ASF: Deţinerile în acţiuni ale fondurilor de pensii private sunt în siguranţă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a identificat probleme în urma finalizării verificărilor efectuate la fondurile de pensii administrate privat în privinţa acţiunilor din portofoliu, iar deţinerile acestora sunt în siguranţă, a anunţat instituţia.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 11:30
ASF: Deţinerile în acţiuni ale fondurilor de pensii private sunt în siguranţă

„ASF doreşte să informeze publicul că verificările solicitate fondurilor de pensii administrate privat în privinţa deţinerilor de acţiuni din portofoliu s-au încheiat şi nu au fost identificate probleme. Din verificările făcute în perioada 20-23 septembrie, atât de către administrator, cât şi de către ASF, nu rezultă că deţinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activităţi de natură să pună în pericol deţinerile participanţilor. Demersul a constatat că portofoliile raportate de depozitari la 13 septembrie, completate cu tranzacţiile efectuate de fondurile de pensii în intervalul 13-19 septembrie, corespund cu activele aflate în custodie la 23 septembrie”, se arată într-un comunicat al ASF remis MEDIAFAX.

ASF a oprit vineri, 20 septembrie, şi luni, 23 septembrie, fondurile de pensii administrate privat de la tranzacţionarea cu acţiuni pe bursă, pentru a verifica siguranţa acţiunilor din portofolii.

Decizia ASF a a venit după apariţia în presă a unor informaţii despre furtul de acţiuni în valoare de aproximativ 200.000 de euro din contul şefei misiunii International Finance Corporation (IFC) din România, Ana Maria Mihăescu.

„Verificările efectuate de ASF au fost preventive şi au luat în calcul posiblitatea ca deţinerile de acţiuni să se afle atât la custozi, cât şi la intermediari sau la Depozitarul Central. Toţi administratorii fondurilor de pensii au încheiate contracte de depozitare cu instituţii bancare care oferă şi servicii de custodie, iar verificările au constatat că toate fondurile de pensii utilizează efectiv serviciile de custodie ale băncii depozitare”, se mai spune în comunicat.

Potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), arhitectura sistemului de pensii private conţine mai multe mecanisme de siguranţă, aplicate în practica curentă de către administratorii fondurilor de pensii şi de către depozitari, pentru protejarea activelor participanţilor.

„Toate aceste mecanisme fac sistemul sigur şi impenetrabil, practic nu există breşe de siguranţă, banii fondurilor de pensii sunt administraţi responsabil, eficient şi transparent. Toate acestea au fost confirmate acum, încă o dată, de controlul inopinat al ASF, în urma stopării timp de două zile a tranzacţionarii de acţiuni de catre fondurile de pensii private. Dupa cum controlul ASF a demonstrat, deţinerile de acţiuni ale fondurilor de pensii, implicit banii celor peste şase milioane de participanţi la sistemul de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ), sunt în totală siguranţă”, se arată într-un comunicat al APAPR remis joi MEDIAFAX.

Potrivit legislaţiei, toate decontările fondurilor de pensii se efectuează prin banca depozitară şi nu prin societăţi de brokeraj.

Administratorii fondurilor şi băncile depozitare sunt instituţii autorizate şi reglementate, ce deţin reguli interne şi proceduri de guvernanţă corporativă care înlătură riscul ca persoane neautorizate să poată tranzacţiona în numele fondurilor de pensii sau să aibă acces la deţinerile acestora, se mai spune în comunicatul APAPR.

La finele lunii iulie, Pilonul II avea 5,93 milioane de clienţi şi active de 11,96 miliarde lei.

Pe Pilonul III, activele au ajuns 711,1 milioane lei care aparţin unui număr de 303.364 participanţi.

Plasamentele în acţiuni de pe Pilonul II şi Pilonul III reprezentau aproximativ 11% din activele cumulate ale acestor fonduri.

Fondurile de pe Pilonul II au 10,84% din active în acţiuni (1,3 miliarde lei), iar acţiunile din portofoliile fondurilor de pe Pilonul III sunt de 103,7 milioane de lei (14,56% din active).

Cele mai mari plasamente ale fondurilor de pensii de pe cei doi piloni sunt în titluri de stat, 72,89% (8,72 miliarde lei) în cazul Pilonului II şi 66,68% (475 milioane lei) pe Pilonul III.

Fondurile de pensii sunt unii dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de capital din România, iar plasamentele sunt pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească în războiul din Yemen
Franța a livrat în 2016 zeci de mii de bombe către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, pe care să le folosească ...
Franţa, care îl avea pe atunci preşedinte pe Francois Hollande, a livrat în 2016 zeci de mii de bombe Arabiei Saudite ...
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Eurostat: Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au crescut în luna octombrie. În România au scăzut
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde de lei
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat indicatorii tehnico-economici. Va avea 82 km și va costa peste 5 miliarde ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat vineri avizarea indicatorilor tehnico - ...