ASF a respins solicitarea SIF Banat-Crişana cu privire la scăderea cvorumului la AGA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins solicitarea Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) cu privire la scăderea cvorumului pentru întrunirea adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor (AGA).
Economica.net - lun, 05 aug. 2013, 16:10
ASF a respins solicitarea SIF Banat-Crişana cu privire la scăderea cvorumului la AGA

Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana a solicitat, la finele lunii iunie, aprobarea de la ASF pentru modificarea statutului, prin scăderea prezenţei minime necesare pentru întrunirea AGEA şi a transmis un proiect de statut. Cererea de autorizare a fost transmisă pentru adaptarea „statutului la noile prevederi ale legii pieței de capital, așa cum sunt reglementate prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare și societățile de administrare a investițiilor”, potrivit unui comunicat transmis, în iunie de SIF Banat-Crişana.

Solicitarea a fost respinsă, însă, vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi a fost transmisă luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Obligaţia de adaptare a documentaţiei în termenul de 12 luni prevăzut în OUG nr.32/2012 nu se aplică societăţilor de investiţii de tip închis (categorie în care sunt incluse şi SIF-urile – n.r.) (…) Cerinţele de cvorum prevăzute în statutul SIF Banat-Crişana nu se încadrează în prevederile art.19 alin (2) din statutul acesteia, neexistând o limitare expres prevăzută pentru societăţile de investiţii financiare, în condiţiile în care aceleaşi cerinţe de cvorum erau aplicabile tuturor societăţilor comerciale pe acţiuni, cu excepţia situaţiilor în care actul constitutiv dispunea altfel (…) Se respinge solicitarea SIF Banat-Crişana de avizare a modificării statutului acestei societăţi ca urmare a hotărârii Consiliului de Administraţie nr.52 din data de 28 iunie 2013”, se arată în decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Scăderea cvorumului în AGEA a fost una dintre primele decizii luate de actualul Consiliu de Administraţie al SIF Banat-Crişana, ales la finele lunii aprilie, când Ioan Cuzman, aflat în conducerea SIF Banat-Crişana în ultimii 18 ani, nu a mai fost numit în Consiliului de Administraţie de acţionari.

Şedinţe AGEA s-au întrunit în ultimii ani doar la SIF Transilvania (SIF3), care a reuşit în urmă cu câţiva ani să obţină în instanţă eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenţă.

În prezent, la SIF Transilvania sunt aplicabile prevederile legii societăţilor comerciale, care stabilesc un cvorum de 25% din dtrepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare.

La celelalte patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, în actele constitutive sunt prevăzute cvorumuri de 75% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 50% la a doua convocare.

În cadrul adunărilor extraordinare acţionarii pot decide printre altele schimbarea obiectului de activitate al societăţii, majorarea sau reducerea capitalului social, emisiunea de obligaţiuni, fuziunea sau divizarea companiei, dizolvarea, modificarea statutului.

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana este prezidat de Dragoş Bîlteanu, acesta deţinând şi funcţia de director general. În CA se mai regăsesc Ştefan Dumitru, Ion Stancu, Ali Lakis (reprezentant Banque SBA), Valentin Chiser (din partea grupului Romenergo) şi Adrian Petreanu. La finele lunii iulie, preşedintele Consiliului de Administraţie al Romenergo, cetăţeanul libanez El Lakis Najib, a fost numit membru provizoriu în CA al SIF Banat-Crişana, pe un loc rămas vacant încă de la AGA din aprilie, când doar şase din cele şapte locuri din CA au fost ocupate în urma votului acţionarilor.

Cea mai importantă mutare a SIF Banat-Crişana în acest an este preluarea controlului indirect al SIF Muntenia, prin cumpărarea SAI Muntenia Invest. SIF Banat-Crişana va achita 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din acţiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), plus o componentă variabilă în funcţie de evoluţia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evoluţia activului SIF Muntenia.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au încheiat şedinţa bursieră de luni în stagnare, la preţul de 1,03 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 565,3 milioane lei (128 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...