ASF: Se fac presiuni să nu se constate nereguli la asigurători. Salariile conducerii se cunosc din mai 2013

Salariile conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru preşedintele României, nici pentru primul ministru şi nici pentru orice membru al Parlamentului pentru că ei sunt beneficiari legali ai acestor informaţii şi ar fi trebuit să le deţină inclusiv înainte de relevarea lor în presă, arată un comunicat al ASF remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 17:53
ASF: Se fac presiuni să nu se constate nereguli la asigurători. Salariile conducerii se cunosc din mai 2013

‘În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informaţiilor privind salariile şi personalul din ASF, preşedintele României sau primul ministru al Guvernului României au fost dezinformaţi, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Instituţional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014’, subliniază sursa citată.

Comunicatul precizează, în context, că transmiterea către presă a salariilor din ASF face parte din presiunea publică pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca instituţia să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor.

În acest sens, comunicatul prezintă pe larg firul evenimentelor care au culminat cu anunţul privind intrarea în administrare specială a celei mai mari companii de asigurări: Astra. Potrivit acestuia, o primă listă cu salariile din ASF apare în spaţiul public în 26 ianuarie, respectiv la numai câteva zile după ce instituţia a finalizat controlul la Astra. Totodată, instituţia acuză, din nou ‘presiuni fără precedent’ exercitate asupra conducerii prin publicarea, din nou, a salariilor din ASF, în data de 14 februarie, respectiv cu patru zile înainte de dezbaterea în Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea ASTRA.

Comunicatul vorbeşte, de asemenea, şi despre ‘atacul fără precedent’ la adresa unei instituţii de supraveghere care a venit din partea preşedintelui României la o zi după anunţarea deciziei privind Astra.

‘În data de 18 februarie 2014, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societatea Astra. În data de 18 februarie 2014, domnul Dan Adamescu, patronul societăţii Astra, despre care ASF are indicii ferme despre fapte de natură infracţională (confirmarea lor fiind atributul altor instituţii ale statului), a atacat fără precedent supravegherea din România denumind decizia legală a ASF drept ”o lovitură în stil mafiot” şi numind conducerea ASF ”incompetentă”. În data de 19 februarie 2014, un alt atac fără precedent la adresa unei autorităţi de supraveghere a fost declanşat de către Preşedintele României, care a denumit instituţia ASF – ”o cloacă” şi a preluat elemente din discursul domnului Dan Adamescu la adresa conducerii ASF, pe care a numit-o ”incompetentă”. Subliniem că Preşedinţia României este beneficiar legal al tuturor informaţiilor legate de salarizarea ASF şi a informaţiilor legate de competenţele conducerii ASF şi ar fi trebuit să dispună de informaţiile corecte în urmă cu mult timp, nu doar după decizia referitoare la Astra’, se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, orice referire nepotrivită la adresa ASF, ca instituţie, este de natură să prejudicieze şi să submineze activităţi care ţin de funcţionarea ASF, de supravegherea şi controlul exercitat, de rolul independent pe care instiuţia ASF îl are pentru stabilitatea pieţei financiare non-bancare.

‘În concluzie, dorim să asigurăm cetăţenii României şi companiile naţionale sau internaţionale care activează pe piaţa asigurărilor, că ASF îşi va continua activitatea cu profesionalism, urmărind strict respectarea legii, indiferent de presiunile la care este supusă’, subliniază comunicatul.

Referitor la decizia DNA de a extinde urmărirea penală faţă de Dan Radu Ruşanu, preşedinte ASF, în comunicat se arată că instituţia va coopera în continuare cu Direcţia Naţională Anticorupţie şi încurajează DNA să îşi îndeplinească integral atribuţiile legale. ASF menţionează, totodată, că va pune la dispoziţia DNA toate documentele solicitate.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, vineri, că procurorii au extins urmărirea penală în dosarul Carpatica – ASF şi faţă de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Chişinău, că la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie făcute ‘schimbări majore’ şi la nivelul conducerii, dar şi în modul de organizare.

‘Cred că la ASF trebuie făcute schimbări majore atât în ce priveşte conducerea, cât şi în ce priveşte modul de organizare, pentru că ceea ce noi am trecut în ordonanţa de urgenţă, şi anume plafonarea tuturor salariilor la salariile Băncii Naţionale a României, a fost evident eludată’, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului, în 19 februarie, revocarea imediată a întregii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este ‘o cloacă’.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, ci......
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...