ASF vrea să schimbe destinaţia banilor din fondurile de pensii

Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ intenţionează să revizuiască politica de investiţii a fondurilor de pensii, în sensul creşterii ponderii deţinerilor de instrumente financiare, precum acţiuni listate şi obligaţiuni corporative, pentru a le crea cadrul direcţionării unor procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie, precizează un comunicat al ASF remis marţi AGERPRES.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 10:42
ASF vrea să schimbe destinaţia banilor din fondurile de pensii

Potrivit datelor centralizate de ASF, fondurile de pensii private au investiţii de 2,73 miliarde lei în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti /BVB/, inclusiv companii financiar bancare.

Fondurile de pensii private au participaţii la toate companiile care au făcut obiectul ofertelor publice primare derulate de statul român – Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica, intrând în topul acţionarilor acestora.

Investiţiile directe în economie realizate prin intermediul listărilor depăşesc valoarea de 675 milioane de lei şi au reprezentat 19,47% din cererea internă de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor de stat care au dorit să atragă capital pentru dezvoltare.

Achiziţiile fondurilor de pensii includ participaţii de 20,59% din acţiunile oferite de Nuclearelectrica, în valoare de 58,5 milioane lei, participaţii de 22,8% din numărul acţiunilor Romgaz listate la BVB, în valoare de 252,7 milioane lei, participaţii de 18,64% din numărul acţiunilor Electrica listate la BVB, în valoare de 291 milioane lei, participaţii reprezentând 8,24% din totalul acţiunilor care au făcut obiectul ofertei publice secundare a Transgaz, în valoare de 26 milioane lei, participaţii reprezentând 23,7% din numărul de obligaţiuni emise de Transelectrica, în valoare de 47 milioane lei.

La data de 30 iunie 2014, fondurile de pensii private deţineau investiţii de 957 milioane lei în companii de importanţă naţională – Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal, iar participaţiile în companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei, excluzând companiile financiar-bancare.

Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% în acţionariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice şi deţineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori Bucureşti (12,02%), Ropharma (13,56%) şi Vrancart (15,32%).

La data de 31 martie 2014, fondurile private de pensii administrau active de 15,7 miliarde de lei (2,36% din PIB). Fondurile de pensii din Pilonul II administrau active de 14,84 miliarde lei.

Structura portofoliilor după principalele clase de instrumente financiare cuprinde titluri de stat – 67,51%, acţiuni – 15,65%, depozite bancare – 7,07%, obligaţiuni corporative – 4,33%, titluri de participare în fonduri mutuale – 3,08%.

Fondurile de pensii din Pilonul III administrau active de 845,2 milioane lei, la data de 31 martie 2014, iar structura portofoliilor după principalele clase de instrumente financiare cuprinde titluri de stat – 65,6%, acţiuni – 18,4%, depozite bancare – 7,73%, obligaţiuni corporative – 5,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...