ASF: Atacul fără precedent la adresa instituţiei vine în contextul deciziei privind compania Astra

Atacul fără precedent la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară vine în contextul în care instituţia a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea Astra, iar demersul de defăimare a ASF este unul cel puţin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituţii a statului, se arată într-un comunicat al ASF remis miercuri seară AGERPRES.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 21:33
ASF: Atacul fără precedent la adresa instituţiei vine în contextul deciziei privind compania Astra

Totodată, reprezentanţii ASF consideră inacceptabilă formularea utilizată în spaţiul public de către preşedintele României a termenului de ‘cloacă’ folosit la adresa instituţiei.

‘ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României, inclusiv al preşedintelui României, de a solicita oricui doreşte şi orice doreşte. ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României, inclusiv al preşedintelui României, de a avea păreri personale despre orice persoană. ASF consideră, însă, inacceptabilă formularea utilizată în spaţiul public de către preşedintele României a termenului de ‘cloacă’ folosit la adresa întregii Autorităţi de Supraveghere Financiară şi reaminteşte preşedintelui României că, potrivit articolului 30 din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Considerăm acest demers de defăimare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, ca instituţie, drept unul cel puţin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituţii a statului’, subliniază ASF în comunicatul citat.

Pe de altă parte, reprezentanţii ASF afirmă că acest ‘atac fără precedent’ la adresa unei întregi instituţii de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat ‘o măsură fără precedent în piaţa asigurărilor din România’, prin deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea Astra.

‘În acest context, Consiliul ASF doreşte să aducă la cunoştinţa publicului că, la sfârşitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piaţa asigurărilor că, în cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme, iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente şi a luat toate deciziile care se impun din analiza deficienţelor constatate la societatea Astra’, se mai arată în documentul ASF.

Potrivit acestuia, în privinţa indiciilor infracţionale ferme de care dispune ASF, Autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuţii în acest sens şi nu cedează în faţa presiunilor, fie ele şi instituţionale.

‘Nu putem să nu remarcăm faptul că, pentru preşedintele României, Autoritatea de Supraveghere Financiară este ‘cloacă’, iar patronul societăţii Astra este ‘domnia sa’. Nu putem să nu remarcăm similitudinea de atitudine dintre preşedintele României şi patronul Astra. Pentru patronul Astra, preşedintele ASF ‘habar nu are de asigurări’, iar pentru preşedintele României, preşedintele ASF ‘nu are competenţe pe piaţa de capital’. Şi pentru preşedintele României şi pentru acţionarul majoritar al Astra, conducerea ASF este ‘incompetentă”, evidenţiază comunicatul ASF.

Pe de altă parte, reprezentanţii instituţiei precizează că salariile conducerii ASF au fost comunicate public încă de anul trecut şi sunt semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor Comisii de Supraveghere, însă au intrat în atenţia Preşedintelui României abia după ce ASF a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul Astra.

‘Spre exemplu, domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost şef al Miliţiei Economice din portul Constanţa şi un apropiat al preşedintelui României, nominalizat politic pentru funcţia de preşedinte al CSA, sub mandatul căruia societatea Astra nu a primit nicio sancţiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro. Fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziţie, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 69.816 euro. Fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisă de presă drept ‘secretara domnului Boc’, a avut în ultimele două luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 64.131 de euro’, se arată în finalul comunicatului ASF.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat miercuri Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este ‘o cloacă’.

‘Şi dezbaterea publică şi realităţile mă obligă să cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă. Fie că vorbim de Radu Ruşanu, de Daniel Dăianu, de Ursache, de soţia domnului Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF’, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că ar trebui făcut din ASF ‘o instituţie cu autoritate profesională şi morală’.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, marţi, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească. Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra şi a unei note a Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...