ASF a înregistrat aproape 9.400 de petiţii anul trecut, cu 44,5% mai puţin decât în anul anterior

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat vineri că a înregistrat anul trecut un număr total de 9.383 de petiţii, în scădere cu 44,54% faţă de anul anterior.
Economica.net - vin, 30 mart. 2018, 09:42
ASF a înregistrat aproape 9.400 de petiţii anul trecut, cu 44,5% mai puţin decât în anul anterior

„Din numărul total de petiţii, 85,75% dintre acestea reprezintă petiţii aferente pieţei asigurărilor-reasigurărilor, 11,48% sunt petiţii aferente pieţei pensiilor private, iar 2,77% sunt petiţii aferente pieţei instrumentelor şi investiţiilor financiare”, se arată în comunicat.

Scăderea numărului de petiţii s-a datorat, în principal, delistării unui număr de 562 de emitenţi, precum şi retragerii unor societăţi de servicii de investiţii financiare (SSIF) de pe piaţa de capital, potrivit ASF.

Un alt motiv îl reprezintă retragerii de către ASF a autorizaţiilor de funcţionare pentru societăţile de asigurare Astra, Carpatica, Forte şi Lig Insurance, precum şi măsurilor luate de Direcţia Relaţii cu Publicul, Petiţii şi Educaţie Financiară (DRPPEF) prin Serviciul Petiţii, care au condus la îmbunătăţirea conduitei asigurătorilor în ceea ce priveşte instrumentarea dosarelor de daună, potrivit ASF.

„În anul 2017, pentru piaţa asigurărilor – reasigurărilor s-a primit în total un număr de 8.046 petiţii, în scădere cu 47,82% faţă de anul 2016, dintre care 6.263 au fost instrumentate, analizate şi soluţionate în mod unic pe petent, restul au fost clasate şi conexate în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 27/2002 şi procedurile interne ale ASF sau au excedat competenţa ASF”, se arată în comunicat.

Din analiza datelor raportate de către societăţile de asigurare, ASF a constatat că cele 6.263 petiţii analizate şi soluţionate în mod unic pe petent reprezintă 0,56% din numărul total de daune avizate de către asigurători şi 0,031% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la 31 decembrie 2017 (20,046 milioane contracte).

„Aspectul cel mai des reclamat de către petenţi în anului 2017 a fost neplata/plata parţială a despăgubirilor/valorilor de răscumpărare solicitate de către asiguraţi/păgubiţi, în 2.799 cazuri, acestea reprezentând un procent de 44,69% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat şi nerespectarea condiţiilor contractuale/Normelor RCA (25,45%), respectiv solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor (5,89%)”, se arată în comunicat.

În anul 2017, cea mai mare pondere o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 6.063, reprezentând 96,81% din total.

„În cadrul categoriei asigurărilor generale, ponderea importantă o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA şi Carte Verde, cu un număr de 4.958 petiţii (79,16%), în scădere cu 31,41% faţă de înregistrările din anul 2016”, se arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...