ASF: Restricţia impusă unei SIF de a investi în acţiuni emise de celelalte SIF-uri, anulată

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a anulat restricţia impusă unei societăţi de investiţii financiare (SIF) de a investi în acţiuni emise de celelalte SIF-uri.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 17:24
ASF: Restricţia impusă unei SIF de a investi în acţiuni emise de celelalte SIF-uri, anulată

‘În data de 5.02.2014, Consiliul ASF a hotărât emiterea Deciziei nr.23/05.02.2014, având ca obiect încetarea aplicabilităţii prevederilor Dispunerii de măsuri nr. 11/2005, în sensul anulării restricţiei impuse unei societăţi de investiţii financiare (SIF) de a investi în acţiuni emise de celelalte SIF-uri’, se menţionează într-un comunicat al ASF, remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, unul dintre principalele argumente ce au stat la baza emiterii deciziei este cel conform căruia Dispunerea de măsuri nr. 11/2005 trebuie pusă în concordanţă cu legislaţia primară şi Directivele Europene aplicabile Altor Organisme de Plasament Colectiv (AOPC). De asemenea, legislaţia primară prevede la art. 2861 alin.(1) din Legea nr. 297/2004 că orice persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine singură ori împreună cu persoanele cu care acţionează concertat acţiuni emise de SIF-uri, dar nu mai mult de 5% din capitalul social.

SIF-urile (în măsura în care aleg să investească în alte societăţi de investiţii financiare), împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, direct şi/sau indirect, au obligaţia să respecte prevederile legale în ceea ce priveşte pragul de deţinere şi transparentizarea achiziţiilor, în caz contrar ASF urmând a aplica măsuri sancţionatorii conform prevederilor legale.

Un alt argument este că reglementările ASF vizează cerinţe prudenţiale privind politica de investiţii a organismelor de plasament colectiv, prin stabilirea anumitor limitări cantitative în ceea ce priveşte expunerea pe emitent, respectiv pe clase de instrumente financiare, Dispunerea de măsuri nr.11/2005 fiind singura reglementare care impunea restricţii ale investiţiei în anumiţi emitenţi.

‘Analiza de impact realizată de direcţiile de specialitate din cadrul ASF relevă o mai largă diversitate a structurii de portofoliu pentru cele 5 SIF-uri în prezent, comparativ cu anul 2005, când a fost instituită restricţia, astfel încât considerentele legate de structură similară ca şi expunere sectorială a celor 5 SIF-uri avute în vedere la momentul emiterii de către CNVM a Dispunerii de măsuri nr. 11/2005, nu mai sunt de actualitate”, se mai precizează în comunicatul ASF.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...