ASF: Indicii bursieri au înregistrat evoluţii pozitive, de peste 18%, în primele 9 luni;valoarea tranzacţiilor s-a diminuat cu 15%

Bucureşti, 20 dec /Agerpres/ - Toţi indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii pozitive, de peste 18%, în primele nouă luni ale anului 2019, însă valoarea cumulată a tranzacţiilor de pe toate pieţele s-a diminuat cu 15%, până la 8,12 miliarde lei, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat citat de Agerpres
Economica.net - vin, 20 dec. 2019, 13:13
ASF: Indicii bursieri au înregistrat evoluţii pozitive, de peste 18%, în primele 9 luni;valoarea tranzacţiilor s-a diminuat cu 15%

În perioada menţionată, indicele de referinţă BET, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a avut o creştere de aproximativ 30%.

„Indicele BET-TR, primul indice de tip total return, lansat de BVB, a înregistrat la 30 septembrie 2019 cea mai ridicată creştere, de 41%. BET FI, indicele care arată evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a altor entităţi asimilabile acestora, a crescut cu 18%. De asemenea, indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena, a avansat cu 30% la 30 septembrie 2019 faţă de finalul anului 2018”, se arată în raportul ASF.

Pe de altă, în primele nouă luni ale anului 2019, valoarea cumulată a tranzacţiilor de pe toate pieţele a înregistrat o scădere de 15%, de la 9,55 miliarde lei în primele trei trimestre din anul 2018, la 8,12 miliarde lei în aceeaşi perioadă din anul 2019. Lipsa ofertelor derulate pe piaţa românească a determinat în mare parte această scădere a tranzacţiilor la bursă.

La finalul lunii septembrie a anului 2019, capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 170,46 miliarde lei, în uşoară creştere comparativ cu 30 septembrie 2018. În prima parte a anului 2019, capitalizarea bursieră BVB (doar acţiuni) a înregistrat un trend ascendent după episodul de corecţie de la finalul anului 2018, urmând o uşoară diminuare începând cu luna mai.

La 30 septembrie 2019, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii, ale căror acţiuni au fost tranzacţionate la BVB pe piaţa principală (Regular), se situează Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de circa 31% din valoarea totală tranzacţionată. Pe următoarele poziţii din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG).

Potrivit datelor ASF, valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a fost de 43,77 miliarde lei, la data de 30 septembrie 2019, în creştere cu circa 11% comparativ cu nivelul de la finele lunii decembrie 2018. O analiză pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că, la finalul trimestrului III 2019, activele totale ale fondurilor deschise de investiţii (FDI) s-au majorat cu aproximativ 11% faţă de finele lunii decembrie 2018.

Societăţile de investiţii financiare înregistrează o majorare a activelor totale cu aproximativ 18%, iar Fondul Proprietatea a consemnat o creştere a activului total de circa 5% faţă de finalul anului 2018.

Din perspectiva structurii plasamentelor, FDI sunt orientate preponderent către instrumentele cu venit fix (titluri de stat şi obligaţiuni), în vreme ce Fondurile Închise de Investiţii (FÎI), SIF-urile şi FP au o orientare dominantă către plasamentele în acţiuni.

„Pe ansamblul pieţei, structura consolidată a investiţiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică totuşi o preferinţă pentru instrumentele cu venit fix/instrumente ale pieţei monetare a căror valoare totală este de circa 21,52 miliarde lei, consemnând o pondere de aproximativ 49% din activul cumulat al OPC. Investiţiile în acţiuni la nivelul întregii pieţe sunt în valoare de 20,48 miliarde lei, reprezentând aproximativ 47% din activul total al OPC. La 30 septembrie 2019, faţă de finalul anului 2018, se constată o majorare a investiţiilor făcute în acţiuni (+13,27%), titluri de stat (+22,35%) şi în titluri OPCVM/AOPC (+13,31%), concomitent cu o reducere a depozitelor şi disponibilităţilor (-0,14%) şi a obligaţiunilor cu circa 1%”, se arată în raportul ASF.

Conform celor mai recente definiţii legislative în vigoare, se foloseşte termenul de „intermediari” pentru Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF-uri)/instituţii de credit sau firme de investiţii care prestează servicii şi activităţi de investiţii.

La finele lunii septembrie 2019, pe piaţa BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 28 de intermediari, dintre care 18 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE.
În cadrul SMT (Sistem Multilateral de Tranzacţionare) erau, la finalul lunii septembrie 2019, un număr total de 21 de intermediari, din care 17 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi o firmă de investiţii autorizată într-un alt stat membru UE.

La finalul trimestrului III al anului 2019, cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea tranzacţionată de acestea fiind de aproximativ 10,70 miliarde lei, arată analiza ASF. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 82% din valoarea totală a tranzacţiilor. Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre UE, care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 12,81%.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...