ASF reduce unele taxe şi cote aplicate fondurilor de pensii şi asigurătorilor, de la 1 ianuarie

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reduce cu 50% unele taxe şi cote aplicate fondurilor de pensii, iar pentru unele societăţi de asigurare reducerea va fi de 20%, impactul financiar asupra bugetului instituţiei fiind de aproximativ 9 milioane de lei, potrivit unui comunicat al ASF.
Economica.net - vin, 01 ian. 2016, 17:14
ASF reduce unele taxe şi cote aplicate fondurilor de pensii şi asigurătorilor, de la 1 ianuarie

‘Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis modificarea Regulamentului 16/2014 privind veniturile Autorităţii, în sensul reducerii unor taxe, tarife şi cote aplicate societăţilor care activează pe piaţa asigurărilor şi a pensiilor private. Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire şi de dezvoltare a pieţelor reglementate şi supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entităţilor din aceste sectoare’, se menţionează în comunicatul ASF.

Potrivit ASF, regulamentul modificat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe şi cote pentru fondurile de pensii şi scăderea cu 20% a unor cote şi tarife pentru societăţile de asigurări.

Astfel, Consiliul ASF a aprobat modificarea regulamentului privind veniturile ASF, respectiv diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (pilon III) şi diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contribuţiilor brute încasate de fondurile de pensii facultative (pilon III).

De asemenea, a fost aprobată o diminuare de la 10% la 5% a taxei de funcţionare aplicabilă depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat, precum şi diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute încasate pentru RCA aferente contribuţiei la dezvoltarea şi întreţinerea bazei de date CEDAM şi pentru exercitarea supravegherii şi controlului activităţii de asigurări de răspundere civilă auto datorate de societăţile de asigurare, se arată în comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară transmis în data de 10 decembrie 2015.

ASF a mai operat, de la 1 ianuarie 2015, o serie de reduceri ale taxelor, cotelor şi tarifelor aplicate societăţilor de pe piaţa financiară non-bancară.

Potrivit reprezentanţilor ASF, cele mai importante dintre acestea au fost reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat – pilon II) cu 21% pentru cota din contribuţii brute încasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat.

Printre reducerile aplicate de la 1 ianuarie 2015 au fost diminuarea cotelor aferente pieţei de capital cu 10% pentru fondurile de investiţii (OPC), dar şi eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de încasare şi a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vânzare, respectiv cumpărare/preluare. ‘De asemenea, în luna septembrie 2014, ASF a aprobat şi reducerea cotei aplicate la valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate de la 0,08% la 0,06%’, se mai spune în comunicat. AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...