ASF: Se fac presiuni să nu se constate nereguli la asigurători. Salariile conducerii se cunosc din mai 2013

Salariile conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru preşedintele României, nici pentru primul ministru şi nici pentru orice membru al Parlamentului pentru că ei sunt beneficiari legali ai acestor informaţii şi ar fi trebuit să le deţină inclusiv înainte de relevarea lor în presă, arată un comunicat al ASF remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 17:53
ASF: Se fac presiuni să nu se constate nereguli la asigurători. Salariile conducerii se cunosc din mai 2013

‘În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informaţiilor privind salariile şi personalul din ASF, preşedintele României sau primul ministru al Guvernului României au fost dezinformaţi, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Instituţional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014’, subliniază sursa citată.

Comunicatul precizează, în context, că transmiterea către presă a salariilor din ASF face parte din presiunea publică pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca instituţia să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor.

În acest sens, comunicatul prezintă pe larg firul evenimentelor care au culminat cu anunţul privind intrarea în administrare specială a celei mai mari companii de asigurări: Astra. Potrivit acestuia, o primă listă cu salariile din ASF apare în spaţiul public în 26 ianuarie, respectiv la numai câteva zile după ce instituţia a finalizat controlul la Astra. Totodată, instituţia acuză, din nou ‘presiuni fără precedent’ exercitate asupra conducerii prin publicarea, din nou, a salariilor din ASF, în data de 14 februarie, respectiv cu patru zile înainte de dezbaterea în Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea ASTRA.

Comunicatul vorbeşte, de asemenea, şi despre ‘atacul fără precedent’ la adresa unei instituţii de supraveghere care a venit din partea preşedintelui României la o zi după anunţarea deciziei privind Astra.

‘În data de 18 februarie 2014, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societatea Astra. În data de 18 februarie 2014, domnul Dan Adamescu, patronul societăţii Astra, despre care ASF are indicii ferme despre fapte de natură infracţională (confirmarea lor fiind atributul altor instituţii ale statului), a atacat fără precedent supravegherea din România denumind decizia legală a ASF drept ”o lovitură în stil mafiot” şi numind conducerea ASF ”incompetentă”. În data de 19 februarie 2014, un alt atac fără precedent la adresa unei autorităţi de supraveghere a fost declanşat de către Preşedintele României, care a denumit instituţia ASF – ”o cloacă” şi a preluat elemente din discursul domnului Dan Adamescu la adresa conducerii ASF, pe care a numit-o ”incompetentă”. Subliniem că Preşedinţia României este beneficiar legal al tuturor informaţiilor legate de salarizarea ASF şi a informaţiilor legate de competenţele conducerii ASF şi ar fi trebuit să dispună de informaţiile corecte în urmă cu mult timp, nu doar după decizia referitoare la Astra’, se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, orice referire nepotrivită la adresa ASF, ca instituţie, este de natură să prejudicieze şi să submineze activităţi care ţin de funcţionarea ASF, de supravegherea şi controlul exercitat, de rolul independent pe care instiuţia ASF îl are pentru stabilitatea pieţei financiare non-bancare.

‘În concluzie, dorim să asigurăm cetăţenii României şi companiile naţionale sau internaţionale care activează pe piaţa asigurărilor, că ASF îşi va continua activitatea cu profesionalism, urmărind strict respectarea legii, indiferent de presiunile la care este supusă’, subliniază comunicatul.

Referitor la decizia DNA de a extinde urmărirea penală faţă de Dan Radu Ruşanu, preşedinte ASF, în comunicat se arată că instituţia va coopera în continuare cu Direcţia Naţională Anticorupţie şi încurajează DNA să îşi îndeplinească integral atribuţiile legale. ASF menţionează, totodată, că va pune la dispoziţia DNA toate documentele solicitate.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, vineri, că procurorii au extins urmărirea penală în dosarul Carpatica – ASF şi faţă de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Chişinău, că la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie făcute ‘schimbări majore’ şi la nivelul conducerii, dar şi în modul de organizare.

‘Cred că la ASF trebuie făcute schimbări majore atât în ce priveşte conducerea, cât şi în ce priveşte modul de organizare, pentru că ceea ce noi am trecut în ordonanţa de urgenţă, şi anume plafonarea tuturor salariilor la salariile Băncii Naţionale a României, a fost evident eludată’, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului, în 19 februarie, revocarea imediată a întregii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este ‘o cloacă’.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, reţinut pentru 72 de ore, după mai multe percheziţii, inclusiv la locuinţa sa
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, reţinut pentru 72 de ore, după mai multe percheziţii, inclusiv la ...
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reţinut marţi pentru 72 de ore după ce la locuinţa sa, dar şi la sediul unei asociaţii conduse de acesta, au avut loc percheziţii......
Societe Generale va numi până în toamnă un nou director general
Societe Generale va numi până în toamnă un nou director general
Societe Generale va numi un nou director general până în toamnă, a afirmat marţi preşedintele grupului bancar francez, ...
Startup-ul de tehnologie Druid implementează asistenți virtuali pentru Transilvania Leasing & Credit
Startup-ul de tehnologie Druid implementează asistenți virtuali pentru Transilvania Leasing & Credit
DRUID și Transilvania Leasing & Credit, unul dintre cei mai importanți jucători români de pe piața de creditare, anunță ...
Şase din zece români consideră că problema inflaţiei o pot rezolva prin reducerea consumului – studiu
Şase din zece români consideră că problema inflaţiei o pot rezolva prin reducerea consumului – studiu
Şase din zece români (58%) consideră că reducerea consumului este cea mai la îndemână soluţie pentru a combate dificultăţile ...