Aşa om, aşa bancă: Perspective fundamentale pentru schimbarea din FED

Un simplu om. O simpla situatie. Un domeniu sofisticat si fragil. Acestea sunt ingredientele de baza pentru care Ben Bernanke a reprezentat componenta geniala a omului de stiinta, creativ. Cine este Yellen?
Goldman Laszlo - lun, 03 feb. 2014, 10:59
Aşa om, aşa bancă: Perspective fundamentale pentru schimbarea din FED

Crescut cu o mentalitate sanatoasa, Ben a muncit intotdeauna pentru a-si castiga existenta. Inca dinainte, dar si in timpul studiilor superioare, acest om se pregatea sa devina un exemplu de verticalitate si un bun cunoscator al valorilor apreciate de omul de rand, lucrand pentru a-si plati singur studiile si pentru a se intretine. Este ceea ce majoritatea intelectualilor numesc o dezvoltare sanatoasa. Mai departe, Ben a ales sa aprofundeze si sa se dedice studiului in domeniul economiei si al afacerilor, lucrand in invatamant, timp de multi ani (1979-2002).

Si uite asa se construia incetul cu incetul, „eroul” ce avea sa devina conducator al Bancii Federale din Statele Unite ale Americii (pe 1 februarie 2006).

Cum este sa detii puterea de a schimba economia pe toata suprafata Pamantului?

Nu te poti gandi foarte mult, pentru ca in scurt timp Ben Bernanke avea sa fie prins in functie tocmai de furtuna din 2007, care i-a cerut pana la urma sa ne raspunda la intrebarea de mai sus. Putere. Bani. Forta care misca banii. „Gravitatia” care misca nivelul de trai al oamenilor, la nivel mondial. Criza financiara. Panica generala. Nevoia de ceva. Ce anume?

Stim deja cu totii si nu mai este de mult un secret; Se considera la nivel general deja ca pentru SUA, acel „ceva” de care este nevoie, se traduce prin „razboi armat”. Razboi ca solutie in vremurile acestea (avansate)? Da. Daca tot se mai intreaba cineva cum asa?… Pai sa fie „traditia”? Sa fie „istoria”? Sa fie „afacerea”? Sa fie toate trei!? Va propun sa „dezbatem” aceste variante (si ceea ce inseamna un razboi cu SUA), oricand! Dar pana atunci haideti sa aflam cum s-a scris pentru totdeauna capitolul financiar al perioadei de criza, sub influenta lui Ben S. Bernanke – ca sef al FED-ului, in cartile noastre de istorie.

A fost o data ca niciodata

Printre cateva obiective pe care domnul Ben Shalom din SUA a dorit sa le livreze din noua sa pozitie in FED, se numara si impartirea puterii catre membrii boardului FED. Urmarind ca in realitate sa injecteze avantajele democratice in sanul puterii celei mai influente banci centrale din intreaga lume, Ben Bernanke a reusit destul de repede sa ofere volumul incontestabil de incredere prin deschiderea obloanelor si implementarea transparentei pentru ceea ce avea sa faca mai departe “banca centrala”. In felul acesta dar si prin alte masuri, putem spune ca FED-ul este schimbat. Putem vedea evolutia si imbunatatirea continua asteptata de la un actor atat de important (poate cel mai important) din economia mondiala si din pietele financiare, purtand amprenta lui Ben Bernanke. 

Dar ce datoram in primul rand si mai exact acestui om? Sa avem de invatat o lectie de curaj? De ce sa nu incercam un exercitiu scurt pentru a intelege ce s-a intamplat defapt:

Cum s-a imbolnavit “sistemul digestiv” al banilor (in SUA)?

Imaginati-va acum cu totii ca sunteti sistemul financiar mondial! Imaginati-va macar ca sunteti economia Statelor Unite ale Americii si faceti o gresala: imprudenta de a manca nesanatos. In mod repetat. An de an. Zi de zi. Gustul bun al mancarii nesanatoase si aromele (profiturile) pe care va bazati pentru a prinde gustul (banilor) pe papilele dvs. gustative, sunt motivele evidente pentru care dupa ce prindeti efectul picaturii care umple paharul, de cele mai multe ori este prea tarziu! Ati apucat deja sa adoptati un stil prin alimentatia nesanatoasa. Si dupa cum oamenii cu bani tin foarte mult la stil: “Boala este deja instalata” (dupa cum se zice). In aceste momente, de obicei, apar intrebarile: 

Cum am ajuns aici? De ce nu am stiut ca mancam nesanatos? De ce am avut voie sa mancam nesanatos? A fost un plan malefic bine gandit si apartinand de o conspiratie de nivel mondial?

Un simplu om, Ben Bernanke, ar putea sa raspunda la aceste intrebari. Si sa decida. Si asta a si facut. El crede ca nu este un plan malefic. Crede ca s-a ajuns aici pur si simplu din gresala. Si a decis. A adoptat o masura “unicat”. A potrivit fiecare sistem solar din universul FED-ului intr-o pozitie speciala! Un “gest” artistic pe un tablou in care ne traim cu totii viata, nu numai cetatenii Statelor Unite ale Americii. A reinterpretat perceptia de boala a sistemului si a reusit sa sacrifice un Potential pentru a salva un Prezent! 

Un sacrificiu si un dar in acelasi timp, gasit la timp, in Statele Unite ale Americii, din nou! 

Ce se naste din acest “bailout”-masura ? Multi analisti stiu ca este “o tragere de timp”. Dar pana cand (am dori cu totii sa stim)?

Prezentul de atunci a fost salvat. Putem respira in fiecare zi aerul asa cum este el in prezentul de astazi. Insa pretul pentru ceea ce a facut Bernanke si FED-ul, se spune ca este inca nefixat si neplatit! Care sunt consecintele supravietuirii banilor?

 

Nasterea unui terminator financiar mondial? Cine este Yellen?


Micul nou nascut il cunoastem din teorie. Ii stim fetele din istorie. Numele sau cel mai raspandit este: Imperiu. Surprinzator? Deloc as putea spune! Chiar in momentele de indoiala crunta a celor mai mari sustinatori (oameni de rand) ai „Puterii Americane”; chiar si atunci cand toata lumea prevesteste si discuta numai despre declinul Statelor Unite ale Americii; despre prabusirea fortei economice de peste ocean; despre stingerea temerilor ca americanii ar putea sa cucereasca si sa conduca lumea la discretia unui pocnit din degete, chiar atunci este momentul cel mai neasteptat si deci cel mai potrivit in realitate, pentru a permite un mediu sigur de a creste sanatos consecinta (-ele) masurilor si relatiei domnului Ben S. Bernanke cu FED-ul si cu economia mondiala, cu pietele financiare.

Janet Louise Yellen se pare ca va juca rolul de mama pentru „copilul”-consecinta, neformat inca (este foarte mic, un bebelus), rezultat din orgia intamplata prin masurile din momentele de criza din 2007 – 2008, adoptate de mana lui Ben Bernanke.
Consider ca unul dintre cele mai importante aspecte potentiale cu privire la succesul lui Yellen ca sef al FED-ului este in mod cert interesanta abordare modernista a conceptului de Curba lui Phllips si in alta ordine de idei, aplecarea mai mare spre indicatorii economici ai fortei de munca! In interpretarea analistilor si a celor care ofera posibile perspective, Yellen ar putea fi regina mama a locurilor de munca in Statele Unite ale Americii, dupa profilul psihologic.

Ramane sa vedem in practica ce calitati are doamna Yellen. Asteptarile nu sunt mici. Viitorul insa este rezervat la masa necunoscutului pentru majoritatea dintre noi.
Pentru Janet Yellen viitorul nostru sta in actiunile si deciziile sale, incepand cu 1 Februarie 2014. Putem spera ca suntem pe maini bune, pe maini de mama.
Cetatenii americani pot spera ca Imperiul-Prunc sa se formeze! Sa se nasca si totul sa se intample sub atenta supraveghere si sub sfaturile si know-how-ul sotiei unui premiat Nobel pentru stiinte economice: Janet Louise Yellen.

Goldman Laszlo este broker la compania TeleTrade.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...