ASF a selectat auditorii pentru evaluarea companiilor de asigurări şi efectuarea testelor de stres

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a selectat companiile Mazars Romania, Ernst&Young Assurance Services, Deloitte Audit, KPMG Audit, Pricewaterhousecoopers Audit şi Milliman pentru realizarea evaluării societăţilor de asigurări, a anunţat, miercuri, ASF, într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 16:38
ASF a selectat auditorii pentru evaluarea companiilor de asigurări şi efectuarea testelor de stres

În luna septembrie a anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Comisia Europeană (CE) au convenit lansarea unui program amplu de evaluare independentă a societăţilor de asigurări din România, în scopul de a consolida încrederea în acest sector.

Asigurătorii care participă la evaluarea independentă deţin cumulat peste 80% din piaţa autohtonă de profil. Exerciţiul va fi realizat de auditori şi consultanţi independenţi, care vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de un Comitet de Coordonare compus din reprezentanţi ai ASF, EIOPA şi CE, şi este programat să se încheie până la 30 iunie 2015.

Acest proiect vizează evaluarea activelor şi pasivelor societăţilor de asigurare participante şi analiza respectării cerinţelor de prudenţialitate atât în conformitate cu reglementările în vigoare, cât şi cu standardele prevăzute de Directiva Solvabilitate II, precum şi efectuarea unui test de stres.

Testarea la stres sau rezistenţa la şocuri a sectorului de asigurări va fi efectuată folosind standardele stabilite în legislaţia europeană Solvabilitate II (Solvency II) şi va constitui un exerciţiu relevant atât pentru asigurători, cât şi pentru ASF, în vederea implementării noilor reglementări privind regimul de solvabilitate, de la 1 ianuarie 2016.

Data de referinţă utilizată în acest exerciţiu este 30 iunie 2014. În urma licitaţiei prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Mazars România a fost desemnată să evalueze Astra Asigurări, Omniasig VIG şi Generali România, Ernst&Young Assurance Services va evalua companiile Allianz-Ţiriac Asigurări, Groupama Asigurări, Uniqa Asigurări şi Asirom VIG, Pricewaterhousecoopers Audit va evalua Carpatica Asig, PAID România şi Exim România, KPMG Audit va evalua Euroins România şi AXA Life Insurance, iar Deloitte va audita ING Asigurări de Viaţă.

Contractul de consultanţă privind efectuarea testului de stres şi evaluarea condiţiilor de prudenţialitate a fost obţinut de Milliman.

Acest exerciţiu – ‘Balance Sheet Review şi Stress Test’ – este realizat ca urmare a misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene, care s-a desfăşurat în Bucureşti în iunie 2014, în contextul celei de-a treia evaluări a aranjamentului Stand-by încheiat cu FMI şi a primei evaluări din programul preventiv de sprijin al balanţei de plăţi încheiat între România şi Uniunea Europeană.

Pentru menţinerea stabilităţii sistemului de asigurări şi creşterea încrederii în produsele de asigurare, ca urmare a rezultatelor exerciţiului de evaluare şi a testelor de stres, în cazul în care va fi necesar, societăţile de asigurare participante trebuie să ia măsuri pentru a-şi restabili sau îmbunătăţi poziţia lor financiară în timp util.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...