ASF a selectat auditorii pentru evaluarea companiilor de asigurări şi efectuarea testelor de stres

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a selectat companiile Mazars Romania, Ernst&Young Assurance Services, Deloitte Audit, KPMG Audit, Pricewaterhousecoopers Audit şi Milliman pentru realizarea evaluării societăţilor de asigurări, a anunţat, miercuri, ASF, într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 16:38
ASF a selectat auditorii pentru evaluarea companiilor de asigurări şi efectuarea testelor de stres

În luna septembrie a anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Comisia Europeană (CE) au convenit lansarea unui program amplu de evaluare independentă a societăţilor de asigurări din România, în scopul de a consolida încrederea în acest sector.

Asigurătorii care participă la evaluarea independentă deţin cumulat peste 80% din piaţa autohtonă de profil. Exerciţiul va fi realizat de auditori şi consultanţi independenţi, care vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de un Comitet de Coordonare compus din reprezentanţi ai ASF, EIOPA şi CE, şi este programat să se încheie până la 30 iunie 2015.

Acest proiect vizează evaluarea activelor şi pasivelor societăţilor de asigurare participante şi analiza respectării cerinţelor de prudenţialitate atât în conformitate cu reglementările în vigoare, cât şi cu standardele prevăzute de Directiva Solvabilitate II, precum şi efectuarea unui test de stres.

Testarea la stres sau rezistenţa la şocuri a sectorului de asigurări va fi efectuată folosind standardele stabilite în legislaţia europeană Solvabilitate II (Solvency II) şi va constitui un exerciţiu relevant atât pentru asigurători, cât şi pentru ASF, în vederea implementării noilor reglementări privind regimul de solvabilitate, de la 1 ianuarie 2016.

Data de referinţă utilizată în acest exerciţiu este 30 iunie 2014. În urma licitaţiei prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Mazars România a fost desemnată să evalueze Astra Asigurări, Omniasig VIG şi Generali România, Ernst&Young Assurance Services va evalua companiile Allianz-Ţiriac Asigurări, Groupama Asigurări, Uniqa Asigurări şi Asirom VIG, Pricewaterhousecoopers Audit va evalua Carpatica Asig, PAID România şi Exim România, KPMG Audit va evalua Euroins România şi AXA Life Insurance, iar Deloitte va audita ING Asigurări de Viaţă.

Contractul de consultanţă privind efectuarea testului de stres şi evaluarea condiţiilor de prudenţialitate a fost obţinut de Milliman.

Acest exerciţiu – ‘Balance Sheet Review şi Stress Test’ – este realizat ca urmare a misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene, care s-a desfăşurat în Bucureşti în iunie 2014, în contextul celei de-a treia evaluări a aranjamentului Stand-by încheiat cu FMI şi a primei evaluări din programul preventiv de sprijin al balanţei de plăţi încheiat între România şi Uniunea Europeană.

Pentru menţinerea stabilităţii sistemului de asigurări şi creşterea încrederii în produsele de asigurare, ca urmare a rezultatelor exerciţiului de evaluare şi a testelor de stres, în cazul în care va fi necesar, societăţile de asigurare participante trebuie să ia măsuri pentru a-şi restabili sau îmbunătăţi poziţia lor financiară în timp util.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Un mare furnizor de gaze naturale pentru industrie a venit cu o ofertă pentru clienții casnici, printre cele mai bune de ...
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...