caneluri, ornamente ce oferă un aspect impozant edificiului. 

Vila a fost consolidată și renovată în anii 2015-2016, cu păstrarea detaliilor originale, pe baza unei expertize realizate de specialiști în restaurarea monumentelor istorice. La exterior, imobilul dispune de o curte suficient de încăpătoare pentru a parca până la 20 de autoturisme.

Cei de la Artmark se așteaptă să obțină între 3,5 și patru milioane de euro.

Pentru casa negustorului Ghiță S. Popescu de pe strada Speranței, Artmark solicită ca preț de pornire 1,3 milioane de euro, dar estimează că va obține între 1,5 și 1,8 milioane de euro.

Construită în anul 1913 de negustorul bucureștean Ghiță Popescu, casa din Speranței închide între zidurile sale farmecul uneia dintre străzile centrale și cochete ale Capitalei. Pe această stradă s-a aflat prima locuință a lui Mihai Eminescu, după sosirea sa în București, în 1877.

Casa negustorului Ghiță Popescu a fost naționalizată după anii 1960, atunci când se afla în proprietatea doctorului Elias Haim, dar a avut parte de-a lungul timpului de proprietari care au prețuit-o și au investit în conservarea și restaurarea acesteia. Cei peste 400 de metri pătrați ai imobilului cu 10 camere din strada Speranței, dispuși pe S+P+E+M, au fost supuși recent renovării.

În fine, în zona Dorobanți, Artmark scoate la vânzare un apartament într-un mobil interbelic D+P+E+M cu 5 apartamente. ce a fost construit în 1937/38 și oferă în prezent o oportunitate unică, fie ca investiție, fie ca locuință personală într-o zonă de mare prestigiu. Soluția constructivă aleasă a fost una inovativă pentru epocă – structură pe cadre de beton armat. 

Restaurat integral impecabil, cu păstrarea detaliilor originale, apartamentul de față este situat la parterul imobilului și are cinci camere, dispuse pe o suprafață utilă de 151 mp, și o terasă închisă în suprafață de 25 mp. Ferestrele ample asigură o lumină naturală abundentă, ce pune în valoare finisajele prețioase: marmură, parchet original de stejar, cu intarsii de nuc, uși masive de nuc. Prețul de pornire cerut pentru acest apartament este de 576.000 euro.

Te-ar mai putea interesa și
STB, obligată în instanță să cumpere tramvaie de la Pașcani, deși Nicușor Dan s-a opus achiziției
STB, obligată în instanță să cumpere tramvaie de la Pașcani, deși Nicușor Dan s-a opus achiziției
Societatea de Transport București (STB) este obligată să continue licitația pentru 40 de tramvaie de 18 metri, în urma deciziei de marți a Curții de Apel București. Amintim că această......
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
Curtea Constituţională a României a admis, marţi, o sesizare a Avocatului Poporului şi a decis că, în cazul copilului ...
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC  – Astra Vagoane Călători
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu ...
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault a anunțat astăzi deschiderea cataloagelor de comenzi pentru modelul Express, utilitară de dimensiuni mici cu un ...