ASF a aplicat amenzi de aproape 800.000 de lei în sectorul asigurărilor, în perioada 29 aprilie – 31 decembrie

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aplicat, de la înfiinţare şi până la finalul anului trecut, 43 de amenzi în sectorul asigurărilor, în valoare de 782.000 de lei de lei, informează, miercuri, ASF.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 14:28
ASF a aplicat amenzi de aproape 800.000 de lei în sectorul asigurărilor, în perioada 29 aprilie - 31 decembrie

‘Chiar dacă în anul 2013, prin aplicarea politicii de sancţionare graduală şi progresivă (mergând până la interzicerea temporară a practicării RCA de către o societate), ASF a fost percepută ca un supraveghetor mai ferm în piaţa asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntară a industriei reglementate şi nu de conformare în urma aplicării de amenzi’, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, pe 18 decembrie 2013, Consiliul ASF a hotărât retragerea aprobării lui Simone Lentini, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la societatea Onix Asigurări pe motiv că nu a respectat condiţiile asumate în urma aprobării din partea CSA din data de 12.09.2012.
Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul ASF a decis amendarea cu câte 50.000 de lei a lui Iulius Alin Bucşa – preşedintele Directoratului Astra, şi a lui Liviu Stoicescu – membru al Directoratului Astra, precum şi sancţionarea lui Irinel Dinu – conducătorul Departamentului de Daune din cadrul Astra, cu amendă de 30.000 de lei. Amenzile au fost aplicate în urma aspectelor sesizate în cadrul controlului ASF desfăşurat, în perioada iulie-august 2013, la sediul societăţii asigurătorului.

De asemenea, Consiliul ASF a hotărât, în data de 23 iulie 2013, amendarea cu câte 50.000 de lei a lui Mihail Tecău – preşedintele Directoratului Omniasig VIG şi a lui Artur Borowinski – vicepreşedintele Directoratului, dar şi amendarea cu 30.000 de lei a Danielei Camelia Covăcescu – membru al Directoratului, precum şi stabilirea unor termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea să rectifice neregulile constatate.

Pe 26 aprilie 2013, CSA a dispus efectuarea unui control la societatea Omniasig VIG, având ca tematică verificarea modului de instrumentare a dosarelor de daună, precum şi a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări).

În plus, pe 22 mai 2013, Consiliul ASF a hotărât sancţionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daune al societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei, stabilirea în sarcina societăţii a mai multor obligaţii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate, pentru care termenul de prescripţie nu a intervenit, şi gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.
În data de 28 august 2013, Consiliul ASF a hotărât interzicerea temporară a practicării de către Euroins România Asigurare Reasigurare a asigurării RCA; sancţionarea lui Mihnea Tobescu, director general al societăţii, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei şi sancţionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daună, cu retragerea aprobării acestuia.

De asemenea, Autoritatea a decis, în data de 18 septembrie 2013, încetarea interzicerii temporare a practicării asigurării RCA de către Euroins România Asigurare Reasigurare simultan cu implementarea unui plan de măsuri de către Euroins.

‘Conduita fermă a Autorităţii de Supraveghere Financiară va continua şi în anul 2014 pentru a crea premisele ca societăţile de asigurări să înţeleagă pe deplin că trebuie să instrumenteze şi să finalizeze dosarele de daună într-un mod adecvat, cu respectarea drepturilor asiguraţilor’, se mai spune în comunicat.

 

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...