1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Investiţii

ASF reduce din ianuarie mai multe taxe şi cote aplicate pieţei de capital şi fondurilor de pensii

ASF va reduce, de la 1 ianaurie, mai multe cote, tarife şi taxe aplicate în piaţa de capital şi în sectorul fondurilor de pensii, inclusiv a cotei din contribuţiile brute încasate de fondurile de pensii administrate privat, precum şi a cotelor aplicate ofertelor publice de vânzare şi cumpărare, scrie Mediafax.

30 dec, 2014 | Mediafax

Instituţia a estimat impactul financiar anual al acestor modificări la 10 milioane de lei.

Astfel, cota aferentă sectorului de pensii se modifică de la 0,38% din valoarea contribuţiilor brute încasate de fondurile administrate privat la 0,3%.

Tot pe acest segment, cota lunară de 0,008% din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat se reduce până la nivelul de 0,0078%.

În cazul fondurilor de investiţii, cota aferentă activului net se reduce de la 0,1% cotă anuală, echivalentul lunar fiind de 0,008333%, la 0,0078% lunar.

Tariful pe piaţa de capital aferent contractelor cu instrumente financiare derivate se stabileşte la 0,03 lei pe contract faţă de 0,08 lei pe contract, reducerea fiind de 62,5%.

De asemenea, tariful pe piaţa de capital aferent instrumentelor financiare derivate (Market Makeri) se stabileşte la 0,01 lei/contract, în scădere cu 75% faţă de 0,04 lei anterior.

ASF a redus şi cotele aplicate ofertelor publice de valori mobiliare şi a stabilit un plafon maxim privind sumele încasate.

Totodată, cota aferentă ofertelor publice de vânzare a fost stabilită la 0,1%, dar nu mai mult de 1 milion de lei, iar nivelurile minime şi de regularizare au fost eliminate. Aceleaşi prevederi se vor aplica şi în cazul ofertelor publice transfrontaliere.

Cota aferentă ofertei publice de cumpărare a fost redusă cu o treime, la 1% din valoarea ofertei publice de cumpărare, iar nivelurile minime şi de regularizare au fost eliminate.

În cazul ofertei publice de preluare, cota a fost redusă cu aproape 17%, la 1,5% din valoarea ofertei publice de preluare. ASF a renunţat şi în acest caz la nivelurile minime şi de regularizare.

Pentru ofertele de vânzare de obligaţiuni corporative, municipale şi titluri de stat, ASF a menţinut cota de 0,05%, dar a stabilit un plafon maxim de 500.000 de lei al încaărilor în cadrul acestor oferte.

În plus, autoritatea a eliminat cota stabilită pentru excepţiile de la publicarea unui prospect, în prezent de 0,1% din valoarea ofertei publice, cota ofertei publice pentru cazul în care acţiunile sunt oferite în cadrul exercitării drepturilor de preferinţă acţionarilor existenţi în scopul majorării capitalului social, de 0,3% din valoarea ofertei publice, precum şi tariful pentru analizarea de document/prospect de ofertă, care se situează la 1.000 de lei.

Autoritatea a renunţat şi la tariful pentru publicarea în Buletinul ASF (forma tipărită şi forma electronică). Tarifele pentru Buletinul ASF se situează în prezent la 50 lei/pagină pentru publicare acte individuale, 25 lei/pagină pentru publicare declarare furt instrumente financiare, 150 lei pentru publicare rapoarte privind operaţiuni reclamate şi rapoarte curente ale societăţilor admise la tranzacţionare care conţin până la două pagini, respectiv 60 lei/pagină pentru cele care conţin peste două pagini.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO