ASF: Valoarea tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut, în primele 9 luni din 2016, cu aproximativ 11% comparativ cu 2015

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut, în primele 9 luni ale anului 2016, cu aproximativ 11% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului anterior, se arată într-o analiză a ASF, remisă joi Agerpres.
Economica.net - joi, 22 dec. 2016, 17:01
ASF: Valoarea tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut, în primele 9 luni din 2016, cu aproximativ 11% comparativ cu 2015

Deprecierea a fost influenţată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacţiile cu alte obligaţiuni (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 78%) şi cu unităţi de fond (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 58%). Cea mai semnificativă creştere a valorii tranzacţionate se distinge în cadrul tranzacţiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală a crescut cu aproximativ 167% în primele 9 luni ale anului 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, determinată de emisiunea de titluri de stat adresată persoanelor fizice prin care Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie o sumă totală de 735,2 milioane lei.

Indicii generali ai bursei româneşti au avut evoluţii mixte pe ansamblul primelor nouă luni din anul 2016. Indicii BET şi BETPlus au consemnat cele mai mici deprecieri, în timp ce BET-NG (-5,66%) şi BET-FI (-3,90%) au avut cele mai ample deprecieri.

În primele 9 luni din anul 2016, indicii bursieri internaţionali au avut evoluţii preponderent negative, pe fondul scăderii accentuate a preţului petrolului şi a turbulenţelor de pe pieţele de capital internaţionale.

În urma analizei s-a constatat că acţiunile rămân în continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni înregistrând nivelul de aproximativ 6,5 miliarde lei, aproximativ 80% din totalul valorii tranzacţiilor derulate la BVB în primele 9 luni ale anului 2016.

Cea mai ridicată valoare a tranzacţiilor cu titluri de capital înregistrată în primele 9 luni ale anului 2016 a fost în luna septembrie, de aproximativ 1,2 miliarde lei, în timp ce în luna iulie a fost înregistrată cea mai mică valoare tranzacţionată (409 milioane lei). Cel mai ridicat număr de tranzacţii rămâne în continuare cel din luna ianuarie (66.831 de tranzacţii), această perioadă fiind caracterizată prin volatilitate ridicată.

În primele 9 luni ale anului 2016, capitalizarea BVB a înregistrat cel mai scăzut nivel în luna iunie atingând minimul de aproximativ 114,9 miliarde lei, iar cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în luna ianuarie, atunci când capitalizarea bursieră a ajuns la maximul de aproximativ 143,8 miliarde lei. În lunile februarie, mai, iunie şi iulie se constată un nivel al capitalizării sub media celor 9 luni studiate (aproximativ 130,9 miliarde lei).

În primele 9 luni ale anului 2016, valoarea totală tranzacţionată a produselor structurate derulate pe secţiunea BVB a fost de aproximativ 326 milioane lei. Cea mai ridicată pondere în valoarea totală tranzacţionată cu astfel de produse o reprezintă, în continuare, produsele structurate având ca activ suport un indice bursier.

La finele lunii septembrie 2016, pe pieţele reglementate din România îşi desfăşurau activitatea un număr total de 39 de intermediari, dintre care 32 de entităţi locale autorizate de ASF şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE. Cei mai mulţi dintre aceştia au desfăşurat activităţi de intermediere pe piaţa reglementată la vedere administrată de BVB (38 de entităţi), în vreme ce numărul participanţilor înscrişi în registrul SIBEX era de numai 7 entităţi (din care 4 pe piaţa futures şi 6 pe piaţa la vedere).

Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale la data de 30 septembrie 2016 este în creştere cu circa 0,5% comparativ cu nivelul consemnat la finele lunii decembrie 2015, ajungând la 41,4 miliarde de lei.

La sfârşitul lunii septembrie 2016, activele cumulate ale fondurilor deschise de investiţii (FDI) deţineau o pondere de aproximativ 53% în totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale comparativ cu finele lunii decembrie a anului anterior, când activele FDI reprezentau circa 51%, ceea ce indică o creştere susţinută a acestei industrii în România.

Te-ar mai putea interesa și
Conducta de gaze naturale Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, a fost repusă în funcțiune. Instalația a fost avariată acum șase luni din motive neelucidate
Conducta de gaze naturale Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, a fost repusă în funcțiune. Instalația a ...
Gazoductul submarin Balticconnector, care leagă Finlanda şi Estonia, prin Marea Baltică, a fost repus în funcţiune luni, după şase luni în care a fost închis ca urmare a unei avarii a cărei......
Norvegia vrea să-și crească în mod semnificativ ajutorul acordat Ucrainei
Norvegia vrea să-și crească în mod semnificativ ajutorul acordat Ucrainei
Norvegia, ţară care a oferit deja un sprijin important Ucrainei, are în vedere o creştere semnificativă a ajutorului ...
Autostrada Sibiu – Pitești: WeBuild ar putea preda luna aceasta proiectul pentru autorizația de construire a secțiunii 3 – secretar de stat
Autostrada Sibiu – Pitești: WeBuild ar putea preda luna aceasta proiectul pentru autorizația de construire a secțiunii ...
Proiectul pentru Autorizația de Construire a secțiunii 3 Cornetu - Tigveni din A1 Sibiu - Pitești este în curs de finalizarea ...
Noua aplicație PPC blue destinată șoferilor de mașini electrice ia locul Enel X Way
Noua aplicație PPC blue destinată șoferilor de mașini electrice ia locul Enel X Way
PPC Blue, compania din cadrul grupului PPC în România care activează pe segmentul mobilității electrice, lansează aplicația ...