ASF: Activele sistemului de pensii private au depăşit 14 miliarde de euro

Valoarea activelor totale, aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, în creştere cu 17,96% faţă de septembrie 2019, depăşind astfel pragul de 14 miliarde de euro, a anunţat vineri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Economica.net - vin, 23 oct. 2020, 08:20
ASF: Activele sistemului de pensii private au depăşit 14 miliarde de euro

Instituţia menţionează că această evoluţie a avut la bază doi factori importanţi: creşterea contribuţiilor cu 5,61% şi obţinerea unui profit de 1,35 miliarde de lei, la nivelul întregului sistem de pensii private.

În primele nouă luni ale anului 2020 au fost virate către fondurile de pensii private contribuţii în valoare de 6,95 miliarde de lei, în creştere cu 5,61% faţă de contribuţiile din primele nouă luni din anul 2019 (6,58 miliarde de lei).

Totodată, creşterea activelor peste nivelul contribuţiilor, în intervalul ianuarie – septembrie 2020, a fost de 1,17 miliarde de lei. Fondurile de pensii private au reuşit nu doar să acopere impactul negativ asupra pieţelor financiare cauzat de declanşarea pandemiei COVID-19, ci au obţinut şi un profit pentru cei 8,10 milioane de participanţi. Adăugând şi plăţile de activ net efectuate către participanţii care au ieşit din sistem, ca urmare a pensionării sau invalidităţii în primele nouă luni ale anului, în valoare de 181 milioane de lei, rezultă un profit la nouă luni de 1,35 miliarde de lei.

ASF precizează că, în acest context, trebuie menţionat faptul că în perioada martie – septembrie 2020 indicele BET a avut evoluţie pozitivă de 18,35%, iar indicele EUROSTOXX600 a crescut cu 16,83%. În acelaşi timp, randamentul titlurilor de stat a coborât de la 4,56% la 3,7% (randament mai mic, preţ mai mare, deci evaluare mai mare).

La 30 septembrie 2020, în sistemul pensiilor private erau înregistraţi 8,10 milioane de participanţi, cu 3% mai mulţi faţă de sfârşitul lunii septembrie 2019 (7,87 milioane de participanţi).

De asemenea, ASF precizează că pandemia COVID-19 a generat corecţii masive pe pieţele financiare în primul trimestru al anului 2020. În perioada menţionată, pieţele au experimentat unul dintre cele mai abrupte declinuri din istoria recentă, cu volatilitate ridicată şi contracţii de lichiditate. Răspunsul politic masiv, atât fiscal, monetar, cât şi de reglementare, a ajutat pieţele să recupereze mare parte din pierderile din primul trimestru. Pe lângă riscurile economice şi sociale asociate celui de-al doilea val al pandemiei din toamnă, trebuie avute în vedere şi riscurile la nivel global generate de un potenţial război comercial dintre SUA şi China, cu repercusiuni severe asupra pieţelor financiare fragilizate de evoluţiile pandemiei.

Conform ASF, posibila decuplare dintre performanţa pieţelor financiare şi economia reală ar putea genera o volatilitate ridicată, cu afectarea valorii activelor. De asemenea, sprijinul guvernamental, pentru sectoarele afectate de pandemie (fie prin contribuţii proprii, fie prin scheme UE) şi pentru piaţa muncii, este vital în vederea susţinerii economiei şi evitării unei contracţii severe a consumului intern.

Deşi primele două trimestre ale anului 2020 au fost puternic afectate de pandemia COVID-19, programele de sprijin lansate de guverne (fiscale şi monetare) şi revenirea pieţelor financiare au permis ca sistemul de pensii private să revină la valorile de dinainte de pandemie, înregistrând chiar şi o creştere a valorii activelor, respectiv a profitului în beneficiul participanţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...