EXCLUSIV Aproape 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cu două firme care vând direct din afara țării. Vicepreședinte ASF: Există intenții ale altor firme de a intra în România. Ține de normalitate

Cele două societăți care activează pe piața RCA din România în baza așa numitului pașaport european au vândut, în 2022 și 2023, circa 2 milioane de asigurări ajungând în prezent să fie jucători cu cote notabile pe piață. Conform informațiilor și calculelor noastre, la ora aceasta cel puțin 1,2 - 1,3 milioane de asigurări RCA valide sunt emise de Axeria Iard sau Hellas Direct. De altfel, datele ASF pe anul 2023 confirmă adevărata explozie care a avut loc din acest punct de vedere, iar fenomenul nu se va opri aici. Ce tip de șoferi au avut și vor avea de câștigat?
Şerban Buşcu - mie, 28 feb. 2024, 22:23
EXCLUSIV Aproape  2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cu două firme care vând direct din afara țării. Vicepreședinte ASF: Există intenții ale altor firme de a intra în România. Ține de normalitate

În doar doi ani (Axeria Iard), respectiv un an (Hellas Direct), de la lansare, cele două societăți care vând RCA în România ca sucursale directe ale unor firme înregistrate și supravegheate în afara țării, au ajuns să controleze până la 15% din piață. O arată datele neauditate ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), conform cărora, dintr-un nivel total al Primelor Brute Subscrise (PBS) pe RCA de 9,25 de miliarde de lei, Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru) au realizat aproape 1,35 de miliarde de lei, în 2023, cu 185% mai mult decât în 2022.

Aceste date sugerează că fără prezența celor două firme pe piața din România concentrarea pe piața RCA, altfel oricum ridicată, ar fi fost și mai mare, posibil similară cu cea din perioada în care City Insurance și Euroins dominau piața. Axeria Iard, lansată în decembrie 2021, la puțin timp după ieșirea din piață a City Insurance, este deja o prezență de top în zona RCA, având deja 1,6 milioane de polițe vândute de la lansare. În prezent, francezii au un portofoliu de circa  800.000 de polițe active, cu o dinamică în creștere, fapt care îi plasează în topul vânzărilor după numărul de contracte, cu o cotă de 12-13% care urcă sigur către 15%. După cum mai arăta Economica, sunt perioade în care Axeria Iard este în top 3 în vânzările brokerilor.

Hellas Direct s-a lansat de facto abia la începutul lui 2023, în perioada în care soarta Euroins, pe atunci lider în RCA, era deja clară. Conform calculelor noastre, a vândut deja în jur de 350.000 – 400.000 de polițe și continuă să fie o prezență constantă în activitatea brokerilor. După numărul de polițe active în prezent, cota celor de la Hellas Direct stă undeva între 3,5 și 5%, conform datelor de vânzări analizate de Economica. Așadar, circa 2 milioane de șoferi au ales una dintre cele două firme în 2022 și 2023, iar în prezent cel puțin  1,1 -1,2 milioane au RCA la Axeria sau Hellas Direct.

An PBS Local PBS Sucursale Total PBS % Sucursale din total
2022 7,4 mliarde de  lei 473 milioane lei 7,9 miliarde de lei 6%
2023 7,9 miliarde de lei 1,35 miliarde lei 9,25 de miliarde de lei 14,5%

 

Explicație tabel: Primele Brute Subscrise (PBS) pe RCA de către societățile supravegheate de către ASF și, respectiv, de către sucursalele directe ale societăților înregistrate în afara țării, adică Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru). Sursa: ASF.

Reamintim că regulile Uniunii Europene spun că orice societate financiară care vrea să ofere produse și servicii într-o țară membră o poate face prin simpla notificare a autorităților din țara gazdă, fără a mai fi nevoie să deschidă o subsidiară care să fie înregistrată și autorizată, reglementată și supravegheată în țara respectivă. Despre sistemele în care pot activa astfel de firme în asigurări vom detalia mai jos, însă trebuie spus mai întâi că atât Axeria Iard cât și Hellas Direct funcționează în România prin intermediul unei sucursale înregistrate aici. Totuși, supravegherea și reglementarea activității se face de către autoritățile corespondente ASF din Franța, respectiv Cipru.

Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF: Cele două contribuie deja la FGA, dar oricum va exista un mecanism european care va garanta plata daunelor în caz de faliment, indiferent de situație… Există interes și dinspre alte firme pentru a veni în România prin acest sistem. Este o chestiune de normalitate

Întrebat de Economica despre felul în care vede prezența pe piața locală a societăților care activează pe pașaport european, Sorin Mititelu spune că este o chestiune de normalitate, dar subliniază că trebuie ca fiecare societate să găsească sistemul potrivit în funcție de specificul activității. Amintim că există două forme prin care societățile pot vinde în baza pașaportului european. Una dintre ele se numește Freedom of Services (FOS) și presupune ca societatea să intre în țara gazdă prin simplă notificare, responsabilitatea asupra acțiunilor sale revenind aproape exclusiv autorităților din țara de origine. Celălalt sistem se numește Freedom of Establishment (FOE) și presupune înființarea unei sucursale care să gestioneze activitatea din țara gazdă. Și în acest caz supravegherea se face dinspre țara de origine, însă autoritățile din țara gazdă au unele pârghii de control asupra sucursalei și chiar pot interveni, mai ales pe chestiuni care țin de conduita societății oaspete. În extremis se poate merge chiar și până la sistarea vânzărilor.

Există intenții ale altor firme de a intra în România. Au fost unele solicitări de informații, așteptăm discuții oficiale. Trebuie înțelese două lucruri. Primul este că operăm într-un spațiu economic comun. Suntem parte dintr-o piață europeană și trebuie să ne comportăm ca actori ai unei piețe europene. Anumite aspecte au specific local, dar ele sunt parte tot dintr-un cadru european. Ține de normalitate în momentul de față să ai acces la produse și servicii din alte piețe și ține de normalitate să fie distribuite produse de pe alte piețe europene în țara oaspete. Așadar, ține de normalitate să avem furnizori de produse și servicii financiare pe licență oferită de autoritatea locală, pe licență FOE și pe licență FOS, cele două acordate de autoritatea din țara gazdă”, ne-a declarat vicepreședintele ASF.

Sorin Mititelu explică și care sunt diferențele între cele trei modalități prin care poate activa o firmă de asigurări în Europa și, mai ales, între FOS și FOE.

„Când e vorba de FOS criteriile țin de volumul activității. Deși este o graniță relativ neclară între FOS și FOE, de fapt principiul există și nu se poate opera fără să ții cont de principii… Până aici e clar că nu se pune problema să te opui pentru că ține de normalitate să ai asemenea jucători în piață. Iar acum ajungem la al doilea subiect. Nu întâmplător sunt trei tipuri de licențe și nu întâmplător sunt cerințe diferite. Sunt business-uri ce nesită o prezență locală semnificativă, pentru că ai o activitate care are un caracter permanent, adică nu ai doar 2-3 clienți din cinci în cinci zile, ci ai număr mare de clienți și atunci este obiectiv să ai o prezență locală cu infrastructura adecvată, motiv pentru care este nevoie de licența aceasta FOE. Mai există și situația în care ai o frecvență redusă, ai o prezență activă temporară, în sensul că intervii doar atunci când apare oportunitatea, nu ai un portofoliu extraordinar de mare. Prin urmare poți alege FOS. Alături de societățile care au locență locală, cele două formule sunt necesare și utile, dar doar toate trei necesită o utilizare corespunzătoare a valorii de business”, a declarat Mititelu.

Potrivit acestuia, cele două firme care activează pe RCA în sistem FOE cotizează și la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), astfel încât, în caz de faliment, păgubiții vor fi acoperiți, la fel cum au fost cei de la Astra, Carpatica, City sau Euroins. Mai mult, este în dezvoltare un sistem european care va aduce și mai multă siguranță din acest punct de vedere.

„A fost opțiunea lor și a fost, de fapt, în cazul unuia dintre ei, o necesitate, pentru că nu exista un fond similar în țara lui de origine. Directiva a cărei transpunere în legea 132 o realizăm prin modificările transmise în Parlament mai are un alte set de propuneri, care sunt legate de schemele de garantare, astfel că se va crea o rețea europeană de instituții de garantare, pentru beneficiarii de polițe RCA. După ce va intra în vigoare acest mecanism în toate țările din Uniunea Europeană, teoretic nu va mai fi nicio diferență dacă ești parte într-o schemă de garantare dintr-un stat sau din alt stat, pentru că, între țările membre, prin instituții specializate, cum este cazul FGA la noi, vor fi convenții. Prin urmare, astăzi, cele două contribuie la fondul nostru de garantare, dar va fi decizia lor dacă vor contribui la schemele de garantare din țările de origine, unde sunt autorizate și supravegheate. Mecanismul prevede faptul că fondurile de garantare, dacă nu dețin fondurile necesare, pot apela la surse de finanțare din piață, iar, ca soluție de ultimă instanță, chiar statul. In extremis, statele vor acoperi, prin Ministerul de Finanțe. Riscul financiar suveran este unul scăzut.”, a conchis vicepreședintele ASF.

Vedeți AICI ce fel de clienți șoferi caută cu precădere Axeria și Hellas Direct oferindu-le prețuri mai mici decât restul societăților de asigurare

 

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...