ASF: Aproximativ 3% din poliţele RCA pentru camioane au primit tarife peste pragul de 20.000 de lei

Aproximativ 3% dintre poliţele RCA încheiate pentru camioane de peste 16 tone au primit tarife peste pragul de 20.000 de lei în iulie faţă de 1% în al doilea trimestru din acest an sau niciunul în primul trimestru din 2016, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), preluat de Agerpres.
Economica.net - joi, 01 sept. 2016, 14:02
ASF: Aproximativ 3% din poliţele RCA pentru camioane au primit tarife peste pragul de 20.000 de lei

Consiliul ASF a discutat, în şedinţa din 31 august 2016, un raport privind evoluţia tarifelor RCA pentru autoutilitare/autocamioane şi pentru vehicule destinate transportului de persoane, în cadrul procesului de monitorizare a acestei pieţe lansat la începutul anului.

În analiză au fost incluse toate poliţele RCA emise pe piaţă pentru aceste categorii de vehicule în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 iulie 2016. De asemenea, analiza a fost efectuată atât per total piaţă, cât şi la nivelul fiecărei societăţi de asigurare în parte, pe intervale de timp lunare şi trimestriale, şi sub toate aspectele – pe niveluri de prime, pe clase de bonus-malus, pe flote de autovehicule. Demersul a avut drept scop identificarea cauzelor care au condus la escaladarea tarifelor RCA, precum şi a eventualelor cazuri de discriminare a anumitor categorii de transportatori în procesul de stabilire a primelor de asigurare.

Astfel, analiza realizată de Sectorul Asigurări-Reasigurări din cadrul ASF relevă faptul că 12% din poliţele încheiate în luna iulie, pentru autoutilitare de peste 16 tone (1.467 de poliţe), au obţinut tarife de până la 5.000 de lei, iar alte 19% (2.338 de poliţe) s-au încadrat într-un plafon de 8.000 de lei. Potrivit datelor centralizate de ASF, 65% din poliţele încheiate pentru autoutilitare de peste 16 tone s-au situat, la nivelul lunii iulie, sub plafonul de 12.000 de lei. Aproximativ 3% din poliţe au primit tarife peste pragul extrem de 20.000 de lei, iar alte 12% au tarife de peste 16.000 lei.

ASF precizează că în cazul mijloacelor de transport de persoane cu mai mult de 40 de locuri, aproape trei sferturi din poliţele RCA încheiate în luna iulie s-au încadrat în plafonul de 5.000 de lei, circa 85% din totalul acestora obţinând tarife de până la 8.000 de lei. La nivelul grupei autoturismelor folosite în activitatea de taxi, tarifele practicate de asigurători s-au situat în luna iulie la peste 2.000 de lei pentru 81% din poliţele încheiate pe şase luni, însă mai mult de jumătate din acest segment de poliţe s-a menţinut sub pragul de 2.800 de lei.

Noua analiză a pieţei RCA, disponibilă pe www.asfromania.ro, detaliază segmentarea poliţelor pentru autovehicule de transport pe intervale de tarifare, pentru a surprinde cu mai multă acurateţe situaţiile concrete şi dimensiunea fenomenului de creştere a primelor RCA pentru anumite categorii de consumatori.

Monitorizarea tarifelor pentru autoutilitare/autocamioane şi vehicule de transport de persoane arată o lărgire a spectrului de tarife în ultimele luni, de la valori mai mici de 5.000 de lei, până la vârfuri de 16 – 20.000 de lei, printre factorii care determină diferenţe numărându-se vechimea relaţiilor comerciale dintre asigurători şi clienţi, mărimea flotelor de vehicule, adoptarea unor măsuri de control al riscului de accident. Pe de altă parte, analiza arată că încadrarea autovehiculelor în anumite clase ale grilei de bonus-malus nu constituie un element determinant în stabilirea tarifelor RCA.

Analizând întregul portofoliu de poli?e emise în luna iulie pentru autoutilitarele de până în 16 tone, indiferent de clasa de bonus-malus aplicată, rezultă că tariful mediu s-a menţinut la un nivel relativ constant în intervalul ianuarie – iulie 2016. În schimb, pe grupa camioanelor de peste 16 tone, pentru toate clasele bonus-malus, luna iulie a consemnat o cre?tere a primei medii cu circa 12% faţă de luna precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și taxele locale
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și ...
Cetăţenii din municipiul Braşov, dar şi cei din Săcele, Tărlungeni, Cristian, Sânpetru, Hărman şi Ghimbav, pot achita la oficiile poştale din aceste localităţi taxele şi impozitele......
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
Compania kazahă de căi ferate Kazahstan Temir Zholy (KTZ) a purtat negocieri cu CFR Marfă din România la Astana, transmite ...
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din ...
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director adjunct va înceta pe 31 august
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director ...
BRD – Groupe Societe Generale a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că doi dintre directorii ...