ASF a lansat un hub pentru inovaţii în domeniul asigurărilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat un hub pentru inovaţii în domeniul asigurărilor, InsurTECH HUB, prin care se urmăreşte încurajarea tehnologiilor inovatoare în favoarea consumatorilor, a dezvoltării mijloacelor de reglementare şi supraveghere şi a dezvoltării pieţei asigurărilor în mod controlat şi cu protecţia drepturilor şi intereselor acestora, informează ASF.
Economica.net - vin, 10 mai 2019, 15:52
ASF a lansat un hub pentru inovaţii în domeniul asigurărilor

„ASF pune accentul pe monitorizarea dezvoltării FinTech, evaluarea eventualelor riscuri şi identificarea de potenţiale acţiuni, dar şi a măsurilor necesare pentru prevenirea/diminuarea acestora, toate acestea pentru a se asigura ca există beneficii din interesul crescând faţă de produsele şi/sau tehnologiile financiare inovatoare, atât pentru consumatori cât şi pentru actorii de pe pieţele financiare, cu respectarea cerinţelor de reglementare”, a declarat Leonardo Badea, preşedintele ASF.

Conform sursei citate, ASF urmăreşte protejarea intereselor consumatorilor şi dezvoltarea pieţelor financiare şi este implicată, la nivel european, în mai multe grupuri de lucru care urmăresc dezvoltarea inovaţiilor financiare tehnologice şi comunică cu celelalte autorităţi similare în acest domeniu.

Un alt domeniu de interes pentru ASF îl reprezintă, pe lângă cadrul legislativ la existent la nivelul uniunii, modul în care altestate şi-au adaptat cadrul legislativ la inovaţiile financiare tehnologice şi analizează oportunitatea adaptării cadrului legislativ naţional existent.

„ASF urmăreşte extinderea hub-ului inovativ existent, astfel încât să includă firme cu soluţii inovatoarea care pot aduce beneficii participanţilor de pe pieţele financiare nebancare aflate în aria sa de competenţă şi mai mult, analizează oportunitatea dezvoltării unui sandbox, în care aceste firme pot testa serviciile/produsele financiare inovative într-un mediu controlat cât mai apropiat de realitate. Toate aceste demersuri sunt menite să ajute la dezvoltarea pieţelor financiare nebancare prin susţinerea apariţiei şi dezvoltării de noi produse şi servicii care să vină în întâmpinarea nevoilor tuturor consumatorilor”, a mai spus preşedintele ASF.

Ca urmare a recomandărilor Comisiei Europene, autorităţile de reglementare trebuie să monitorizeze dezvoltarea inovaţiilor tehnologice din sectorul financiar, pentru a putea identifica oportunităţi şi riscuri emergente potenţiale. Principala provocareacu care se confruntă sectorul financiar nebancar este realizarea unui echilibru între utilizarea celor mai noi tehnologii şi asigurarea stabilităţii financiare şi protecţiei pentru consumatorii de servicii financiare, precizează reprezentanţii ASF.

În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere considerabilă a investiţiilor în inovaţii financiare. Soluţiile FinTech, care devin din ce în ce mai populare, includ soluţii care utilizează analizarea bazelor de date mari (big data analysis), inteligenţa artificială (AI şi ML), aplicaţii mobile, cloud computing, identificare digitală şi tehnologia registrelor distribuite (DLT). Toate aceste noi tehnologii conduc la o schimbare treptată a sectorului financiar.

În martie 2018, Comisia Europeană a adoptat Planul de acţiune FinTech destinat promovării competitivităţii şi inovării în sectorul financiar european. Planul de acţiune menţionează principalele obiective care generează oportunităţi pentru dezvoltarea de modele de afaceri inovatoare la nivelul UE, sprijinirea pentru integrarea noilor tehnologii cum ar fi blockchain/DLT, AI şi servicii cloud în sectorul financiar, sporirea securităţii cibernetice şi a integrităţii sistemului financiar.

„Este important de reţinut că tehnologiile şi produsele financiare inovative creează oportunităţi pentru extinderea activităţilor financiare, precum cea de intermediere, ceea ce conduce la introducerea pe termen lung a unor noi companii pe piaţă şi la reducerea cheltuielilor de intermediare, precum şi la îmbunătăţirea calităţii serviciului furnizat”, a mai afirmat Leonardo Badea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...