Actul normativ reglementează serviciile de criptoactive și controlul lor, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului. O prevedere este încadrarea furnizorilor de servicii de criptoactive în categoria instituțiilor financiare.
Acești furnizori vor intra sub supravegherea și controlul Băncii Naționale a României și a ASF-ului.
Furnizorii de servicii de criptoactive vor avea noi obligații legate de precauția referitoare la relațiile transfrontaliere de corespondent, precum și de identificarea și evaluarea riscului de spălare a banilor și de finanțare a terorismului asociat transferurilor de criptoactive direcționate către sau care provin de la o adresă negăzduită, precum și introducerea unor noi contravenții în caz de nerespectare a acestor obligații.
De asemenea, actul normativ lărgește sfera entităților raportoare supravegheate și controlate de Banca Națională a României prin introducerea furnizorilor de servicii criptoactive care au și statul de instituții de credit sau instituții emitent de monedă electronică.
Ordonanța de Urgență mai prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară are atribuții de reglementare, supraveghere și control de către furnizorii de servicii de criptoactive: depozitarii centrali de titluri de valoare, firmele de investiții, operatorii de piață, societățile de administrare a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau administratorii de fonduri de investiții alternative care solicită autorizare pentru furnizarea de servicii de criptoactive.