ASF: Valoarea tranzacţiilor derulate pe Bursă a scăzut cu 18,71% în primele nouă luni

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut, în primele nouă luni, cu 18,71% comparativ cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut, piaţa de capital din România fiind caracterizată, în perioada analizată, de un regim de volatilitate redusă, potrivit unei analize a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 12:32
ASF: Valoarea tranzacţiilor derulate pe Bursă a scăzut cu 18,71% în primele nouă luni

‘Cea mai importantă scădere a fost înregistrată de tranzacţiile cu acţiuni (-38,94%), în timp ce valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a crescut de aproximativ cinci ori în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014’, se menţionează în comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit analizei ASF, indicii burselor internaţionale au consemnat evoluţii predominant negative în primele nouă luni ale anului 2015, cu precădere în trimestrele II şi III, iar această tendinţă de ansamblu a fost urmată şi de indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), însă în cazul acestora amplitudinea scăderilor a fost semnificativ mai redusă. ‘Deşi piaţa de capital din România se încadrează în categoria pieţelor de frontieră, indicele principal al bursei româneşti (BET) a avut în general o volatilitate mai redusă faţă de indicii burselor emergente din vecinătate şi chiar decât indicii pieţelor europene mature’, potrivit analizei.

În perioada 5 ianuarie – 30 septembrie 2015, în clasamentul celor mai lichide 20 de companii la BVB (piaţa principală, acţiuni) pe primul loc se situează Fondul Proprietatea, care deţine o pondere de circa 24,8% din valoarea totală tranzacţionată la bursă în intervalul menţionat.

Fondul este urmat în acest top de către Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), BRD Group Société Générale (BRD) şi Electrica (EL). Astfel, în topul celor mai lichide companii, cele mai bine reprezentate sectoare sunt cel bancar şi cel energetic. ‘De asemenea, se remarcă în cadrul acestui clasament şi prezenţa celor cinci societăţi de investiţii financiare’, potrivit ASF.

Din analiza lunară a tranzacţiilor cu contracte ‘futures’, derulate la Sibex – Sibiu Stock Exchange SA (Sibex), reprezentanţii ASF susţin că se constată menţinerea la nivel redus a numărului de tranzacţii şi a valorilor tranzacţionate pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2015.

Media pentru valoarea tranzacţionată în primul trimestru a fost de 25,66 milioane de lei, în trimestrul al doilea de 16,77 milioane de lei, iar în trimestrul al treilea de 14,37 milioane de lei. Comparativ cu valoarea tranzacţionată în trimestrul al treilea 2014, de 355,43 milioane de lei, valoarea tranzacţionată în aceeaşi perioadă a anului 2015 a fost mai mică cu 95,9%.

Potrivit ASF, valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale, la data de 30 septembrie 2015, este în creştere cu circa 2,50% comparativ cu nivelul consemnat la finele lunii septembrie 2014, depăşind pragul de 40 de miliarde de lei. ‘O analiză detaliată pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că în cazul fondurilor deschise (FDI) şi fondurilor închise de investiţii (FÎI) a continuat dinamica pozitivă manifestată pe parcursul trimestrelor şi anilor anteriori. Şi în cazul SIF-urilor activul total a înregistrat o creştere de peste 5%. Spre deosebire de acestea, activul total al Fondului Proprietatea (FP) a consemnat o scădere de aproximativ 16%’, se mai precizează în analiza ASF.

Totodată, la sfârşitul lunii septembrie 2015, activele cumulate ale fondurilor deschise şi închise de investiţii depăşeau ponderea de 50% din totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, când activele FDI şi FÎI reprezentau doar 44,66%.

‘Din perspectiva structurii plasamentelor, FDI sunt în continuare orientate preponderent către instrumentele cu venit fix, în vreme ce SIF, FP şi FÎI au o orientare dominantă către plasamentele în acţiuni. Orientarea diferitelor categorii de organisme de plasamente colectiv către un anumit tip de strategie investiţională este justificată de caracterul închis sau deschis al fiecărui tip de OPC, precum şi de apetitul la risc al investitorilor acestora’, potrivit analizei.

Reprezentanţii ASF precizează că, pe ansamblul pieţei, structura consolidată a investiţiilor tuturor organismelor de plasament colectiv arată o alocare relativ echilibrată între investiţiile în acţiuni (circa 19,35 miliarde lei) şi instrumente cu venit fix/instrumente ale pieţei monetare (circa 18,93 miliarde lei). ‘Comparativ cu luna septembrie a anului 2014, la finele lunii septembrie 2015 se observă o scădere a plasamentelor în acţiuni (-3,76%), precum şi a depozitelor şi disponibilului (-19,37%), concomitent cu o creştere a plasamentelor în obligaţiuni cu 21,23% şi în titluri OPCVM/AOPC, de 27,32%’, se mai precizează în analiza ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...