ASF, primele date oficiale. Cât a ajuns să coste RCA, câți șoferi umblă fără asigurare și câți români au rezolvat problema RCA direct cu firme din afara țării. Record istoric

02 04. 2024
rca 456787654

RCA, cea mai importantă linie de asigurări pentru piața din România, a urmat o evoluție oarecum anticipabilă. Prima medie a crescut ușor, având  în vedere că din aprilie funcționează deja actul normativ care fixează prețul maxim la nivelul din 28 februarie. A crescut și numărul de contracte încheiate într-un singur an, acest indicator marcând chiar un nivel istoric: pentru prima dată se ajunge la 8 milioane de unități anualizate. Vânzările celor două firme înregistrate și supravegheate din afara țării (Axeria Iard și Hellas Direct) au făcut diferența. Fără cele două, am fi avut o scădere a vânzărilor anualizate (nr: ASF realizează calculul în unități anuale, transformând contractele pe termene mai scurte), cu cele două este o creștere de circa 12%. Chiar și așa, raportat la parcul autor din România rezultă că circa 2 milioane de vehicule nu au RCA. ASF nu publică cotele de piață în funcție de numărul de contracte vândute, însă, având în vedere că Axeia și Hellas dețin împreună spre 15% din Primele Brute Subscrise (PBS), putem estima că au cel puțin 18-20% din totalul contractelor, având în vedere că prețurile la care vând sunt sub media pieței. Așadar, vorbim de cel puțin 1,6-1,7 milioane de contracte vândute de cele nouă, un număr considerabil.De altfel, Economica anticipa nivelul la care se află cele două.

Citește și:   EXCLUSIV Aproape 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cu două firme care vând direct din afara țării. Vicepreședinte ASF: Există intenții ale altor firme de a intra în România. Ține de normalitate

Prima medie a urcat cu circa 8%, ajungând la 977 de lei pentru persoane fizice și 1.906 lei pentru persoane juridice.  Concentrarea la nivel de PBS este una semnificativă, primele două firme, adică Groupama și Allianz deținând controlând aproape 50% din piață (26% Groupama și ușor peste 20% Allianz Țiriac). Al treilea jucător, Grawe, vine abia la 9,7%.

Cum au evoluat asigurările în 2023

Redăm, mai jos, sinteza raportului ASF privind piața asigurărilor. Întregul raport poate fi consultat AICI

La finalul lunii decembrie 2023, 25 de societăți de asigurare erau autorizate de ASF să desfășoare activitate pe piața asigurărilor.

În anul 2023, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 18,2 miliarde lei1, în creștere cu circa 10% față de valoarea înregistrată în anul 2022. Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 84% din totalul primelor brute subscrise (PBS) de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, meținându-se la un nivel similar cu cel înregistrat și în anul anterior. Din totalul primelor brute subscrise în anul 2023 (18,2 miliarde lei), primele brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 114 milioane lei, reprezentând aproximativ 0,6% din volumul total al primelor subscrise, în scădere cu circa 25% comparativ cu anul anterior (circa 153 milioane lei).

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață s-a situat la un nivel de 3 miliarde lei, în creștere cu 12% față de anul 2022 (2,65 miliarde lei). Evoluția pozitivă a fost susținută în principal de creșterea cu circa 50% a subscrierilor pentru clasa C3 (Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții), contrabalansată parțial de scăderea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C1 (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare: -4%).

În anul 2023, se menține dependența ridicată a pieței locale de asigurările auto, clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezentând aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute subscrise de
societățile de asigurare autorizate de ASF în anul 2023.

O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, incluzând activitatea derulată de sucursalele prezente pe piața din România) s-a situat la circa 13 miliarde lei în anul 2023, din care 28% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 72% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii. Gradul de concentrare este ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative, cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA).

Astfel, primele 3 societăți de asigurare însumează o cotă de piață de 74% din perspectiva volumului de prime brute subscrise pentru clasa A3 (fără sucursale). Primele 3 societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 57% din portofoliul de asigurări RCA din România (inclusiv sucursale), în scădere comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul avansului